Denizli'nin Dünya Mirası Listesindeki Pamukkale'nin işletmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, büyükşehir olmasıyla birlikte kapanacak olan Denizli İl Özel İdare Müdürlüğü'nden alınarak, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'ne (TÜRSAB) verildi. TÜRSAB yetkilileri, 2006 yılından bu yana Özel İdare Müdürlüğü'nün işlettiği Pamukkale'ye gelerek turnike ve antik havuzu devralmaya başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2006 yılında Vali Hasan Canpolat döneminde yapılan protokolle 2016 yılına kadar işletmesini Denizli İl Özel İdare Müdürlüğü'ne devrettiği Pamukkale'yi geri aldı. Denizli'nin büyükşehir olması nedeniyle İl Özel İdare Müdürlüğü'nün 30 Mart 2014 tarihinde kapanarak tüzel kişiliğinin sona ereceğini gerekçe gösteren Bakanlık, sözleşmeyi tek taraflı feshedeceğini duyurdu. Ancak Denizli İl Özel İdaresi, 2013 yılında tüm giderler düştükten sonra kente 17 milyon 960 bin lira gelir sağlayan Pamukkale'nin protokol haklarının Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesi gerektiğini ileri sürdü ve sözleşmenin tek taraflı feshedilemeyeceğini Bakanlığa bildirdi.
GİRİŞİMLER SONUÇ VERMEDİ
Denizli milletvekilleri, Vali Abdülkadir Demir ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Pamukkale'nin gelirlerinin Denizli'de kalması yönündeki girişimleri de sonuç vermedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son Bakanlar Kurulu toplantısında konuyu bir kez de Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'le konuştu ve protokolün süresi olan 2016 yılına kadar devam ettirilmesini istedi. Bu yıl 1 milyon 700 bin turistin ziyaret ettiği, antik havuza geçen yıl 250 bin kişinin girdiği Pamukkale, 2014 yılının ilk gününde bakanlık tarafından TÜRSAB'a devredildi.
YENİ YIL SÜRPRİZİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın döner sermaye işletmesi DÖSİM tarafından 23 Aralık'ta alınan kararla Pamukkale'nin kapı girişleri, turnikeler, antik havuz ve antik havuzdaki satış yerlerinin işletme hakkı TÜRSAB'a verildi. TÜRSAB yetkilileri yılın ilk günü Pamukkale'ye gelerek devir işlemlerine başladı. Pamukkale Ören Yeri içerisinde bulunan ve Denizli İl Özel idaresi'ne ait araç ve eşyalar görevliler tarafından çekilerek, yerine Bakanlık ve TÜRSAB görevlilerince yenileri yerleştirildi, hizmetlerin aksamaması için gerekli tüm hazırlıklar tamamlandı. TÜRSAB yetkilileri üç kapıya ve antik havuzun girişine kendi elemanlarını yerleştirirken, antik havuzun içindeki satış yerlerinin de Bilimtur tarafından işletileceği öğrenildi.
137 KİŞİ ÇALIŞIYORDU
Denizli İl Özel İdare Müdürlüğü Pamukkale İşletmesi'ne bağlı olarak çalışan 137 kişiye de Pamukkale'yi TÜRSAB'ın işleteceği tebliğ edildi. Denizli İl Özel İdaresi ve Denizli Valiliği'nin çalışanların sözleşmelerinin biteceği mart ayına kadar çalıştırılması ve çalışmasından memnun kalınan personelin çalıştırılmaya devam edilmesini istediği öğrenildi.
TÜRSAB'ın Türkiye'de şu an 52 ören yerinin işletmesini yaptığı, mart ayından itibaren bu sayının 102 noktaya çıkacağı ve tüm ören yerlerinin işletileceği öğrenildi. Pamukkale Ören Yeri işletmesinin de bu kapsamda DÖSİM tarafından TÜRSAB'a devredildiği belirtildi.
VALİ ŞİMŞEK PAMUKKALE YÜZÜNDEN GİTTİ
Doğal ve tarihi güzelliğinin yanı sıra, giriş ve havuz gelirleri yüzünden zaman zaman kurumlar arası tartışmalara yol açan beyaz cennet Pamukkale, eski valilerden Gazi Şimşek döneminde de özelleştirilmek istenmişti. Tartışma Şimşek'in merkeze alınmasıyla sonuçlanmıştı. Geliriyle Türkiye'de dördüncü sırada bulunan Pamukkale'nin işletilmesi için 2006 yılında 10 yıllık protokol imzalanmış, Pamukkale gişe gelirlerinin yarısı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, diğer yarısı ve işletme gelirleri ise Denizli İl Özel İdaresi'ne verilmişti. - Denizli
Son Dakika › Güncel › Pamukkale'nin İşletilmesi TÜRSAB'a Verildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?