Haber-kamera: Hasan YILDIRIM/ İstanbul DHA Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski'nin katılımıyla açılan sergide 348 eser yer alıyor. Sergi, 7 Mart-15 Haziran tarihleri arasında görülebilecek.
Serginin açılışında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 'Polonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin 600'üncü yılının kutlandığı 2014 yılı için planlanan görkemli etkinlik dizisinin Sakıp Sabancı Müzesi'nde açılan bir sergiyle başlama kararı bizleri son derece onurlandırmıştır. Doğu Avrupa'nın bu önemli ülkesi ile Osmanlı Devleti'nin kaderi bu uzun yüzyıllarda pek çok kez kesişmiştir. Avrupa'nın grift tarihinde gördüğümüz kanlı, din ve güç savaşları düşünüldüğü zaman ise. Osmanlılar ile Polonya veya tarihteki adıyla Lehistan arasında tersine uzun barış devrelerinin yaşandığını görüyoruz" dedi.
ORTAK TARİH
Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ise, özellikle son birkaç 10 yıllık süreçte, farklı organizasyonlara Türkiye ile beraber üye olduklarını vurguladı. Konuk Cumhurbaşkanı, 'NATO'nun üyesiyiz. Türkiye ile beraber Avrupa Birliği'nin bünyesinde bulunmayı istiyoruz, temenni ediyoruz. Şark ile Avrupa'nın buluşması için burası çok uygun bir yer ve bence Polonya ile Türkiye'nin buluşması için daha uygun bir yer düşünülemezdi. Sayın Cumhurbaşkanı Gül vasıtasıyla burada. Türkiye'de bütün kutlamaların düzenlenmesinde emeği geçen kültür kurumlarına ve özellikle karşılıklı tecrübeler, ortak tarihimiz, ortak kültürlerimiz hakkında olan bilgilerimizi daha da zengin hale getirecek bütün kurumlara teşekkürlerimi sunmak istiyorum" diye konuştu.
"DOSTLUĞUN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ" Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Sakıp Sabancı Müzesi'nde olağanüstü bir kültür etkinliğinde beraber olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Gül, 'Vaktiyle Osmanlı Devleti ve Leh Krallığı arasındaki dostluk bugün Türkiye Cumhuriyeti ve Polonya Devleti arasında da güçlü bir şekilde devam ediyor. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanı'nın ziyareti ilişkilerimize ayrı bir ivme, ayrı bir güç katmıştır. Şimdi artık önemli olan, bu dostluğun kıymetini bilmek ve yeni nesillere bunu taşıyabilmektir. Bunun için de bütün alanlarda siyasi, güvenlik, kültür, eğitim çok güçlü ilişkilerimiz devam ederken, 140'a yakın kültürel etkinlikle 600'üncü yıl dostluğunu değerlendireceğiz. Bu serginin dostluğumuzu, ilişkilerimizi yeni nesillere güçlü bir şekilde taşımada önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum" şdklinde konuştu.
GÜL SORULARI KARŞILIKSIZ BIRAKTI
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül ile Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski, birlikte sergiyi gezdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çıkışta basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevapsız bıraktı.
Polonya'nın müze, arşiv, kütüphane, manastır ve kilise koleksiyonlarından eserler ile Türkiye'den Topkapı Sarayı Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi ve Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarından seçilen eserlerin yer alacağı 'Uzak Komşu Yakın Anılar: Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600 Yılı" sergisi, 15. yüzyılın ilk yarısında başlayarak birbirini izleyen ticaret, barış ve savaşlar ile 17. yüzyılın sonundaki II. Viyana Kuşatması'na kadar geçen süreci içeriyor. Bu çerçevede, Osmanlı İmparatorluğu ve Polonya Krallığı'nda yaşanan tarihi gelişmeler; belgeler, haritalar, tablolar, önemli şahsiyetlerin kişisel eşyaları, aksesuar ve basılı malzemelerle canlandırılıyor. Ticarete konu olan malzeme, sınır savaşları, Viyana Kuşatması'na giden aşamalar, kuşatmadan geriye kalan Osmanlı eserleri, çadır ve silahlar, ziyaretçilerle paylaşılıyor.
Sergide yer alan 348 eser 7 Mart-15 Haziran 2014 tarihleri arasında görülebilecek.
Son Dakika › Güncel › Polonya İlişkileri 600 Yaşında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?