Prof. Dr. Şimşirgil Osmanlı'nın Temel Değerlerini Anlattı - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Şimşirgil Osmanlı'nın Temel Değerlerini Anlattı

Prof. Dr. Şimşirgil Osmanlı\'nın Temel Değerlerini Anlattı

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Şimşirgil, Osmanlı kadar hakarete uğrayan, Osmanlı kadar yanlış anlatılan, yanlış anlaşılan bir devleti göstermenin mümkün göstermenin olmadığını vurgulayarak, “Bizim beyinlerimize şırınga ettiler Osmanlı düşmanlığını, genlerimize kadar işlediler” dedi.

19.12.2015 16:07

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Şimşirgil, Osmanlı kadar hakarete uğrayan, Osmanlı kadar yanlış anlatılan, yanlış anlaşılan bir devleti göstermenin mümkün göstermenin olmadığını vurgulayarak, "Bizim beyinlerimize şırınga ettiler Osmanlı düşmanlığını, genlerimize kadar işlediler" dedi.

Prof Dr. Ahmet Şimşirgil, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim Bir-Sen Şubesi tarafından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Sahnesi'nde düzenlenen "Osmanlı'nın Temel Denğerleri" konulu konferansta, Osmanlı ile ilgili yanlış bilinenleri hatırlatıp, doğrularını anlattı.

Konferansa, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fuat Asım Arvas, Memur-Sen Tekirdağ İl Temsilcisi, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Ferruh Topuz, PTT Tekirdağ Başmüdürü Cafer Ersoy, Batı Marmara Gümrük Bölge Müdürü Muharrem Murat, AK Parti İl Başkanı Ahmet Akçay, İlçe Başkanı Yüksel, daire müdürleri, şube müdürleri, Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Memur-Sen Tekirdağ İl Temsilcisi, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Ferruh Topuz, "Değerli hocam Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil hocamla yıllardır tanışırız. Her davetimize icabet ediyor, Allah kendisinden razı olsun. Bugün yine İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim Bir-Sen'in düzenlediği programda bizi kırmayarak geldiler, Ben, sayın hocamızın kitaplarını okuyunca tarihe bakış açım değişti. Osmanlı'yı daha çok sevmeye başladım. Daha önce çok daha farklı bakıyordum meseleye ama Allah hocamızdan razı olsun" ifadelerini kullandı.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fuat Asım Arvas ise, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına teşriflerinden dolayı Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'e teşekkür etti. Fuat Asım Arvas, "Hiç şüphesiz ki burada birçok şey öğreneceksiniz. Hakkında doğru bilgi edinmemiz gereken en mühim, en elzem şey herhalde tarihimiz olsa gerek. Başka yanlış anlaşılan şeylerin telafisi mümkündür. Zaman içerisinde eksiklikler giderilir, tamir edilir, onarılır. Ama bizi biz yapan temel değerler içerisinde; tıpkı dil gibi, tıpkı din gibi, tıpkı tarih gibi şeylerdeki eksiklikleri, yanlışlıkları uzun süre telafi etmek pek mümkün görünmüyor. Ne yazık ki öteden beri, bizi bazı şeylere ya cehaletinden, ya gafletinden, bilhassa hıyanetinden farklı göstermeye, yanlış anlatmaya çalışan ilim adamı kisvesi içerisinde maskaraları yıllarca dinlemek zorunda kaldık, okumak durumunda kaldık. Allah'a şükürler olsun, bu toprağın temiz mayasında yoğrulmuş, bazı haysiyet sahibi ilim adamları sayesinde yavaş yavaş doğru olan şeylerin farkına vardık. Bunların başında değerli dostum, arkadaşım, ilim adamı Ahmet Şimşirgil gelir. Ben kendisine tekrar sizlerin huzurunda, davetimize icabet ettiği için şükranlarımı arz ediyorum. Hepinize hayırlı akşamlar diliyorum" diye konuştu.

"BU KADAR YANLIŞ ANLAŞILMA TARİHTE YOKTUR"

Konuşmasına Tekirdağ'a gelmenin, eski dostları görmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirerek başlayan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, şöyle devam etti:

"Olabildiğince konferansları tercih ediyorum. Eğer bir konferansla televizyon programı çakışıyorsa ben mutlaka konferansı seçiyorum. Hele liseli gençlerimiz, onlar bizim geleceğimiz, bizden sonra bu bayrağı onlar devralacak, onlara tarih şuurunu aşılamamız lazım. Bizim beyinlerimize Osmanlı düşmanlığını şırınga ettiler, genlerimize kadar işlediler. Biz böyle yetiştik, şu padişah haindi, bu padişah içki masasından kalkmazdı, şu padişah vatanı sattı, şu padişah kızıl sultandı, şu padişah haremden çıkmazdı. ya madem böyleydi, bu devlet nasıl 622 sene ayakta kaldı? Okullarda, üniversitelerde, televizyonlarda duyduklarımız; bizi tarihimize düşman etti. Neler duymadık ki? Bunların cevabını veremiyorduk, anlatamıyorduk, söyleyemiyorduk. Düşman hale getirilmiştik. Hala ben bunu profesörlerde dahi görüyorum. Profesör, ona da şırınga girmiş, değişemiyor. İdeolojik bakıyor, anlayamıyor. Tarihe önce tarih gibi bakabilmek çok zor. (Sözlerim anladığın kadardır, ama doğru bir anlayışa o kadar muhtacım ki) diyor Mevlana. Doğru bir anlayışa, doğru anlamaya, hele bunu dünyada ikincisi gösterilemeyen, 622 sene devam etmiş ve dünyada eşi benzeri olmayan bir hanedan devleti olarak, 6 asırdan fazla ikincisini gösteremediğimiz, dünyaya medeniyet, kültür, ahlak her türlü güzellikleri saçmış olan Osmanlılar. O atalarımız, o ecdadımız bu kadar yanlış anlaşıldıklarını görseydiler, acaba ne derlerdi? Bu kadar yanlış anlaşılma tarihte yoktur. Osmanlı kadar iftiraya uğrayan, Osmanlı kadar hakarete uğrayan, Osmanlı kadar yanlış anlatılan, yanlış anlaşılan bir devleti göstermek mümkün değildir. Selçuklu da bizim tarihimiz, Karahanlı da, Gazneli de bizim tarihimiz. Bunlar için bunu söylemem. Dünyada hiçbir devlet için de söyleyemem. Neden Osmanlı? Zira o yıkılamaz, devleti ebed müddet olarak görülüyor. Bizim devletlerimizden 200 seneyi aşanı gösteremezsiniz, bir elin parmaklarını geçmez. 250 seneye ulaşan yok. Biz rahat devlet kuruyorduk ama kolaylıkla yıkıveriyorlardı. Zira topraklarını kendi evlatlarını pay eden, bölen, parçalayan da bir millettik biz. Devlet hanedanın malıdır baba 3'e, 5'e, 7'ye böler, düşman da yutar. Bunu biz bölüyorduk, biz parçalıyorduk. Ama Osmanlı buna çözümler üretti, yıkılmıyor. Yıkmak mümkün değil."

"ÖNCE ÖVÜYORLAR, ARDINDAN TEK BİR CÜMLEYLE YERİN DİBİNE SOKUYORLAR PADİŞAHLARIMIZI"

Osmanlıyı kötüleme siyasetinin 5 asır öncesinden başladığını da hatırlatan Prof Dr. Ahmet Şimşirgil, "Sene 1561 İstanbul'da bir Avusturya büyükelçisi var, bu adam tam 7 sene kaldı. Adam Osmanlı'ya ibret nazarıyla bakıyor. Hem kendilerini, hem bizi gözden geçiriyor, inceliyor. Mektuplar yazıp gönderiyor. Daha sonra Türkiye mektupları diye bunlar Türkçe'ye çevrildi. Üzerinde birçok araştırmalar yapıldı bu mektupların. Bu mektuplarda diyor ki, (Avrupa'yla Osmanlı'yı karşılaştırdığımda titriyorum. Ülkemizin üzerinde kara bulutlar geziyor. Osmanlı'yı incelediğimde dürüstler, doğrular, mertler, disiplinliler, çalışkanlar, işin en kötüsü galibiyete alışmışlar. Bize bakıyorum, her türlü kötü ahlak var bizde. En kötüsü de mağlubiyete alışmışlık. Osmanlı, hanedanı din gibi seviyor. Biz bu hanedanı gözden düşürmedikçe Osmanlıyı alt edemeyiz. Onun için her vesile ile Osmanlı'yı kötülemeliyiz.) Avrupa da bizlerin dinine dil uzatamayacağının farkındaydı. Bu yüzden de hanedanı gözden düşürmek için ellerinden ne geliyorsa yaptılar. Önce objektif görünmek adına övüyorlar, ardından tek bir cümleyle yerin dibine sokuyorlar padişahlarımızı. Bunu tam 400 sene devam ettiler. Yazdılar, haremi yazdılar, Fatih'i yazdılar, Kanuni'yi yazdılar. Piyesler yaptılar, romanlar yazdılar, oyunlar oynadılar" şeklinde konuştu.

"SEVENLER DAHİ OSMANLI'YI ANLAYAMADI"

1976 yılına kadar İstanbul Üniversitesi'nde Hanbel'in kitabının, ders kitabı olarak okutulduğunu, hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "Artık onların o 400 senelik iftiraları, bizim kitaplarımıza geçti, romanlarımıza geçti. İnanın en sağdayım diyen adam dahi Osmanlı'yı anlayamadı. Lise yıllarımı iyi hatırlarım. O dönemde Yılmaz Öztuna'nın kitabını okuduğumuzda, ilk defa Abdülhamit han diyen birini görmüştük. Fakat öyle yanlışları vardı ki. Yalan söyleyen tarih utansın diye Mustafa Müftüoğlu'nun kitaplarını okuduk. Ardından doğru söylemediğini ben anladım ve bunlar Osmanlı'yı överlerdi. Sebebi işte bahsettiğim bu konular. Bu övenler dahi anlayamadı, sevenler dahi anlayamadı. Hala tam anlaşılabiliyor mu? Çok şüphedeyim. Evet seviyoruz, ancak konuşurken savunamıyoruz. Birisi bir söz söylese hayır öyle değil böyle diyemiyoruz. Eksiklik var. Bilgi eksikliği var. Çok önemli hususlar bunlar" dedi.

DİZİLERE ELEŞTİRİ

"Bilgi olmadan hiçbir şey olmuyor. Şu 5 senede, 500 senelik iftiralar atıldı neredeyse. Hepimiz bunları izliyoruz" diyerek Osmanlı ile ilgilgili dizileri de eşetiren Prof. Dr. Şimşirgil, şunları söyledi:

"Bir Muhteşem Yüzyıl dizisi çıktı, televizyon programlarına çıkıp doğru tek bir karesi olmayan bir dizi dedim bu. Bunu herkes söyleyemez arkadaşlar, adamı davet ederler meydana. Gel kare gösteriyorum, sen de hata göster derler. Fakat bunu söyledim, hem de her kanalda söyledim. Bir Fetih 1453 çıktı Fatih'in bütün şahsiyetini öldürdü dedim. İskender Pala bir roman yazdı, Yavuz'un bütün şahsiyetini öldürdü dedim. Bu adamlar profesör, bunların danışmanı var. Bu sebeplerden dolayı bizim tarihimizi çok iyi öğrenip, sahip çıkmamız lazım. Dinimizle oynuyorlar, tarihimizi bozuyorlar. Bunları bilmediğiniz zaman dininizi de tarihinizi de savunamazsınız. Tarihi okumak, anlamak, tarihten ibret almak hepimize düşen bir vazifedir. Dini temel özellikleriyle bilmek hepimize düşen bir vazifedir. Edebiyatımız, baştan aşağı tasavvuf ve ahlak üzerine kuruludur. Edeptir bizim edebiyatımız. Bunu öğrenip gençlerimize de öğretmek hepimizin görevidir. Evet, Osmanlı gitti, ancak Osmanlı'nın değerleri yaşıyor. Biz bu değerlerle gene dünyaya doğruları gösteren bir toplum olabiliriz. Bize düşen Osmanlı değerlerine sahip çıkabilmek, Osmanlı'yı anlayabilmek. Şu milletin en fazla saldırıya uğrayan, en büyük değeri edebidir ve ahlakıdır. Bütün kanallarda, bütün televizyonlarda, bütün dizilerde, bütün filmlerde edep ve ahlak yıkılıyor. Çok sevinmiştim şu Ertuğrul dizisi bu edebi gösterecek diye, evet çok güzel ama çok da olumlu mesajlar veriyor ama Osmanlı'yı vermiyor. Kayı'nın edebini, adabını da vermiyor, üzüldüm. Gerçekten bu yönüyle üzüldüm. Her şey o kadar güzel o kadar mükemmel ama insan sorgulamadan edemiyor, neden ezan yok, neden namaz yok dizide. Beni böylesine candan, böylesine dikkatli, böylesine muhabbetle, yürekten dinlediğiniz için hepinize şükranlarımı sunuyorum sağ olun, var olun."

Ardından konferansa katılan çok sayıda kişinin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Osmanlı ile ilgili yanlış bilinenleri anlattı.

Konferansın ardından İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fuat Asım Arvas ve Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Ferruh Topuz, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'e çiçek takdim etti.

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, konferans sonrası okuyucularını kırmayarak, tek tek kitaplarını imzaladı ve onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Şimşirgil Osmanlı'nın Temel Değerlerini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement