Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te bomba yüklü araçlarla yapılan terör saldırısında hayatını kaybeden 53 kişi, Reyhanlı Kaymakamlığı ve Reyhanlı Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği bir programla anıldı.
53 kişinin hayatını kaybettiği bomba yüklü araçlarla yapılan saldırıların üzerinden geçen bir yılda saldırının izlerinin silinmeye çalışıldığı ilçede, Reyhanlı Belediyesi tarafından yaptırılan 11 Mayıs Şehitler Anıtı'nda anma programı gerçekleştirildi.
Törene hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları, ellerinde Türk bayrakları ve saldırıda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarıyla katıldı. İlk olarak ikinci patlamanın meydana geldiği PTT'nin önüne gelen vatandaşlar, yazılı pankartlar açarak, ölenler için patlama yerine karanfil bıraktı. 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Reyhanlı uyuma şehidine sahip çık' şeklinde sloganlar atıldı, ölenlerin isimleri okundu. Burada aileler, kaybettikleri yakınları için gözyaşlarını tutamadı.
Grup, buradan ilk patlamanın meydana geldiği belediye binası önüne geldiler.
Daha sonra 53 kişinin isminin yazıldığı anıta geçildi. Burada saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunduktan sonra Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.
Reyhanlı Kaymakamı Dr. Yusuf Güler, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Garnizon Komutanı Binbaşı Bülent Gülbaz, Hatay İl Emniyet müdürü Ali Doğan Uludağ, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve aileler anıta karanfil bıraktı. Daha sonra Mustafa Şevki Paşa Camii'nde mevlit okutuldu.
Anma törenine Hatay CHP milletvekillerinin yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da katıldı.
CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, Türkiye'de yaşanan en büyük terör eyleminin Anneler Günü'ne denk gelmesinin çok farklı bir durum ortaya çıkardığını belirtti. "Burada siyaset yapmak istemiyoruz" diyen Akgöl, "Patlamanın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hiçbir fail yok ortada. Hükümet olayı yönlendirerek saklama niyetinde. Biz gerçek faillerin yakalanması için elimizden geleni yapacağız. Bu olay annelerin acısını dindirmeyecek. Bu olayın tarifi, bedeli yok" şeklinde konuştu.
Anma töreni nedeniyle ilçede geniş güvenlik önlemleri alındı. İlçenin tüm giriş ve çıkışlarında oluşturulan kontrol noktalarında polis, çevik kuvvet ve özel harekat polisleri görev aldı.
PATLAMANIN ARDINDAN NELER YAPILDI
Hayatını kaybedenlerin isimleri okullar ile anıta verildi. Reyhanlı Belediyesi hizmet binası yenilendi. İlk patlamanın yaşandığı belediyenin yanındaki bina ise yıkılarak yerine park yapıldı. İlçe merkezinde iki ayrı yerde yaşanan bombalı saldırıda hayatını kaybeden 53 kişinin isminin yaşatılması için PTT binası yakınlarına 11 Mayıs Şehitleri Anıtı yapıldı. İlçedeki ikinci patlamanın gerçekleştiği PTT binası karşısında dershaneye girerken yakalandığı bombalı saldırılarda hayatını kaybeden 11. sınıf öğrencisi Oğulcan Tuna'nın (16) ismi, öğrenim gördüğü Reyhanlı Ticaret ve Meslek Lisesi'ne verildi. Saldırılarda yaşamını yitiren kişinin isimleri ilçedeki cadde ve sokaklara verildi.
İKİ AYRI PATLAMADA HAYATINI KAYBEDENLER
Patlamada, M. Koray Cüneydioğlu, Oğulcan Tuna, M. Ali Karakaş, Nihat Özdemir, Turgay Güdük, Selim Arslan, Elif Kanlı, Abdo Ersürer, Mehmet Ali Şamlıoğlu, Nihal Şimşek, Ahmet Uyan, Azize Yumuşak, Abdulkadir İşcan, Hüseyin Çolak, Mehmet İri, Saliha Dereceli, Yusuf İşgör, İbrahim Çelik, Murat Yelliz, Hakan Çalım, Tahir Yumuşak, Ahmet Ceyhan, Meryem Zor, Fidan Zor, Mustafa Ayaz, Ahmet Okyay, Kadriye Alyar, Ahmet Hamdi Bozkaya, Kemal Akıncı, Halil Erdemci, Fehmi Karaca, Nadire Kuvvet, Ayten Çalım, Sedat Pişen, Mustafa Kaya, Ayşe Gül Kırar, Zahide Kuday, Kemal Baz, Mehmet Taş, Hüseyin Ozan, Mehmet Ali Diken, İbrahim Yaşar, Fatma Nur Erboz, Vahit Altuntaş, Hakan Kurtulan, Mustafa Kuday ile Suriyeli Ahid Nehhal Hassan, Zafer Alshabb, Ratibe Betar, Muhammed Mehdi, Ayşe Sabana ve Ammer Al Hasan hayatını kaybetmişti. - HATAY
Son Dakika › Güncel › Reyhanlı Patlamasında Ölen 53 Kişi Anıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?