BOLU Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahri Yılmaz'ın, sanatsal değeri olduğunu düşündüğü çeşitli şekil ve nesnelere benzettiği hastalıklı dokuların mikroskobik fotoğraflarından oluşan arşivi ilgi çekti.
Prof. Dr. Fahri Yılmaz, hastalardan alınan parça, biyopsi ve hücrelerin mikroskop ortamındaki pataloji incelemeleri sırasında çeşitli nesne ve şekiller ortaya çıktığını fark etti. Prof. Dr. Yılmaz, kendisine göre değeri olduğunu düşündüğü belirli şekillere benzeyen hastalıklı dokuların mikroskobik fotoğraflarını çekti. Prof. Dr. Yılmaz, mikroskoba yerleştirdiği özel bir fotoğraf makinesi ile 11 yıldır yaptığı bu çalışma ile 107 fotoğraflı arşive sahip oldu.
Prof. Dr. Yılmaz, biriktirdiği 107 fotoğraf ile Bolu Fotoğraf Sanatı Derneği'nde sunum yaptı ve arşivi hakkında fotoğraf tutkunlarına bilgi verdi. İnsan yüzü, kalp, balık, kuş, kulak, bir çift göz gibi nesnelerin görüldüğü doku fotoğrafları ilgi çekti. Prof. Dr. Yılmaz, dokulardaki şekillerin görüldüğü anda çekilmesiyle ortaya güzel görüntüler çıktığını ifade ederek şöyle konuştu:
"Mesleğimizle ilgili olarak mikroskop başında bir çok çalışmalarımız oluyor. Bu esnada gördüğümüz ilginç yapıları, insan vücudunda çeşitli hastalıklar sonucu alınan parçaları inceliyoruz. Bu parçalar, biyopsi, hücre inceleme ya da dokular şeklinde de olabiliyor. Bunların içinde gördüğüm sanatsal veya kendime göre değeri olan herhangi bir şeye benzettiğim görüntüleri fotoğraflıyorum, arşivliyorum. Bazen bir ebru tablosu gibi görüntüler de oluyor. Mikroskoba monte edilmiş bir fotoğraf makinem var. Gördüğün esnada çekmek gerekiyor, yoksa çekmediğiniz zaman görüntüler arşive gidiyor, çekme şansını kaybediyorsunuz. Yaklaşık 10-11 yıldır bu şekilde vakaları fotoğraflıyorum."
Prof. Dr. Yılmaz, görsel hafızanın bir patolog için önemine dikkat çekerek, "Bir Patolog aynı zamanda bir fotoğrafçıdır. Biz makineyi kullanmasak bile gördüğümüz bütün vakaların, hastalıkların fotoğrafı kafamızda var. Biz kafamızdaki bu arşivle daha önceden gördüğümüz bir kanseri hatırlayıp yeni hastalara tanı koyabiliyoruz. Görsel hafızamızın güçlü olması gerekiyor. Görsel hafızası ne kadar güçlü ise bir patolog o kadar iyidir" dedi. - Bolu
Son Dakika › Güncel › Profesörün Hastalıklı Dokular Mikroskobik Fotoğraf Arşivi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?