Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda eğitim gören öğrencilere, sadece bu yıl geçerli olmak üzere "puan yetiyorsa, devlet okullarına kontenjan sınırı olmadan geçiş hakkı" verdi. Ancak, devlet okulundan başka bir devlet okuluna geçmek isteyenler için kontenjan şartı sürüyor. Yani, bir öğrenci devlet okulları arasında nakil yaptırmak isterse ve puanı yetiyorsa, ancak nakil olmak istediği okulda kontenjan açığı varsa kabul ediliyor. Özel okuldan devlet okuluna geçmek isteyen bir öğrenci için ise böyle bir şart aranmıyor.
Damla Nur Aygör de, astsubay olan babasının tayini nedeniyle Tokat Niksar Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nden Mardin Kızıltepe Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'ne nakil yaptırmak istiyor. Ancak Aygör kontenjan olmadığı gerekçesiyle okula kabul edilmedi. Oysa Aygör, özel sağlık meslek lisesinden geliyor olsaydı, puanı da yettiği için, okuldaki kontenjan doluluğuna bakılmaksızın kabul edilecekti.
Anne Aygör, bu yıla özel genelge ile belirli bir süre için özel okul öğrencilerine tanınan ancak kendilerini kapsamayan bu hakkın "çifte standart yarattığını" söylüyor.
Genelge: Özel okullardan geçişte kontenjan şartı aramayın
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, nakiller ve geçişlerle ilgili nisan ayında bir genelge yayınladı. Sadece 2013-2014 eğitim öğretim yılında geçerli olmak üzere "özel okullarda eğitim gören lise öğrencilerinin, puanla yerleştirilen devlet okullarına geçişlerinde kontenjan şartı aranmamasını" istedi. Gerekçe olarak "bakanlığa, özel okullardan ayrılmak isteyen öğrencilerin devlet okullarına geçme yönünde talepleri olduğu" gösterilmişti. Bu düzenlemenin ardından aynı geçiş kolaylığı özel ilkokul ve ortaokullara da tanındı. Hatta başvuru süresi haziran ayında bitiyordu ancak yeni bir düzenleme ile 30 Eylül'e kadar uzatıldı. Bu düzenleme "cemaat okullarından ayrılmak isteyen öğrencilere kolaylık sağlandığı" yorumlarına neden olmuştu.
Özele serbest, devletten gelene kontenjana göre
Damla Nur, ailesinin yaşayacağı Mardin Kızıltepe'deki sağlık meslek lisesine gitmek istiyor.
Devlet okulundan başka devlet okuluna geçmek isteyenler içinse eskisi gibi hem puan hem kontenjan şartı aranıyor.
Geçen eğitim yılı başında Aygör, Tokat Niksar Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nde hemşirelik eğitimine başladı. Eğitim yılının sonuna doğru astsubay olan babası Ali Aygör'ün tayini Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki Komando Alayı'na çıktı. Baba, kızının okulunu görev yerine göre değiştirmek, yani nakil yaptırmak istedi. Nakil için öğrencinin geçen yılki sınav puanının geçiş yapmak istediği okulun en az taban puanı kadar olması gerekiyordu.
Baba Aygör, Diyarbakır'daki okullara puanı yetmediği için, en yakındaki Mardin Kızıltepe'de Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'ni buldu. Okulun yakınında askeri lojmanlar da vardı. Baba Aygör lojman talep etti. Kızını, sekizinci sınıfa giden oğlu ve eşini lojmana yerleşme hazırlıklarına girişti. Kendisi de Diyarbakır'dan hafta sonları ailesinin yanına gelmeyi planladı. Ancak Aygör'ün başvurusu "puanı tutsa da kontenjan olmadığı" gerekçesiyle rededildi.
"Kızım yanımızda olmak istiyor"
Aygör'ün geçen yıl eğitime başladığı Tokat Niksar'daki Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'ninse yurdu bulunmuyor. Nitekim aile, yurt bile bulunsa kızlarını bırakıp gitmek istemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşen aile, "Yapılacak bir şey yok" cevabını aldıklarını söylüyor.
Anne Sevgi Aygör, "devlet okuluna mevzuata göre olmaz deniliyorsa, özel okuldan devlete geçiş yapmak isteyen öğrencilere 'neden kontenjan yok' denilmediğini" soruyor:
"Devlet okulundan gelen kontenjana takılıyor, özel okuldan gelen öğrenciyi alabiliyorsun. Bu çifte standart. Bize 'kızınızı yurda verin' diyorlar. Vermek istemiyorum. Kızım yanımda olmak istiyor. ya da boş kontenjanı olan bölüm varsa, bölümünü değiştirsin diyorlar. Kızım bilerek ve isteyerek hemşirelik seçti. Niye bölümünü değiştirsin? Bizimki eşimin mesleği gereği mecburen yaptığımız bir değişiklik. Çözüm bulunmasını istiyoruz."
Özelden geçiş yaparlar
Bu genelgeyle, İstanbul'daki özel sağlık meslek liselerinden öğrenciler devlet liselerine geçiş yaptı. Örneğin Bahçelievler'deki Bilim Sağlık Meslek Lisesi'nin iki öğrencisi, genelgenin hemen ardından devlet okullarına geçti.
Sadece İstanbul Özel Başer Sağlık Meslek Lisesi'nden, devlet sağlık meslek liselerine geçen öğrenci sayısı 11'i buldu.
Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, özel okullara tanınan hakkın devlete de tanınması gerektiğini söylüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise, Aygör'ün yaşadığı durumun çözümünün olmadığını, okulun mevzuata uygun hareket ettiğini söyledi. Hemen hemen tüm sağlık meslek liselerinin pansiyonunun olduğu ya da öğrencinin alan değiştirebileceği belirtildi.
Son Dakika › Güncel › Özele Var Devlete Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)