Türkiye Felsefe Kurumu'nun önerisiyle UNESCO'nun ilan ettiği Dünya Felsefe Günü, bu yıl 19 Kasım'da kutlanıyor. Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, 2015 yılı Felsefe Günü mesajında dünya gündemini konu aldı, ancak insan hakları korunduğunda barışın olabileceğini söyledi.
Dünya Felsefe Günü'yle birlikte Türkiye Felsefe Kurumu'nun düzenlediği 27. İstanbul Semineri, Maltepe Üniversitesi'nde 19-20 Kasım'da Mustafa Necati Konferans Salonu'nda başladı. Maltepe Üniversitesi'nde 'Türkiye'de Felsefeden Kesitler: Yitirdiklerimizin Anısına' temasıyla 21 filozofun çalışmalarının anlatılacağı seminerin açılış konuşmalarını Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahu Tunçel, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi yaptı.
ETİK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ GEREKİYOR
Dünya Felsefe Günü'ne ilişkin konuşan Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, bu yıl dünya gündemindeki mülteci sorunlarına ve teröre vurgu yaptı. Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, ne yapmak gerektiğinin konuşulmadığını ancak söylendiğini belirtti:
"İnsanların birçoğu terörden kaçarak gitmek isterlerken bir kısmı yok oluyor. Ne yapılabilir diye sorarsanız bunun yolu eğitimdir, bu da etik ve insan hakları eğitimidir. Çok küçük yaştan başlayarak ve büyüklere de ulaşacak şekilde yapabilmek için sağlam bir teorik felsefe temeli vermek gerekir. Bu durum gözden kaçıyor, oysa felsefe temeli olmadan, bilgisel temel olmadan her şeyi, her tarafa çekebilirsiniz".
Barışı tanımlayan Prof. Dr. Kuçuradi, insan haklarına vurgu yaptı. Kuçuradi, bireylerin bu düşünce biçimini nasıl kullanabilecekleri de anlattı:
"Barış bir durumdur, ben ona da insan haklarının korunduğu durum derim. Silahların susması barış değildir.
İnsanları kendi adları adına düşünerek, değer bilgisi kullanmayı öğreterek bu durumu sağlayabiliriz. Değer yargıları değil, değer bilgileri yaşamda nasıl kullanılabilir, buna bakabiliriz. Bu öğrenilebilecek bir şeydir, ne kadar erken öğrenilirse o kadar iyi…"
Değer bilgisini insanların önemli bir kısmına öğretilebileceğini ifade eden İoanna Kuçuradi,
"Eğer beyni çok yıkanmış değilse insanlar düşününce zorlanmadan birçok şeyi kendileri görebiliyor. Barışın olabilmesi için insan haklarının korunması gerekiyor, o zaman kafa tutmaya da hak kazanırız" dedi.
'BUGÜNÜ COŞKUYLA KUTLUYORUZ'
Hem ülke düzeyinde hem dünya ölçeğinde felsefe alanına katkıda bulunmuş felsefecileri bu etkinlikte anacaklarını belirten Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar, bugünü coşkuyla kutladıklarını ifade etti:
"19 Kasım Dünya Felsefe Günü, Maltepe Üniversitesi olarak Türkiye Felsefe Kurumu'yla birlikte aramızdan ayrılmış felsefecileri anmak üzere bir etkinlik düzenledik. Üst düzeyden ve kurum dışından katılımcılar var.
Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve Unesco Felsefe Kürsüsü Başkanı Prof Dr. İoanna Kuçuradi, Maltepe Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi'nin de başkanıdır. O nedenle bugünün bizim için ayrı bir önemi var, bugünü coşkulu kutlamamıza da vesile oluyor".
'FİLOZOFLARI ANLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ'
Maltepe Üniversitesi'nde 5. kez Felsefe Bölümü işbirliğinde yapılan 27. İstanbul Semineri ve Dünya Felsefe Günü'nden söz eden Maltepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, programın içeriğine değindi:
"Dünya Felsefe Günü Türkiye'nin önerisiyle 2002'de kabul edilmiş bir gün. Her yıl Kasım ayının üçüncü perşembesi Dünya Felsefe Günü olarak bütün dünyada kutlanıyor.
Dünya Felsefe Günü'nü kutlarken Türkiye Felsefe Kurumu olarak her yıl yaptığımız İstanbul Seminerleri'nin 27.'sini yapıyoruz. Bu seminerin konusu da Türkiye'de Felsefeden Kesitler, Türkiye'de bir zamanlar yaşayan filozoflarımız, neler yaptılar ve hangi dünya sorunlarıyla uğraştılar, burada bunları yeniden anlamaya çalışıyoruz.
Seminerde anlatılacak olan filozoflar arasında Hilmi Ziya Ülken var, Macit Gökberk, Takiyettin Mengüşoğlu, Nermi Uygur, Vehbi Hacıkadiroğlu, yakın zamanda kaybettiğimiz Uluğ Nutku, Zeynep Davran ayrıca Ahmet Cevizci var. Filozoflarımızın çalışmalarını 2gün boyunca anacağız, onların düşüncelerinin ne olduğunu anlamaya çalışacağız".
'FELSEFE, BİR HESAP VERME ÇABASIDIR DA'
Felsefenin öncelikli olarak felsefe insan, dünya, bilgi arasındaki ilişkileri ele alan bir etkinlik ve bir bilgi bağlamı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Betül Çotuksöken, "İnsanın bilgi ile bağını, dünyayla ilgili bağını ve başka insanlarla olan bağını ayrıca insan eylemlerinin ne olduğunu anlamaya çalışan bir etkinlik olduğu için felsefenin gündemi her zaman dopdoludur. Bütün dünya sorunları felsefe gündemindedir. Özetle söyleyecek olursam insanı anlamanın yolu felsefededir. Dünyayı algılarken hangi kavramlardan yararlandığımızın hesabını vermeye çalışıyoruz, felsefe aslında bir hesap verme çabasıdır" dedi.
Bu yıl Dünya Felsefe Günü mesajını aktaran Prof. Dr. Çotuksöken, "Dünyamızın insani ilişkiler bakımından daha iyi olması, doğayla olan ilişkimizin daha insancıl, daha barışçıl olması, etik değerlere dayalı bir insan topluluğunu siyaset bağlamında ister, günlük yaşamda da etik değerlerin öne çıkmasını istiyoruz" diye konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Prof. Dr. İoanna Kuçuradi: 'İnsan Hakları Korunursa 'Barış' Olur' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?