5 milyon nüfusuyla önemli bir metropol olan Ankara'da halkın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmasında gıda denetimleri büyük önem taşıyor. Bunu dikkate alan gıda denetimlerinde tek yetkili kurum Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ramazan ayı içerisinde şimdiye kadar yaklaşık 2 bin denetim gerçekleştirdi.
Denetimlerin özellikle Ramazan ayı dolayısıyla daha çok tüketilen ürünlerin üretildiği ve satışa sunulduğu işletmelerde ağırlık kazandığını dile getiren Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, "Başta fırın, tatlı üretim ve satış yerleri ile marketler olmak üzere vatandaşlarımızın rağbet gösterdiği işletmelere yönelik denetimlerimiz artarken, iftar çadırlarındaki yemekleri de kontrol ediyor, uygun şartlarda muhafazası konusunda denetim yapıyoruz" dedi.
Alışveriş yaparken ürünlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığının, son kullanma tarihinin ve ambalajlarının sağlam olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çeken Temel, sıcak yaz günlerinde çabuk bozulabilecek et, tavuk ürünleri ve süt ürünlerini alışverişin sonunda almalarını istedi.
Kimsenin halkın sağlığıyla oynamaya hakkı olmadığını ve buna müsaade etmeyeceklerini ifade eden Temel, üreticileri kendilerinin tüketmeyeceği ürünleri piyasaya sürmemeleri konusunda uyardı. Her tüketicinin bir denetçi olduğunu ve gıda ile ilgili yapılan her türlü şikayet ve başvuruyu değerlendirdiklerini belirten Temel, Ankaralıların bu konudaki hassasiyetinden memnun olduklarını, 174 ALO GIDA Hattı'na 2012 yılında 4 bin 244 başvuru yapılırken, 2013 yılında ise şimdiye kadar 2 bin 500 şikayette bulunulduğunu, Ramazan ayı içerisindeki başvuru sayısının da 367 olduğunu ve bu şikayetler sonucunda da 40 bin 959 lira idari para cezası uygulandığını söyledi.
Denetimlerin planlı bir şekilde sürdürüldüğünü kaydeden Temel, Ramazan boyunca yapılan denetimlerin, yaklaşan bayram dolayısıyla üretim ve tüketiminin daha da artacağı şekerleme ve tatlı çeşitleri üzerinde yoğunlaşacağını belirterek, planlamayı buna göre yaptıklarını, denetimlerde hijyenden gıda üretiminde kullanılan malzemelere, gıda ile temas eden malzemelerden muhafaza şartlarına kadar her şeyin kontrol edildiğini sözlerine ekledi.
Sağlıklı ve güvenilir gıda üretme konusunda eğitimin önemine vurgu yapan Temel, alınacak basit önlemlerle birçok olumsuzluğun önüne geçilebileceğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı:
"Özellikle ekmek üreten ve satan işletmelerde çalışan personel başta olmak üzere gıda sektörü çalışanlarına yönelik eğitimler gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda 9 bin 735 kişiye ulaştık. Sene başında hedef olarak 30 bin kişiyi belirlemiştik. Eğitim konusunda meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarından yoğun talep var. Bu nedenle bu sayıyı çok aşacağımızı tahmin ediyoruz." - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Ramazanda Gıda Denetimleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?