Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, Girne Üniversitesi'nde öğrencilere 'Vakıf Ruhu' konulu bir seminer verdi.
Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter Girne Üniversitesi kampüsünde Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt ve Genel Sekreter Hürmüs Refiker tarafından karşılandı ve Girne Üniversitesi öğrencilerine "Vakıf Ruhu" konusunda bir seminer verdi. Seminere Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahreddin Sadıkoğlu, Girne Üniversitesi Dekan, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı. "Osmanlı idaresi olan yerlerde kadınların vakıf kurma oranı çok yüksekti ve en yüksek oran da Kıbrıs'taydı" diyen Prof. Dr. İbrahim Benter konuşmasına başlarken 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı ve vakıflarda kadınların önemine değinerek, "Dün bir açıklama yaptık. Kıbrıs'ta 2 bin 200 kadar vakıf kurulmuş ve bu 2 bin 200 vakfın yarısını kadınlar kurmuş. Osmanlı idaresi olan yerlerde, kadınlar vakıf kurmada çok büyük rol oynamış ve kadınların kurduğu vakıfların en yüksek oranı da Kıbrıs'taydı. İstanbul'da kadınların vakıf kurma oranı yüzde 20-30 iken bu oran Kıbrıs'ta yüzde 40-50 oranlarındaydı. Her Üniversitede, her okulda, her bölümde, vakıf değerlerinin okutulması, anlatılması, öğrencilerin de anlaması ve uygulaması gerekir" dedi.
"KKTC'NİN YÜZDE 14'Ü VAKIF İDARESİNDE"
Genelde konferanslarda tıp üzerinde konuştuğunu fakat son zamanlarda görevi gereği vakıf değerlerine ağırlık verdiğini ifade eden Prof. Dr. İbrahim Benter, "Vakıflarda çalışmaya başlamamla birlikte Atalarımızın vakıfları kurarak insanlık değerlerini yaşattıklarını anladım. KKTC'deki vakıf sistemine bakacak olursak KKTC'nin yüzde 14'ü vakıf idaresindedir. Bu ciddi bir rakam ve unutmamamız gereken en önemli nokta vakıf sistemi yardım anlamına gelmektedir" dedi. Prof. Dr. İbrahim Benter konuşmasının devamında vakıf değerlerinin günümüzde yitirilmiş olduğuna değinerek "Maalesef vakıf değerleri günümüzde yitirilmiş durumdadır mesela Kapalı Maraş bölgesi yüzde 100 vakıf malıdır" dedi.
"UNUTULAN VAKIF RUHUNUN CANLANDIRILMASI İÇİN GENÇLERİN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANAN VAKIFLARDA YER ALMALARI GEREKİYOR"
Vakıfların amaçlarına ulaşabilmeleri için tüm şartların mümkün kılındığını belirten Prof. Dr. Benter, üç yıldır çalıştığı vakıflarda canlandırma hedeflerinin olduğunu belirtti. "Vakıfları canlandırmak için üniversiteleri ve okulları gezerek gençlerin de desteğini alarak ortak bilinçle hareket etme niyetindeyiz" diyen Prof. Dr. Benter, "Vakıf fıtratında gönüllülük en önemli noktadır. Gönüllülüğü anlayabilmek için de yaptığınız işi içtenlikle yapmanız gerekir. Gençlerin meraklı oldukları her konuda proje olarak hayata geçirmek istiyoruz bu şekilde vakıf değerlerinin canlandırılabileceğine inanıyoruz. Yaşatılması gereken değerler aktarılmazsa, bencil bir toplum oluruz. Böyle bir topluma dönüşmemek için ve değerlerimizin yaşatılması için bu değerlerimizi gençlerimize aktarmalıyız" dedi.
Seminerin sonunda Prof. Dr. İbrahim Benter'e, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun tarafından plaket takdim edilirken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla seminere katılan Prof. Dr. İbrahim Benter'in eşi Emine Benter'e ve Leman Cankat'a Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt ve Girne Üniversitesi Genel Sekreteri Hürmüs Refiker tarafından çiçek takdim edildi.
Seminerde konuşan Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt, böylesine anlamlı bir günde bizleri onurlandırdıkları ve değerli bilgilerini bizlerle paylaştıkları için Prof. Dr. İbrahim Benter'e teşekkür ederken, üniversitede öğrenim görmekte olan öğrencileri toplum yararına yapılacak gönüllü işlerde aktif görev almaya ve işbirliğine davet etti ve varlıklarıyla hayatlarımıza güç katan tüm kadınların "Dünya Kadınlar Günü'nü" içtenlikle kutladı. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Prof. Benter: 'Kapalı Maraş Bölgesi Yüzde 100 Vakıf Malıdır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?