Piyasada bulunmayan, büyük bölümü kanser tedavisinde kullanılan 10 ilaç, Türk Eczacıları Birliğince (TEB) yurt dışından temin ediliyor.
Özellikle kanser ilaçlarıyla ilgili yeniden düzenleme yapılmasını isteyen TEB yöneticileri, yoğunluk nedeniyle İstanbul'da Anadolu yakasına da ithal ilaç birimi açılmasına karar verildiğini açıkladı.
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, Dilek Özçelik'in durumuyla tekrar gündeme gelen ilaç sıkıntısını AA muhabirine değerlendirdi.
Daha önce vatandaşların temininde sıkıntı yaşamadığı, çok uzun süredir Türkiye'de ruhsatlı olan ucuz kanser ilaçlarının bir süredir piyasada bulunmadığını dile getiren Kızılay, bu ilaçları eczanelerde bulamayan hastaların endişeye kapıldığını belirtti.
İthalatçı firmaların, fiyatları çok düştüğü için kanser kemoterapisinde kullanılan ilaçları getirmediğini vurgulayan Kızılay, bu yüzden suni bir yokluk süreci yaşandığını anlattı.
TEB'in bu ilaçların Türkiye'ye getirilmesi için devreye girdiğini ifade eden Kızılay, bugün itibarıyla piyasada bulunmadığı için sıkıntısı yaşanan ilaç olmadığını bildirdi.
Bu durumdan haberdar olmayan hastaların endişeye kapıldığını kaydeden Kızılay, "Böyle bir ilaç ihtiyacı söz konusu olduğunda lütfen en yakındaki eczaneye gidin, ilacı bulamadığınızı söyleyin. Onlar TEB ile irtibat kurar ve ilacın tedarik işlemi başlamış olur. Biz kısa sürede bu ilaçları hastalarımıza tedarik ediyoruz" diye konuştu.
-"10 kalem ilaç yok"-
Daha önce eczaneler aracılığıyla satılan 12 kalem ilaçta sıkıntı yaşandığını, bunlardan piyasaya çıkan ikisi ile ilgili artık bir sorun kalmadığını bildiren Kızılay, diğer 10 ilaçta ise problem devam ettiği için stoklarında tutmaya başladıklarını belirtti.
TEB'in Ankara ve İstanbul'daki ithal ilaç birimlerinin bu işle ilgilendiğini anlatan Kızılay, diğer yerlerdeki hastalara ise ilaçlarının kargoyla teslim edildiğini söyledi.
Bulunmayan ilaçların daha çok kan ve lenf kanserinin tedavisinde kullanıldığını bildiren Kızılay, sorunun çözümü için önerilerini şöyle sıraladı:
"Aslında sorunun ne olduğu tespit edilmeli. Sorun şu, bunlar ucuz ilaçlar. İthal eden firmalar bunlar Türkiye'de daha ucuz satıldığı için getiremiyorlar. O yüzden Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve ekonomi yönetiminin oturup temel bazı kanser ilaçlarıyla ilgili yeniden düzenleme yapması lazım. Bu düzenleme yapılmazsa bugün Dilek ile başlayan sorun birkaç hafta sonra başka bir hastayla karşımıza gelir. Bu sorunun çözümü için TEB olarak biz de öneriler sunmak isteriz. Burada önemli olan şey şudur, kanser kronik ve zahmetli bir hastalıktır. Biz hastalarımızı bir de ilaç bulma endişesiyle karşı karşıya bırakıyoruz. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bu tür ilaçlar eskiden olduğu gibi yine eczanelerde kolaylıkla verilebilmeli, bunun önü açılmalıdır. Buna ilişkin gereken tedbir alınmalıdır. Bu ilaçların Türkiye'de üretilebilme imkanı varsa da buna süratle izin verilmeli ve bu üretim gerçekleştirilmelidir."
Fiyatlarda düzenlemeyle ilgili ise Kızılay, "Fiyat açısından Türkiye, AB üyesi ülkeler içinde en ucuz ilaca sahip ülke. Bu kadar büyük fiyat baskısı elbette temel bazı ilaçların bulunmamasına yol açıyor. Onun için bunu dikkatli kullanmamız lazım. Eğer çok büyük bir baskı altında tutarsak ve Türkiye'de bunun ikamesi yoksa karşımıza ilaç krizi çıkıyor" dedi.
Yaşanan sorunun çözümü için de fiyat düzenlemesine gidilebileceği gibi bu ilaçların Türkiye'de üretilmesinin yolunun da açılabileceğini ifade eden Kızılay, TEB'in bununla ilgili önerilerde bulunabileceğini kaydederek, "TEB'in asıl işi Türkiye'de ruhsatı olmayan ilaçların teminiydi. Son zamanlarda da ruhsatı olduğu halde bulunmayan ilaçları temin etmek için canla başla çalışıyoruz" diye konuştu.
İthal ilaç biriminde son zamanlarda büyük bir yoğunluk yaşandığını da anlatan Kızılay, Ankara ve İstanbul'daki iki ithal ilaç birimine ilaveten Anadolu yakasında Kadıköy civarında bir birim daha açmayı planladıklarını bildirdi.
Kızılay, diğer yerlere de kargoyla ilaç ulaştırdıklarını belirterek,
"Vatandaşlarımız hiçbir zaman ilaç bulamayacağız endişesine kapılmasınlar. En yakın eczaneye giderek ilaçlarını TEB'den temin etmek için danışsınlar. Dünyanın neresinde olursa olsun ilaçlarını getirtebiliriz" dedi.
İthal ilaç biriminde günde 500 reçete karşıladıklarını bildiren Kızılay, TEB'e gönderilen reçetelerde zaman zaman eksikler bulunduğu için işlemlerin uzadığını, bu reçetelerin de diğerleri gibi elektronik ortamda hazırlanması için başvuru yaptıklarını, sorunun çözülmesi halinde işlemlerin daha kısa sürede sonuçlanabileceğini söyledi.
-Bulunmayan 10 kalem ilaç-
Türkiye'de ruhsatı olduğu halde piyasada bulunmadığı için TEB tarafından yurt dışından getirilen ilaçlar şunlar:
-Deticene 100 mg/200 mg flakon
-Verapamil 5 mg ampul
-Flutamid 250 mg 84 tablet
-Daunomycin 20 mg flakon
-Naloxan 0,4 mg ampul
-Uro-Vaxom 6 mg Kapsül
-Purinethol 50 mg tablet
-Lanvis 40 mg tablet
-Ara-Cell (cytarabin) 100 mg/40 mg ampul
-Nalorex 50 Mg tablet
Son Dakika › Güncel › Piyasada Bulunamayan 10 İlaç - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?