Diyarbakır, çözüm süreci dönemi hariç, son 30 yılda olduğu gibi, son günlerde de yine terör olayları ile gündeme gelmeye başladı. Bu durum, surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Miras'ı listesine giren kentin, sevincini kursağında bıraktı. Turizmciler, medyaya "Lütfen Diyarbakır'ın güzelliklerini de anlatın" diye seslendi.
Uzun yıllar verdiği uğraş sonucu, Temmuz ayında surları ve Hevsel Bahçeleri, UNESCO Dünya Kültür Miras'ı listesine giren Diyarbakır'ın bu sevinci kursağında kaldı. Bölgede son günlerde yaşanan olaylar, kentin yine terör olayları ve çeşitli gösterilerle gündeme gelmesine neden oldu. 33 medeniyete ev sahipliği yapan ve bu medeniyetlerin izlerini halen bünyesinde barındıran kenttin turizmcileri, medyaya seslendi. Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği (DTTD) İkinci Başkanı Edip Paçal, Diyarbakır'ın koca bir metropol olduğunu ve son günlerde günlük yaşamı etkilemeyen bir takım olayların yaşandığını belirterek, " İstanbul'da ve Avrupa'nın birçok kentinde de bu olaylar meydana geliyor. Hayatımızı etkileyen herhangi bir şey yok. Yeni projelendirilen bölgelerin şehir planına uygun ve güzel oldu. Parklar ve yaşam alanları gittikçe sosyal doku haline geliyor. Daha güzel bir kentimiz olacak. İnsanlık tarihi burada başladı. 2050 yıl önce buralarda tiyatrolar yapılıyordu. Bugün günümüzde sosyal doku son yaşanan 30 veya 40 yıllık süreçte birçok değişime uğradı. Çok sağlıklı altyapısı olan Diyarbakır'da bir anda hayat bulacaktır. Daha keyifli günler yaşayacağız" dedi.
"MEDYA KENTİN GÜZELLİKLERİNİ DE İŞLEMELİ"
Kentin sadece olaylarla gündeme gelmesine tepki gösteren Paçal,
"Kentimiz UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Bütün dünyaya Diyarbakır'daki bileşenler olarak bunu sunmakla görevliyiz. Valilik ve belediye bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor. Kentsel dönüşüm alanında güzel şeyler yaşıyoruz. Orada kentsel dönüşümle ilgili yapılan çalışmalarla hayat bulunuyor. Restorasyon çalışmaları gözlüyoruz. Artık şehir kendi özel kimliğine bürünüyor. Surlardaki yapılandırmalar ve yenilenmeler devam ediyor. Sur içi yapılanırken İç Kale'deki yapılar turizme kazandırıldı. Çok ciddi turist akını gördü. Yıllardır kapalı olan müzeler tekrardan açıldı. Çok güzel ürünler sergilendi. Gittikçe daha iyi yerlere geliyor. Medyanın bunları işlemesini ve ön plana çıkarması gerekiyor" diye konuştu.
"SON YAŞANAN OLAYLAR BİZLERİ ÜZDÜ"
Özel bir turizm firması işletmecisi Ayhan Tuna ise UNESCO sevincinin kursaklarında kaldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"UNESCO sonrasında Diyarbakır'a turizmciler gelmeye başladı. Çözüm süreci çerçevesinde, son 3 yılda, ciddi bir imaj yakalamıştı. Ancak son yaşanan olaylardan sonra turizm açısından kötü gelişmeler oldu. Çünkü medyada sürekli Diyarbakır ve bölgenin genelinde olaylar varmış gibi yayınlar yapıldı. Medyadan biraz duyarlılık bekliyoruz." - DİYARBAKIR
Son Dakika › Güncel › Unesco Sevinci Kursakta Kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)