FACİA YAŞANMADAN ÖNLEMLER ALINMALI
Makine Mühendisi Güngör Kaya, İzmir'de bulunan bazı Akaryakıt ve LPG Satış İstasyonları'nın mevzuatlara uygun olmadığını, bu istasyonların gerek ruhsat denetimlerinin gerekse periyodik kontrollerinin yeterli derecede yapılmadığını vurgulayarak, 'Facia yaşanmadan mutlak önlemler alınmalı' dedi.
KAÇAK İSTASYONLAR PATLAMAYA HAZIR BOMBADAN FARKSIZ
'Ruhsatları olmayan ve periyodik kontrolleri ile bakımları tam olarak yapılmayan LPG ve Akaryakıt İstasyonları patlamaya hazır bombadan farksız' diyen Makine Mühendisi Güngör Kaya, 'Yönetmeliğe göre Akaryakıt ve LPG istasyonlarının yakıt tankı ve pompaları konut alanlarına, okul, cami, hastane, park gibi yerlere belli bir uzaklıkta olması gerekmektedir' dedi.
İSTASYONLAR KONUT DIŞI ALANLARA KURULMALIDIR
Akaryakıt ve LPG istasyonların kurulabilecekleri yerlerin konut dışı kentsel çalışma alanları, sanayi alanları, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi alanları, akaryakıt istasyonu alanları ve sanayi depolama alanlarının olduğunu ifade eden Kaya, 'Maalesef bazı akaryakıt ve LPG istasyonları, yerleşim yerlerinin içerisinde hatta bazen konutlarla, hastanelerle, pazaryerleriyle bitişik halde bulunmaktadır' dedi.
AKARYAKIT VE LPG İSTASYONLARI EVLERLE İÇİÇE
İzmir'de mahalle aralarında, pazaryerleri, hastane ve okul gibi vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu yerlere yakın olarak faaliyet gösteren çok sayıda Akaryakıt ve LPG istasyonunun bulunduğuna dikkat çeken Kaya, 'Bu İstasyonların çok sıkı denetlemesi gerekiyor. Öyle ki bu denetlemelerde mutlaka iş yeri açma ve işletme ruhsatı, dağıtım şirketine bağlı olunup olunmadığı, sevk irsaliyesi ve fatura, sağlık koruma bandı içerisinde izin verilmeyen yapılaşmanın olup olmadığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işletme belgesi olup olmadığı, ucuz mazot adı altında akaryakıt satılıp satılmadığı, LPG izin testinin olup olmadığı, tankların, pompaların, kompresörlerin, bağlantı borularının periyodik bakım ve kontrollerinin eksiz yapılıp yapılmadığı, yangına karşı gerekli güvenlik tedbirlerinin alınıp alınmadığı mutlaka kontrol edilmelidir' dedi.
BU TEDBİRLER MUTLAKA ALINMALI
Makine Mühendisi Güngör Kaya, 'Geçmişte yaşanan acı sonuçlar ortaya çıkaran olaylardan hareketle, yeni faciaların yaşanmaması için bazı mutlak tedbirlerin alınması gereklidir' diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü:
LPG Otogaz istasyonlarının ilk açılışta zorunlu standart olarak TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi'nin olmalı ve bu belgelerin vizelerinin her yıl düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Ayrıca istasyonların periyodik test ve kontrollerinin düzenli olarak yapılmalı ve günlük test ve kontrollerin mutlaka gerçekleştirilmelidir. Depolama ikmal gibi hususlarda TS 11939, TS 1445, TS14496 ve TS 1449 standartları uygulanmalıdır. Tüm bunlarla birlikte LPG Otogaz İstasyonlarının proje uygunluğu, onaylı vaziyet planı mutlaka olmalıdır. Öte yandan her istasyonun MMO'dan sertifikalı Sorumlu Müdürü, yol geçiş izni, istasyonlarda çalışanların Eğitim Sertifikası, alet ve cihaz konum gösterir 1/1000-1/5000 ölçekli imar planı, LPG Tank Kapasite Raporu, LPG otogaz bayilik sözleşmesi, TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi, yangın ve patlamalar için itfaiye görüşü, Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü görüşü, sağlık koruma bandı taraması, emisyon izni, tehlikeli maddeler zorunlu sorumluluk sigortası olması gerekmektedir. Bir diğer önemli konuda LPG dönüşümleri ruhsatlarına işlenmemiş araçlara kesinlikle LPG Otogaz ikmali yapılmaması gerekir.
Son Dakika › Güncel › Patlamaya Hazır Bombalar Yanıbaşımızda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?