Profesör Bor: Türkiye'de Her 10 Kişiden 7'sinde Sindirim Sistemi Hastalığı Var (3) - Son Dakika
Güncel

Profesör Bor: Türkiye'de Her 10 Kişiden 7'sinde Sindirim Sistemi Hastalığı Var (3)

Profesör Bor: Türkiye\'de Her 10 Kişiden 7\'sinde Sindirim Sistemi Hastalığı Var (3)

TÜRK Gastroenteroloji Derneği (TGD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, Türkiye'de her 10 kişiden 7'sinde sindirim sistemi hastalığı olduğunu belirterek, "Reflü sıklığı yaklaşık yüzde 23, kabızlık sıklığı yüzde 9, altına büyük abdest kaçırma oranı yüzde 3.

26.11.2016 15:57

TÜRK Gastroenteroloji Derneği (TGD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, Türkiye'de her 10 kişiden 7'sinde sindirim sistemi hastalığı olduğunu belirterek, "Reflü sıklığı yaklaşık yüzde 23, kabızlık sıklığı yüzde 9, altına büyük abdest kaçırma oranı yüzde 3.5, hassas bağırsak hastalığı sıklığı yüzde 15'tir" dedi.

TGD tarafından Serik'e bağlı Belek turizm merkezindeki Regnum Carya Otel'de 22 Kasım'da başlayan 33'üncü Ulusal Gastroenteroloji Haftası'na ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Kongre Başkanı Zeynel Mungan, TGD Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, TGD İkinci Başkanı Prof. Dr. Kadir Bal, TGD Genel Sekreteri Prof. Dr. Birol Özer ve TGD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hale Akpınar konuşmacı olarak katıldı. Kongre Başkanı Zeynel Mungan, temel yaşam desteği, motilite, gastroözofageal reflü hastalığı kurslarının verildiği kongreye 1000'e yakın doktor, hemşire, teknisyen ve öğrencinin katıldığını; konularında söz sahibi Türkiye'den 197, yurtdışından 10 konuşmacı ve oturum başkanının kongrede görev aldığını aktardı. UZMAN SAYISI 100 BİNDE 1'İN ALTINDA

TGD Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, toplum için bu denli önemli bir rahatsızlık olmasına karşı Türkiye'de gastroenteroloji uzmanı sayısının gittikçe azaldığına dikkat çekti. Avrupa ülkelerindeki gastroenteroloji uzmanı sayısı incelendiğinde Türkiye'nin 100 binde 1'in altında olan tek ülke durumunda olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Bor, "Bu oran Macaristan'da 100 binde 20, İtalya'da 100 binde 8, Belçika'da 100 binde 6, Avusturya'da 100 binde 5, Fransa'da 100 binde 5, İsrail'de 100 binde 4, Portekiz'de 100 binde 4, Romanya, İsveç ve İsviçre'de de 100 binde 3 iken, Türkiye'de 100 binde 0.9'dur. Bu oran daha da düşmeye başlamıştır" dedi.

"10 KİŞİDEN 7'SİNDE SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIĞI VAR"

Türkiye'de her 10 kişiden 7'sinde sindirim sistemi hastalığı olduğunu kaydeden Prof.Dr. Bor, "Sindirim sistemi hastalıkları son derece önemli bir hastalık grubu. Türkiye'de her 10 kişiden 7'sinde sindirim sistemi hastalığı olduğu öngörülmektedir. Reflü sıklığı yaklaşık yüzde 23, kabızlık sıklığı yüzde 9, altına büyük abdest kaçırma oranı yüzde 3.5, hassas bağırsak hastalığı sıklığı yüzde 15'tir. Bu hastalıkların yanı sıra safra taşı, hepatitler, kanserler de sık görülen sindirim sistemi hastalıklarıdır" diye konuştu.

"BAŞKA HASTA REFERANSIYLA İLAÇ ALINIYOR"

TGD İkinci Başkanı Prof. Dr. Kadir Bal, hastaların genelde hekime görünmeden başka hasta referanslarıyla ilaç alımı yaptığına dikkati çekti. Prof.Dr. Bal, "Midedeki asitin azaltımını sağlayan ilaçlar 1980 yılının ortalarından itibaren kullanılıyor. Sindirim sistemi için kullanılan ilaç sayısı Türkiye'de 100 milyon iken bunun 60 milyonunu bu ilaçlar oluşturuyor ve bu ilaçların yüzde 40'ı reçeteyle satılırken, yüzde 60'ı reçetesiz satılmakta. Bu ilaçları birisi alıyor, başkasına söylüyor ve o da onu kullanmaya başlıyor" dedi.

70 MİLYON TÜRKTE VAR OLAN BAKTERİ

Ülser hastalığının oluşumunda etkin olan 'helikobakter pilori' adı verilen bir bakteri türünden bahseden Prof.Dr. Bal, bu bakterinin tüm dünyanın yarısında, Türkiye'de de yaklaşık 70 milyon kişide görüldüğünü anlattı. Prof.Dr. Bal, şöyle dedi:

"Ülser oluşumuna oldukça etkin. Her kişide mutlaka gastrit yapıyor. Ama bunların hepsini öldürebilir miyiz? Şu anda böyle bir gücümüz yok çünkü Türkiye genelinde bu bakterinin görülme oranı, ülkemiz nüfusunun yüzde 83- 85 aralığı. Türkiye nüfusu 80 milyon olduğuna göre yaklaşık 70 milyon insanı bu ilaçlarla tedavi edemeyiz. Çünkü çok yüklü bir maliyet getiriyor."

"HIZLI KİLO VERMEK KARACİĞERDE YAĞLANMAYI ARTIRIYOR"

TGD Genel Sekreteri Prof. Dr. Birol Özer, karaciğer yağlanması rahatsızlığını aktardı. Bunun çağdaş toplumların hastalığı olduğunu belirten Prof.Dr. Özer, karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için kilo vermenin önemine işaret etti. Prof.Dr. Özer, "Kimse diyet yapmak istemiyor. Biz bunu diyet ve egzersizle düzeltebiliriz. Ayda 3- 4 kilo vererek yapabiliriz. Çok hızlı kilo vermek karaciğerde yağlanmayı artırıyor" dedi.

TGD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hale Akpınar, toplumun yüzde 15'inde görülen iltihaplı bağırsak hastalığının özellikle gelişmiş ülkelerde görüldüğünü ve Türkiye'de de 60 bin kişide bu rahatsızlığın var olduğunu belirtti. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Profesör Bor: Türkiye'de Her 10 Kişiden 7'sinde Sindirim Sistemi Hastalığı Var (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement