Rize'de dereler suya hasret kaldı, vadiler çöp deposu oldu
Yıllık yaklaşık 2 bin 400 kilogram yağış oranı ile Türkiye'nin en çok yağış alan ili olan Rize'de hidroelektrik santral projelerinin bulunduğu vadilerdeki dere yatakları suya hasret kaldı. Güneysu İlçesi'nde suyun tünele alındığı Gürgen deresi ile büyük miktarı başka vadiye aktarılması nedeniyle suyu azalan Salarha deresinin bir bölümü kurudu. Hemşin deresi kenarına dökülerek depolanan çöpler ise çevre kirliliği oluşturdu.
GÜRGEN DERESİ KURUDU
Güneysu İlçesi Gürgen Vadisi'ndeki Kale hidroelektrik santralinde suyun tünele alındığı yaklaşık 3 kilometre boyunca Gürgen deresinde su seviyesi iyice azaldı. 30 metre genişliğe sahip vadinin büyük bir bölümünde dere yatağında hiç su kalmadı. Taşlarla kaplı dere yatağı ortaya çıktı.
SALARHA DERESİNDE SU KALMADI
Benzer bir olay da Salarha Vadisi'nde yaşandı. Ada Hidroelektrik Santral Projesi için Yiğitler Köyü'ndeki regülatör sahasında Salarha deresinden alınan ve tünelle Güneysu Vadisi'nde kurulan santrale aktarılan su, 8 kilometre sonra yeniden Salarha deresine bırakıldı. Ancak suyun tünele alındığı 8 kilometre boyunca derede bazı alanlar tamamen kurudu.
HEMŞİN DERESİ ÇÖP DEPOSU OLDU
Pazar İlçesi'nde de belediye topladığı çöpleri, ÇAYKUR'un Organik Tarım Havzası ilan ettiği Hemşin Vadisi'nde Hemşin deresi kenarında vahşi depolama ile biriktiriyor. Sıcaklarla birlikte çevreye kötü kokuların yayıldığı vadide çöpler dereye karışıyor. Edinilen bilgilere göre, bir süre önce çöpleri Rize Belediyesi aracılığı ile Trabzon'un Of İlçesi'ndeki katı atık tesisine taşıyan Pazar Belediyesi, taşıma maliyetleri ve çöp döküm bedelindeki maliyet artışı nedeniyle bundan vazgeçti ve Hemşin Vadisi'ndeki Zafer Mahallesi'nde, dere kenarına çöp dökmeye başladı.
DEKAP: HES'LERLE DERELERİ KURUTUR, VADİLERİ ÇÖPLERLE DOLDURURSAK GELECEĞİMİZİ YOK EDERİZ"
Dünya Çevre Günü'nü hatırlatan Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan da, yıllardır vadilerde yaşam mücadelesi verdiklerini ancak her geçen gün daha da kötüye gidildiğini öne sürdü, " Eko sistemin ana varlığı olan suyu korumamız, sahip çıkmamız gerekiyor. HES'lerle dereleri kurutur, vadileri çöplerle doldurursak geleceğimizi yok ederiz. Artık bunlara bir son verilmeli ve gelecek kuşaklar için önlemler alınmalı. Burada tümden bir yaşam mücadelesi verilmelidir. Herkesin bu alanları
Son Dakika › Güncel › Rize'de Dereler Suya Hasret Kaldı, Vadiler Çöp Deposu Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?