Psikolog Banu Dirice: Oruç tutarak duygularımızı ve düşüncelerimizi eğitiyoruz
İSTANBUL, (DHA) - RAMAZAN'IN insan psikolojileri üzerine etkilerini değerlendiren Uzman Klinik Psikolog Banu Dirice, orucun kişilerin kendilerini eğitme konusunda büyük fayda sağladığını belirtti.
Kişinin otokontrol mekanizmasını geliştirmede orucun büyük faydası olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Dirice, şunları söyledi:
'Ramazan ayı kişinin ruhsal farkındalığını, dürtülerini, duygularını, arzularını, sosyal ilişkilerini ve sosyal duygularını yönetebilmesi ve davranışlarını eğitim noktasında geliştirmesi açısından oldukça önemlidir. Kişi acıktığı halde bu dürtüsünü uzun bir süre bastırmak zorunda kalıyor ve bunu iftar zamanı sonuçlandırıyor. Bu da kişinin otokontrol mekanizmasını geliştirmesini sağlıyor. Açlık dürtüsünü eğiten kişinin beynindeki fren mekanizması gelişiyor.'
'SOSYAL MEDYANIN DOYUMSUZLAŞTIRDIĞI İNSANLAR ORUÇLA KENDİNİ TÖRPÜLÜYOR'
Sosyal medyanın insanın kişiliğinde büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Dirice, şöyle konuştu:
'Sosyal medyada, sosyal ortamda ve alışverişte daha hızlı tüketen insanlar her şeye daha fazla sahip olmaya eğilimli oluyor. Bu da insanlarda doyumsuzluk ve sabırsızlık yaratıyor. Oruç sayesinde Ramazan ayında bunu bir şekilde aşmaya başlıyoruz. Bekleyiş süresince de zevklerimizi ve hazlarımızı erteleyebilme konusunda iyi bir eğitim alıyoruz. Bu da bizim insan olarak önemli bir vasıf ve değer kazanmamıza yardımcı oluyor.Beynimizin prefrontal bölgesi (beynin ön kısmı) bu süreçte etkin olarak devreye giriyor. Düşüncemizi ve duygularımızı kontrol edebilme becerimiz gelişmeye başlıyor.'
'RAMAZAN'DA SUÇ İŞLEME ORANLARI DÜŞÜYOR'
Orucun sadece Ramazan ayında değil, hayatın geri kalan süresinde de insanın beceri kazanmasında büyük etkileri olduğunu kaydeden Dirice, 'İstatistiklere baktığımızda Ramazan ayında suç oranlarında büyük oranda azalma görülüyor. Ayrıca aile içerisindeki birlik ve beraberlik duygusu da artıyor. Kişi Ramazan'da kendini tanıyor, empatisini geliştiriyor, kendini fark edip kendini yönetmeye ve başka insanları tanımaya başlıyor' ifadelerini kullandı.
'KİŞİ BAŞKALARI İÇİN ORUÇ TUTMASIN'
Kişinin kendisi için oruç tutması gerektiğini vurgulayan Dirice, 'Oruç tutarken kişinin altta yatan niyeti ve hedefi çok önemlidir. Eğer altta yatan niyette gerçekten manevi, ruhsal ve psikolojik gelişim anlamında bir şeyi başardığını düşünüyorsa, kişi yaşamış olduğu zorluklara daha güçlü göğüs geriyor. Eğer kişi tuttuğu orucu başkaları için tutuyorsa o zaman daha yorgun ve gergin oluyor' diyerek sözlerini noktaladı.
ORUÇ TUTAN İNSANIN RUHSAL DURUMU
Ramazanda oruç tutarken stresli ve gergin olan kişilerin bulunduğunu belirtenAyfer Günay, oruç tutmayı gerçekten sevdiği için gergin olmadığını söyledi.
Çocukluğundaki Ramazanlarla şimdiki Ramazanları kıyaslayan 53 yaşındaki Engin Yetik, 'Oruç tutmak gerçekten ruhen ve bedenen insanı sağlıklı yapıyor. Çocukluğumdaki oruç tutanlarla şimdiki oruç tutanları kıyaslarsam insanların şimdilerde oruç tutmakta daha fazla zorlandığını düşünüyorum' şeklinde konuştu.
Oruç tutmanın kendisini pozitif etkilediğini kaydeden Erdem Onat, 'Ramazan'da çok gergin olmuyorum. Tansiyonum ya da şekerim düştüğü için bilakis normal zamandan daha sakin oluyorum' dedi.
Üniversite öğrencisi Neslihan Kalkan otobüste kavga eden insanlarla karşılaştığını ve bu kişilerin sakin olmasını gerektiğini söyledi.
Sıcakların insanları bunalttığına dikkat çeken Hasan Üngördü, 'İlk 2-3 gün serindi. Sıcak olunca insan bunalıyor. Dün Maslak'tan çıktım, bir adam bana vurdu. Adama 'Ağabey sen de oruçlusun ben de, yapma, bilerek vurdun' dedim ama umursamadı. İnsanlar çok asabileşiyor, bu olaylar çok oluyor. Ben de sakinliğimi korumaya çalışıyorum? ifadelerini kullandı.
(FOTOĞRAF)
(Tür: İstanbul)
Son Dakika › Güncel › Psikolog Banu Dirice: Oruç Tutarak Duygularımızı ve Düşüncelerimizi Eğitiyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?