Koyun Keçi Panayırı'nda etkinlik sahnesinde çeşitli eğlenceler, gösteriler ve konserler düzenlenirken, panel ve seminerlerde sektörün sorunlarının çözümüne yönelik önemli adımlar atıldı
3. İzmir Koyun Panayırı, 14 Eylül Cumartesi günü Seferihisar'da protokol üyelerinin ve koyun keçilerin kortej yürüyüşü ile başladı. Koyun ve keçilerin, atlı çobanların ve çoban köpeklerinin eşlik ettiği kortej, Seferihisar'ın kent merkezinden panayır alanına kadar halkın yoğun ilgisi ile karşılandı. Korteje İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer öncülük ettiler.
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin öncülüğünde, Seferihisar Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen panayıra, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Mehmet Özgün, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Nahit Yazıcıoğlu, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Teşkilatlanma Daire Başkanı ve Haykoop Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fersan Dursun, AK Parti Milletvekilleri İlknur Denizli ve Hamza Dağ, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Veysel Ayhan, İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu üyeleri, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim kurulu üyeleri ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen birlik başkanları katıldı. Protokolün alana girişinde kurdele kesilmesinin ardından, koyun kırkım gösterisi yapıldı.
İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, yaptığı açılış konuşmasında koyun keçi sütünün soğuk zincire alınmasının önemine dikkat çekerek, Türkiye'de sütü soğuk zincire alan ilk birlik olduklarını belirtti. Özer Türer, İzmir'de süt toplama ve soğuk zincir çalışmaları ile sütün değerini arttırdıklarını vurguladı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de, İzmir Birliği'nin yaptığı çalışmalarla öncü olduğunu belirterek Özer Türer ve Birlik yönetimine teşekkür etti. Türkiye'de ilk kez kurulan küçükbaş hayvan pazarının açılışı yapıldı.
Kadınlara büyük destek projesi başlatıldı
3. Koyun Keçi Panayırı'nda, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Seferihisar Belediyesi'nin ortak düzenlediği ve bakanlık destekli kadın yetiştiricileri destekleme projesi de (KAGİSAP) tanıtıldı. İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Özer Türer ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in sahnede tebrik ettiği Afife Küçükbenli, Koyun Keçi Panayırı'nda hayata geçirilen KAGİSAP projesine örnek oldu.
Koyun keçi sağan kadınlara "Pehlivan" dendiğini söyleyen Özer Türer, "Proje için seçilen Ulamış köyünden kadın yetiştirici Tülin Esenli'ye 25 keçi ve 2 teke vereceğiz. Örnek işletmenin karlılığını izleyeceğiz. Bakanlığın da desteğiyle İzmir pilot bölge olacak. Kadınların küçükbaş hayvancılıktaki rolünü artıracak projenin Türkiye çapında yayınlaşması için de adımlar atılıyor. Hayvan başına 700 litre süt alınması hedefleniyor. Ayda 1000-1500 TL kazanç öngörüyoruz. Bu yetiştiriciye hayvanların et ve sütünü birlik olarak satınalma garantisi veriyoruz. Belediyede hayvanların maliyetini üstleniyor" dedi.
Tunç Soyer de, "Bu projede 2 yıl geri ödeme istemiyoruz. Ancak yetiştiricimiz 5 yıl içinde hayvanların parasını bize iade edecek" diye konuştu.
Sıra dışı kadın çoban örnek oldu
Panayır kapsamında düzenlenen "Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kadının önemi" konulu panelde konuşma yapmak üzere Kayseri'nin Yahyalı ilçesinden panayıra gelen koyun ve keçi yetiştiricisi Kadın Çoban Afife Küçükbenli, KAGİSAP'ın tanıtımında sahneye çıkarak kısa bir konuşma yaptı.
Küçükbenli, ilkokul mezunu olmasına rağmen dünyayı gezen, okumayı ve kendini geliştirmeyi seven renkli kişiliğiyle ulusal Türk medyasında haberlere konu olmuştu. Türk edebiyatında tüm eserleri okuyan ve şimdilerde Rus edebiyatına merak saran Afife Küçükbenli, okuma sevgisiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da dikkatini çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından "Yılın Sıra Dışı Okuyucusu" ödülüne layık görülmüştü.
Küçükbenli yaptığı konuşmada, "İlkokul mezunuyum. 3 çocuk annesiyim. Emekli olduktan sonra 1000 Dolar sermayeyle 3 keçi 10 koyun alarak süt hayvancılığına başladık. 10 yıl gönül verdik 150 keçi ve 250 koyunumuz var. Hayvanlarımı çok seviyorum. Tüm kadınlara örnek olsun. İnsan isteyince her işi başarır" dedi.
Küçükbaş yetiştiriciliği kadına uygun
Panayırın ikinci gününe Çamdibi Bandosu'nun müzik dinletisi ile başladı. Ardından Ege TV program yapımcısı ve Hürriyet Gazetesi Tarım Yazarı İsmail Uğural'ın moderatörlüğünü yaptığı Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kadının önemi konulu panel düzenlendi. Uğural, Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer'in vizyoner, girişimci yapıları ve örnek işbirlikleri sonucunda Seferihisar ilçesini marka haline getirdiklerini söyledi. Uğural, "İzmir küçükbaş hayvancılıkta Türkiye için önemli bir hale geldi. Koyun keçi sütü fiyatını İzmir belirler hale geldi. Bunun için birliğin çalışmalarını kutlamak lazım" dedi.
Kayserili kadın yetiştirici Afife Küçükbenli'nin sunumunun ardından, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Funda Erdoğan Ataç yaptığı konuşmada, küçükbaş hayvancılığın küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin kadınlar için uygun bir meslek olduğunu vurguladı.
Panayır, etkinlik sahnesinde renkli etkinlikler ve konserlerle devam ederken, Belediye'nin Kültür Merkezi'nde İzmir'de kırmızı et üretimi ve tüketimi üzerine Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı'nın sunumu ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde aşım zamanı ve besleme konulu Prof. Dr. Ahmet Alçiçek'in sunumu yapılacak.
En güzel koç, teke, koyun ve keçi seçildi
3. Koyun Keçi Panayırı, eğlenceli yarışmalarla son buldu. Panayırın ikinci gününde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve İzmir Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı'nın moderatörlüğünü yaptığı İzmir'de kırmızı et üretimi ve tüketimi konulu panel yapıldı.
Panelde Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Genel Sekreteri Kerem Demirel, Prof. Dr. Orhan Karaca birer konuşma yaptılar. Mustafa Kaymakçı yaptığı genel değerlendirmede, "Türkiye'de hayvancılığa nasıl yön verilir bunu dinledik. Kırsalda yaşayan insanları köylerinde tutacak politikalar gerekiyor. Devletin desteği gerekli" dedi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Alçiçek de yaptığı kısa sunumda meraların hayvanların beslenmesi için yetersiz olduğunu, ek yemlemenin çok önemli olduğunu vurguladı. Alçiçek, "Hayvana ek yem vermek önemli. Kaba yemsiz karlılık olmaz" şeklinde konuştu.
Halat çekmede Tire takımı kazandı
Panayırın etkinlik sahnesinde meddah ve Türk Halk Müziği dinletilerinin ardından ilçelerden gelen yetiştiricilerin oluşturduğu 8 kişilik takımlar arasında halat çekme yarışı yapıldı. Bergama, Tire, Dikili, Ödemiş, Kınık ve Çeşme takımları arasından finalde Kınık ve Tire takımları yarıştı. Birinci gelen takım Tire takımı oldu. Birinci olan takımın ödülü küçük altın ve hediye sepeti oldu.
Koyun keçi güzellik yarışmasında ise hayvanlar sahneye çıkarak ırk özellikleri tanıtıldı. Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Prof. Dr. Ahmet Alçiçek, Prof. Dr. Orhan Karaca, Dr. Funda Erdoğan Ataç ve Kayserili kadın yetiştirici Afife Küçükbenli'nin oluşturduğu jüri koyun ve keçileri değerlendirdiler.
Dereceye giren hayvanların sahiplerine birer çuval yem, Kecheese hediye paketi, güneş enerjisi sistemi firmasından %30 indirim, birinci seçilenlere küçük altın ve Denizbank'tan köstekli saat verileceği açıklandı. Yarışmanın finalinde jürinin değerlendirmesine göre dereceye girenler ve birinciler belirlendi.
Birinci seçilenler, 4 numara ile yarışan Yusuf Çelik'in Sakız koçu, 3 numara ile yarışan Neşe Akarsu'nun sakız koyunu, 6 numara ile yarışan Gülsüm Akçay'ın tekesi ve 5 numara ile yarışan Cengiz Deregözü'nün Nubyen keçisi oldu.
Dereceye girenlerle hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından 3. Koyun Keçi Panayırı'nın kapanış konuşmasını yapmak üzere söz alan İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, panayırın gelenekselleştiğini ve her yıl yapılacağını söyledi. Türer, "Biz küçükbaş hayvancılığın önemini herkese anlatmak istiyoruz. Burada yetiştiricilerimiz en iyi hayvanlarını sergilediler. Bu verimli hayvanları tanıttık. Yeniden görüşmek üzere hoşçakalın" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Panayır Kortejle Başladı, Güzellik Yarışması ile Bitti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?