Hamburg Türk Toplumu'nun (TGH) kuruluşunun 25. yılı kutlandı. Yoğun katılımlı geçen kutlamada bir konuşma yapan TGH'nın kurucularından ve 13 yıl başkanlığını yapan eski Sol Parti Federal Parlamento milletvekili Prof. Dr. Hakkı Keskin, ?Irkçılığa karşı mücadele etmek amacıyla kurduğumuz bu önemli kurumun hedeflerini yerine getirmek için çaba harcıyoruz. Ama hepimizin çok sevdiği Türkiye'mizde 'demokrasi yok' gibi konulara seyirci kalarak 'bize ne' diyemeyiz" dedi.
Hamburg Türk Toplumu (TGH) kuruluşunun 25. yılı düzenlenen bir törenle kutlanırken, törene politikacılar damgasını vurdu.
Hamburg'un Altona semtinde Hospitalstrasse 111, TGH Haus 7 Salonu'nda düzenlenen törene Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk ve eşi Nilgün, Yardımcısı Canan Ünal, Ataşeler, FDP Federal Milletvekili Serkan Tören, Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekillerinden Kazım Abacı, Ali Rıza Şimşek (SPD), Filiz Demirel (GAL), İlçe meclis üyelerinden Bayram İnan, Murat Gözay, Gül Aydın, Gülnur Can, TGH Başkanı Hüseyin Yılmaz, Onursal Başkanı Nihat Ercan, Sol Parti eski Federal Parlamento Milletvekili ve TGH kurucu üyesi aynı zamanda eski başkanı Prof. Dr. Hakkı Keskin'in yanı sıra çeşitli kurum, kuruluş temsilcileri katıldı.
RAMAZAN AVCI'NIN ÖLÜMÜNDEN SONRA KURDUK
Törenin açılış konuşmasını yapan TGH Başkanı Hüseyin Yılmaz, 25 yıldır bir kurumun oluşundan duydukları mutluluğu dile getirerek emeği geçen herkese teşekkür etti. Ardından söz alan Prof. Dr. Hakkı Keskin, ?21 Aralık 1985 tarihinde kimseye Bir şey yapmayan Ramazan Avcı ırkçıların saldırısına uğrayarak 24 Aralık tarihinde hastanede öldü. İlk kez Almanya'da araba konvoylarıyla Avcı'nın cenazesini kornalar çalarak havaalanından Türkiye'ye gönderdik. Ama daha öncede buna benzer bir olay olmuştu. Artık bu ırkçılığa karşı mücadele etmenin zamanı gelmişti. Birkaç arkadaş farklı kesimlerden biraraya gelerek bir kurum oluşturmak istedik. Yaptığımız kısa dönem çalışma sonrası 'Türkiye Göçmenler Birliği' adı altında yoğun katılımla 4 Mart 1986 yılında kurduk" dedi.
13 YIL BAŞKANLIĞINI YAPTI
Prof. Dr. Keskin, öSeçme ve seçilme hakkı, çifte vatandaşlık, anadil gibi önemli hedeflerimizi belirledik ve beni arkadaşlarım başkan seçtiler. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için yıllarca çaba harcadık ve çifte vatandaşlık için kampanyalar yaptık ve hala da hedeflerimizin gerçekleşmesi için uğraş veriyoruz. Göçün 50. yılını kutluyoruz ve bu kadar yıl burada yaşayan ve Alman vatandaşı olmayanların hala seçme ve seçilme hakları yok. Bu bir demokrasi ayıbıdır. Ben tam 13 yıl başkanlığı yürüttüm ve canla başla hepimiz çalıştıkö dedi. Türkiye'nin vaz geçilmez bir ülke olduğuna da işaret eden Prof. Keskin, öTürkiye'de yine 11 gazeteci gözaltına alınmış bulunuyor. Türkiye laik, demokratik bir ülkedir ve bunun böyle kalmasını istiyoruz. Ama bizler Türkiye'de neler olduğunu umursamamazlıktan gelemeyiz ve orada ne olursa olsun diyemeyiz. Ülkemizi gerekirse koruruz ama Türkiye'de demokrasinin olmasını ve laik olmasını istiyoruzö dedi.
HERŞEYİN BAŞI EĞİTİMDİR
TGH'nın 11 yıllık eski başkanı Nihat Ercan ise, ?Biz burada partiler üssüyüz ve her parti ile görüşürüz. 50 yıldır burada bizler açısından her alanda ilerlemeler var. Fabrikadan, işverene, siyasete kadar her kesimde uyum var ama yeterli mi? Belki değil, ama Almanlar uyumsuz. Her şeyin başı eğitimdir, ama anadilde çok önemlidir. Başbakan Erdoğan anadilin öğrenilmesi gerektiğini söyledi ve ben buna katılıyorum. Ama bunu hemen saptırdılar. Elbette Başbakan Erdoğan'ın söylediklerinin hepsine katılmıyorum ama çocuklarımız önce anadilini öğrenmeliler. Bu başarının temelidirö dedi. Başkonsolos Devrim Öztürk'de özellikle seçimlerde çok sayıda Türk kökenli politikacıların seçilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından sanatçı Hüseyin Alpek bir konser verdi.
Son Dakika › Güncel › Prof. Dr. Keskin, ?Bize Ne Diyemeyiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?