Retorikten Gerçekliğe: ABD Türkiye Politikasını Yeniden Çerçeveleme Raporu - Son Dakika
Güncel

Retorikten Gerçekliğe: ABD Türkiye Politikasını Yeniden Çerçeveleme Raporu

Retorikten Gerçekliğe: ABD Türkiye Politikasını Yeniden Çerçeveleme Raporu

BPC tarafından ABD’nin eski Ankara Büyükelçileri Morton Abramowitz ve Eric Edelman’ın eşbaşkanlığında hazırlanan Ankara Washington siyasetinin değerlendirildiği rapor açıklandı Abramowitz: "İşb...

24.10.2013 09:33

ABD'nin düşünce kuruluşlarından Bipartisan Policy Center'ın (BPC), ABD- Türkiye politikasını değerlendirdiği raporda, iki ülkenin, Ortadoğu dahil birçok konudaki görüş ayrılıklarının giderilmesi için daha fazla diyaloğa gitmesi önerisi yapıldı.

BPC'nin ABD'nin eski Ankara Büyükelçileri Morton Abramowitz ve Eric Edelman'ın eşbaşkanlığında hazırladığı Ankara-Washington siyasetini değerlendirdiği rapor açıklandı. Türkiye ve ABD dış politikalarının son dönemde Ortadoğu'ya odaklandığı belirtilen raporda, iki ülkenin Ortadoğu politikasında ciddi başarısızlığa uğradığı ileri sürüldü.

Raporda, Türkiye'nin son 10 yılda bölge ülkeleriyle ticaretini ve yatırımını arttırdığı bilgisi verilerek Ankara'nın, "uluslararası toplumun mesafeli yaklaştığı İran, Suriye ve Hamas gibi rejimlerle ortaklığa giriştiği" iddiasına yer verildi.

Türkiye'nin, ABD'nin Ortadoğu'daki en büyük müttefiki İsrail ile ilişkilerini kopardığına vurgu yapılan raporda, benimsenen komşularla "sıfır sorun" politikasının da hayat bulmadığı öne sürüldü. Suriye krizinde Ankara'nın, daha çok muhalefetin içindeki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na ağırlık veren bir politika izlediği belirtilirken, ABD'nin Suriye'de radikal güçlerin güçlenmesine sıcak bakmadığı, bu noktada iki ülke arasında ciddi görüş ayrılığı bulunduğu belirtildi. Raporda, AK Parti Hükümeti'nin Suriye'de 2 yılı aşkın süredir devam eden krizde izlediği politikanın, Türkiye'deki halkı böldüğü de iddia edildi.

Raporda, gelecek yıldan itibaren Türkiye'de 3 seçimin yapılacağı bilgisi verilirken, Gezi Parkı olayıyla başlayan protestolara, tamamlanmamış barış sürecine ve mezhepsel bölünmeye dikkati çekildi. Raporda, "Türkiye'de büyüyen bir siyasi huzursuzluk var. Huzursuz olanların arasında Suriye'deki savaştan kötü şekilde etkilenenlerle ekonominin sendelemesinden rahatsız olanlar da var. Hükümet, bu sorunlara çözüm üretme noktasında bir güven oluşturamazken, AK Parti yetkilileri ise her defasında otoriteciliği ve mezhepçiliği seçti. Kısacası, ABD güçlü ve işbirliği yapan bir Türkiye'den faydalanabilirdi ancak Türkiye'nin bunu gerçekleştirmesi güçleşti" ifadelerine yer verildi.

-"Bölgede Türkiye kadar yapıcı rol üstlenebilecek ülke yok"-

Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün de eleştirildiği raporda, ABD'li politikacıların Türkiye'nin siyasi kurumlarının istikrarı, toplumun özgürlüğü ve ekonominin dinamizmi konularındaki çabalarının, iki ülkeyi, aralarında işbirliği olan bir ortaklığa sahip kılacağı önerisine yer verildi.

Raporun tanıtımında konuşan ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz, Ortadoğu'nun ABD dış politikasının en önemli unsurları arasında yer aldığını hatırlatarak, "İşbirliği yapan ve güçlü bir Türkiye, Ortadoğu'nun yeniden inşa edilmesinde önemli bir ortak olabilir. ABD'nin bölgede yönelebileceği, Türkiye kadar yapıcı bir rol üstlenebilecek başka ülke yok" dedi.

Raporun hazırlanmasında görev alan ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edalman da Türkiye ve ABD'nin daha önce de birçok konuda görüş ayrılığına düştüğünü anlattı.

Edelman, "Bu, Ankara ve Washington'ın ilişkilerinde çalkantıyla karşı karşıya kaldıkları ilki oluşturmuyor. İlişkileri onarmak için ABD'de politikaya yön verenler Türkiye'nin yüzyüze olduğu zorlukları ve iki ülkenin daha fazla işbirliği yapmasına engel olan noktalardaki farklılıklarla ilgili Ankara'yla daha fazla konuşmalılar" önerisinde bulundu. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Retorikten Gerçekliğe: ABD Türkiye Politikasını Yeniden Çerçeveleme Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement