Şiddetli rüzgar yüzünden Üstü üste sayfalardan oluşan konuşma metnini açamayan Koç, bir süre duraksadı.
Koç,"rüzgardan zor açıyoruz sayfaları " diyerek konuşmasına kaldığı yerden devam etti. Kızağa konulduğunda tarihler 16 Mart 2010'u gösteriyordu. Onlarca işçi gece gündüz gündüz çalıştı.
Yazın sıcağında ter döküldü. Tamamen yerli üretim olan Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemilerinden ikincisi olarak bugün denize indirildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı olarak TCSG Güven adıyla hizmete giren geminin denize indirilme töreni olumsuz hava şartları altında yapıldı.
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç evsahibi sıfatıyla konuklarla tek tek ilgilendi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay , Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, törende hazır bulundu.
TÖREN AŞIRI RÜZGARA RAĞMEN YAPILDI
Geminin yapıldığı RMK Marine'de denize indirme töreni için her türlü hazırlık tamamlandı. Tören alanında her ince ayrıntı düşünüldü. Konuklar için hazırlanan çadırlara ısıtıcılar konuldu. Ancak buna rağmen tören sırasında esen şiddetli rüzgar ve zaman zaman etkili olan yağmur, özellikle konuşmak için açık alandaki kürsüye çıkan konuşmacılara zor anlar yaşattı.
RÜZGAR YÜZÜNDEN SAYFALARI AÇAMADI
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç konuşması sırasında rüzgarın azizliğine uğradı. Şiddetli rüzgar yüzünden üst üste sayfalardan oluşan konuşma metnini açamayan Koç, bir süre duraksadı. Koç," rüzgardan zor açıyoruz sayfaları " diyerek konuşmasına kaldığı yerden devam etti.
RAHMİ KOÇ'UN KONUŞMASI
Milli savunma sanayinin geliştirilmesi için özel sektörle yapılan işbirliğinin ekonomiye büyük katkı sağlayacağını belirten Koç, bunun sonucunda Silahlı Kuvvetler'in ihtiyacının yurt içinden temin edileceğini, eğitimli personel konusunda önemli katma değer elde edileceğini bildirdi. Rahmi Koç, "Buna karşılık özel sektörün kendisinden beklenen performansı göstermesi gerekir. Bu konuda olabilecek aksaklıklar, Savunma Sanayi Müsteşarlığı-özel sektör işbirliği güvenini sarsabilir.
Dolayısıyla bizlere bu konuda önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor" diye konuştu. Rahmi Koç, 2008 yılından bu yana gemi inşa sektörünün ciddi bunalım içinde olduğunu ve zor günler geçirdiğini, bu noktada askeri gemi inşa projelerinin sektöre azımsanmayacak nefes aldıracağını vurguladı. Savunma sanayindeki işbirliğinin uzun soluklu olacağını, bunun uzun vadeli planlama ve düşünce istediğini, burada ekonomik büyüklüğün çok önem taşıdığını vurgulayan Koç, dolayısıyla sadece iç pazara yönelik değil, ihracata da dönük çalışma yapmak gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz yıllarda dünyanın gelişmiş ülkelerinde savunma sanayinde ve özellikle savaş gemisi inşasında hatırı sayılır konsolidasyon yaşandığına dikkat çeken Koç, "Bugün baktığımızda Avrupa ülkelerinde birer tane büyük üretici kaldı.
Dolayısıyla ülkemizde bu sanayi geliştirilirken, böyle bir hakikati de göz ardı etmemek lazım. Koç Topluluğu olarak biz de savunma sanayine büyük önem veriyoruz" şeklinde konuştu. Halen tersanenin yat kısmında 4 adet tekne inşaatının sürdüğünü belirten Koç, "Dünya yat sektöründe yerimizi almış bulunuyoruz. Hedefimiz uluslararası en üstün kalitede yatları imal etmektir. Bunun için teknoloji ve yedek kadromuzu devamlı geliştiriyoruz. Dünyadaki yat imalatı gitgide Türkiye'ye kayıyor. Esen rüzgarda yelkenlerimizi açıp bu fırsattan azami istifade etmeye çalışmalıyız" dedi.
ÜLKEDE BAŞKA BİR TEKNOLOJİK İNKILABIN GERÇEKLEŞLEŞTİRECEĞİZ
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, gemi inşa sektöründe ihtiyaçların karşılanmasında yerlilik oranının yüzde 70'lere ulaştığını belirterek, 'Savunma sanayinin başka bir görevi daha var. Bu yüzde 30'luk kısmı asgariye düşürecek makine, teçhizat ve aktarma organlarının yapılması, böylece yerlilik oranlarının daha da artırılması ve ülkede başka bir teknolojik inkılabın gerçekleşmesi' dedi.
KOMUTAN EŞİNİN ZOR ANLARI
Sembolik olarak gemiyi denize indirmek için Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç'un eşi Esra Artunç temsili halatın başına çağrıldı. Bu sırada İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Artunç'un elini sıkarken "birazda siz üşüyün diyerek" espiri yaptı. Esra Artunç da zor anlar yaşadı. Şiddetli rüzgar yüzünden saçlarının gözlerini kapatmasına rağmen Artunç, temsili indirme konuşmasını güçte olsa yapabildi.
YERLİ ÜRETİM SAHİL GÜVENLİK GEMİLERİ
RMK Marine'in, Milli Savunma Bakanlığı'nın Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ihtiyacı çerçevesinde açtığı 4 adet sahil güvenlik arama ve kurtarma gemisinin inşa ihalesi kapsamında inşa ettiği ikinci gemi olan "TCSG Güven", 2012 Mart ayında teslim edilecek. Proje kapsamında 9 Haziran 2010'da denize indirilen "TCSG Dost"un açık deniz testleri önümüzdeki hafta başlayacak ve 2011'in Eylül ayında teslim edilecek. İhale kapsamındaki diğer iki gemi olan "TCSG Umut" ve "TCSG Yaşam" gemileri de 2012 yılında Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın hizmetine sunulacak. Gemiler, arama kurtarma görevlerinin yanı sıra karakol, kaçakçılığı önleme, denizde kirlenmeyi önleme gibi konularda da faaliyet gösterecek. Gemiler, helikopterle operasyon kabiliyeti ile üstlenebilecekleri tüm görevleri tam yerine getirebilecek donanıma sahip olacak.
Son Dakika › Güncel › Rahmi Koç'un Zor Anları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?