Dicle Üniversitesi (DÜ) Yüksek Lisans öğrencisi Fatma Çalık, otizmli çocukların sanatsal becerilerini geliştirmek ve onların sosyal iletişimini güçlendirmek amacıyla bir çalışma başlattı.
Ulusal Ajans ve Diyarbakır Otizmli Çocuklar Eğitim Merkezi ile birlikte yürüttüğü projesini, AB Proje Uygulama ve Araştıma Merkezi'nde İHA muhabirine anlatan DÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Fransız Dili ve Eğitimi Bölümü Çalık, yaygın bir hastalık olan otizmi ele aldıklarını söyledi. Sadece otizmli çocukların değil, davranış problemlerinden dolayı farklı özelliklere sahip çocukların da
bazı yeteneklerini geliştirebilmelerine yardımcı olmak istediklerini ifade eden Çalık, bunun yanında çocukların girişimciliklerini de geliştirebilecek bir proje öngördüklerini kaydetti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel eğitim ve rehabilitasyon ile alakalı bir modülünden yola çıkarak, çocukların ince motor becerilerini geliştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Çalık, "Bunun için, beş ay süre boyunca, Diyarbakır Otizmli Çocuklar Eğitim Merkezi'nde sanata eğilimi olan 10 çocuk seçeceğiz. Özel pedagoglar ve rehberlik hocaları, 10 gönüllü öğrencimize eğitim verecek ve o 10 öğrencimiz bu çocukların özel becerilerini geliştirmeye çalışacak. Bunun yanında otizmi bilmeyen insanların da bu hastalığı fark etmesini sağlamış olacağız" dedi.
Ulusal Ajans'ın kendilerini verdiği hibe ile bu projeyi başlattıklarını kaydeden Çalık, bu hibenin sadece 10 çocukla ilgilenmelerine yettiğini bildirdi. Yaptıkları bu çalışmanın sadece başlangıç olduğuna dikkat çeken Çalık, "Daha sonra çok daha iyi işler yapacağımıza inanıyorum. Çünkü otizm ile ilgili çok fazla alan var, otizmli çocuklar sadece sanatsal alanlarda değil, sportif ve daha birçok alanlarda da başarı gösterebiliyorlar. Biz sanatla ve on çocukla başladık ancak bundan sonrasında daha farklı alanlarda ve daha fazla çocukla bu işi çok daha iyiye doğru götüreceğimize inancım sonsuz" ifadelerini kullandı.
Projeye Şubat ayında başlayacaklarını aktaran Çalık, ilk iş olarak proje ekibinde bulunan 10 gönüllü öğrenciye, rehberlik hocaları ve pedagogların bir hafta sürecek özel bir eğitim vereceğini dile getirdi. Çalık, "Eğitimden sonra bu gönüllü öğrencilerimiz, hafta sonları 4 saat sanat alanında çalışmalar yapacaklar. Grup olarak bu çalışmaları yapacağımız için ayrıca bu çocukların sosyal iletişim becerilerini de geliştirmiş olacağız. Projemiz otizmli çocuklara ve otizmli çocuklarla ilgilenen öğrencilere yardımcı olacağı kadar, proje boyunca düzenlenecek seminerle, biz hem öğrencilere hem de otizmli çocuklarla yakın iletişimde bulunan ailelere ve çevrelerine de bilgi vermek istiyoruz. Sonuçta otizm, ilaçla tedavi sonucu iyileşebilecek bir hastalık değil. Yardımcı olabileceğimiz en iyi nokta, onların iletişime girmelerine kolaylıklar sağlamak olacaktır. O yüzden hocalar, onlarla çalışacak öğrenciler ve aileleri, bilgilenmiş olacak bu proje sonunda. Yine il genelinde seminerler düzenleyeceğiz. Bu şekilde halka da ulaşmak istiyoruz. Bu şekilde otizm ile karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini öğretmek ve bu sayede bir farkındalık da oluşturmak istiyoruz" diye konuştu. - DİYARBAKIR
Son Dakika › Güncel › (Özel Haber) Üniversite Öğrencisinden Otizmli Çocuklar İçin Örnek Çalışma - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?