"Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire" adlı tıp okulunun açılış tarihi olan 14 Mart 1827,ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. İlk kez 14 Mart 1919'da düşman işgali altındaki İstanbul'da, tıp öğrencileri tarafından, tıp doktorlarının da katılımıyla "işgale direniş" adıyla kutlanan, bu önemli hareket, zamanla bir geleneğe dönüşürken; 1976 yılından bu yana Türk bilim adamlarının tıp bilimine yaptıkları katkıların teşvik edildiği, buluşların ödüllendirildiği, hizmet sorunlarının tartışıldığı bir gün olarak her yıl 14 Mart'ta kutlanmaya devam edilmiştir.
Doktorlarımız Milli Mücadelemizde sadece cephe gerisinde tedavi hizmetleri vermekle kalmamıştır; cephede ve hatta gerektiğinde en ön saflarda yer alarak kurtuluş mücadelemizi yazan destanlara imza atmıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" sözüyle, güven ve takdir kazanmış değerli hekimlerimiz; en temel insan hakkı olan "yaşama hakkının" korunmasında çok önemli bir misyonu yerine getirmektedir.
Ülkemizde "14 Mart Tıp Bayramı" çağdaş, etik ve insan onuruna yakışır ideal sağlık hizmetinin sembolü haline gelmiştir. Hekimlik, Atatürk'ün de dediği gibi mesuliyet yükü her şeyden, ölümden de ağır olan bir meslektir. Eğitim hayatının başlangıcından itibaren tüm hayatını eğitime, sağlıklı bir toplum oluşturmaya adayan doktorlar; içinde yaşadığı toplumun sorunlarını izlemek, incelemek ve bilimsel bakış açısı ile sorumluluk içerisinde kendi görüşlerini oluşturmak durumundadır.
Tıp Fakültelerimiz, tıp mesleğini ve geleneklerini yaşatan, yaşamı boyunca öğrenmeyi ilke edinerek; ülkesine ve insanlığa hizmet amacını taşıyan, tıp biliminin ilerlemesi için çalışan doktorları yetiştirmektedir. İzmir' in en genç dördüncü devlet üniversitesi olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, 2011-2012 Eğitim - Öğretim yılında ilk olarak Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi - Hemşirelik Bölümü öğrenciler ile eğitime başlamıştır.
Tıp Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerimiz Sağlık Bakanlığı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yer alan amfi dersliklerde eğitimlerini başarıyla sürdürmektedir. Üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görev yapan hekimlerimiz de olağanüstü gayret ve emeklerle çalışarak İlimizde ve bölgemizde haklı bir saygınlık ve takdir kazanmışlardır.
Bölgede yapılan ilk ve önemli ameliyatlara imza atarak hem ilimizin hem de Üniversitemizin adını ülkemizde duyurmuş ve bizleri gururlandırmışlardır. Üniversitemiz, ülkemizin bilim ufkunu genişletmeyi, evrensel nitelikte çalışmalar gerçekleştirmeyi insanlığa bilim ve teknoloji alanlarında katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Türk tıbbı, dünyada yaşananlara koşut gelişimini günümüzde de sürdürmekte, en son buluş ve teknolojiler, üniversitelerimiz başta olmak üzere, sağlık kuruluşlarında başarıyla uygulanmaktadır. Bilim adamlarımızın ve doktorlarımızın, yurdumuzda olduğu gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde başarılı çalışmalarla tıp bilimine katkıda bulunmaları, önemli araştırma ve buluşlarda imzalarının olması ülkemizin saygınlığını artırmaktadır.
Çağdaş dünyanın ölçütlerini yakalayıp sağlık alanında sevindirici düzeye ulaşan sağlık sisteminin aksayan yönlerinin, özellikle çalışan memnuniyetinin arttırılması önem taşımaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle, kendini insanlığa hizmet etmek için adamış, tıp tarihine damgasını vurmuş çok değerli bilim adamlarımızı minnetle anıyoruz.
Her okunuşunda hepimizi derinden etkileyen Hipokrat Yeminiyle meslek yaşamlarına başlayan, en zor koşullarda bile insanı yaşatmak ve sağlığını devam ettirebilmek için yüce mesleklerinde sevgi ve gönül bağıyla çalışan tüm Tıp Çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını içtenlikle kutluyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum "
Son Dakika › Güncel › Rektör Prof. Dr. Galip Akhan'ın, 14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Mesajı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?