Akdeniz Üniversitesi'nde 'Aile Çiftçiliği' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Feramuz Özdemir, "Çiftçilere sesleniyorum, çocuklarınıza çiftçiliği, toprağı öğretin. Şehirde üzümün markette yetiştiğini sanan çok çocuk var. Çocuklarımıza toprağı, üretimi öğretmeliyiz" dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 2014 yılının resmi olarak 'Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı' ilan edilmesinin ardından 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde 'Aile Çiftçiliği' konulu panel düzenlendi. Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen panele AÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feramuz Özdemir ile AÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı yaptı. Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Göçmen, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ve çok sayıda çiftçi ile öğrencinin katıldığı panel de aile çiftçiliğinin önemi anlatıldı.
Aile çiftçiliğinin dünden bugüne günümüzdeki yerine değinen Prof. Dr. Feramuz Özdemir, konuşmasını hazırladığı barko vizyon gösterisi ile destekledi. Aile çiftçilerinin tarım ve gıda sektöründeki önemine vurgu yapan Prof. Dr. Özdemir, "Yıllar önce köylerden şehirlere göçler başlamıştı. İnsanlar apartman dairelerinde oturmak için topraklarını bırakıp büyük şehirlere göçtüler. Şimdi ise tersi başlıyor" dedi.
Aile çiftçiliğinin gıda güvenliği ve beslenmedeki yerine değinen Prof. Dr. Özdemir, "Çiftçi bir dönem bıraktığını şimdi geri almak istiyor. Ben buradan çiftçilere sesleniyorum, çocuklarınıza çiftçiliği, toprağı öğretin. Şehirde üzümün markette yetiştiğini sanan çok çocuk var. Çocuklarımıza toprağı, üretimi öğretmeliyiz" dedi.
Çevre ülkelerdeki savaşlarda yaşananlardan örnekler veren Prof. Dr. Feramuz Özdemir, "Olağanüstü bir durumda şehirde yaşayan nasıl besleneceğini bilemez. Ama kırsalda yaşayan çiftçi her türlü beslenir. Çünkü doğayı, toprağı bilir. Bu nedenle aile çiftçiliği Türkiye'de büyük önem arz eden bir unsur" diye konuştu.
Panelde 'Aile Çiftçiliğinin Tarımsal Ekonomiye katkısı ve Aile Çiftçiliğinde Kadının Rolü' başlıklı konuşma yapan Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş ise aile çiftçilerinin zor şartlarda yaşadığını, bunun içinde gerek uluslararası gerekse ulusal önlemler alınarak çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Özçatalbaş, "2050 yılında dünya nüfusu 50 milyara ulaşacak. Nüfus artışıyla birlikte insanların beslenmesi için toprağın önemi her geçen gün artacak. Gelecek için sürdürebilirlik çok önemli. Aile çiftçilerinin de bir şekilde desteklenerek sürdürebilirliklerinin önü açılmalı" diye konuştu.
Konuşmaların ardından 2014 yılı gıda ve tarım ödülleri de dağıtıldı. Başarılı yatırımlarından dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı tarafından plaket verilerek teşekkür edilen Salih Kurubaş, Yaşar Kocaoğlu, Recep Sarıkaya, Şükrü Akyürek, Rasim Metin, Taner Kilit ve Hidayet İtaatlı plaketlerini protokolün elinden aldı. Ödül töreninin ardından konuşmacılara da katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verildi.
Prof. Dr. Feramuz Özdemir, "Çiftçilere sesleniyorum, çocuklarınıza çiftçiliği, toprağı öğretin. Şehirde üzümün markette yetiştiğini sanan çok çocuk var. Çocuklarımıza toprağı, üretimi öğretmeliyiz" dedi. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Prof. Dr. Özdemir: Çocuklarımıza Toprağı, Üretmeyi Öğretmeliyiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?