Savaş mağduru göçmen çocuklar, yaşadıkları travmaları resim çizerek atlatmaya çalışıyor.
Edirne Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi'ne özel izinle giren İHA, savaşın karanlık yüzünden kaçan çocukların, özel olarak hazırlanan oyun odalarında geçirdikleri vakit ve mutluluklarını görüntüledi.
Karadan düzensiz göçün olduğu en yoğun il Edirne
Türkiye'de kara sınırlarından düzensiz göçmen geçişinin en yoğun olduğu il olan Edirne'de, Avrupa hayaliyle yola çıkan binlerce göçmenin geçiş denemeleri devam ediyor. Afganistan, Irak, Suriye ve Pakistan'dan kaçarak, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkış yapmaya çalışan düzensiz göçmenler, kolluk güçleri tarafından yakalanmalarının ardından Edirne Valiliği İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi'ne getiriliyor ve burada tamamlanan işlemlerinin ardından ülkelerine gönderiliyor.
Türkiye'nin şefkat eli göçmen çocukların üzerinde
Türkiye, bir yandan gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonlarla Orta Doğu'da akan kanı durdurmaya çalışırken, bir yandan da savaşın karanlık yüzünden kaçan göçmen çocuklar için şefkat elini uzatmaya devam ediyor. Özellikle geri gönderme merkezlerinde oluşturulan sosyal alanlarla, savaş mağduru çocukların hayata yeniden tutunabilmesi ve topluma geri kazandırılması için mücadele hızla sürdürülüyor.
Profesyonel ekiple 24 saat hizmet veriliyor
Yaklaşık 400 kişi kapasiteli Edirne Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi'ne getirilen düzensiz göçmenler arasında yer alan aile grupları için özel aile odaları tahsis edilirken, savaş ve göçün en büyük mağduru olan çocuklar için ise kurulan hem özel oyun odaları hem de çocuk parkları, onların savaş ve göç yolculuğu sırasında yaşadıkları travmayı atlatmak için büyük bir rol oynuyor. Edirne Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezleri'nde görev yapan göç uzmanları, uzman sosyologlar, resim öğretmenleri gibi alanlarda profesyonel ekipler, günün 24 saati göçmen çocuklar için özel olarak mesailerini sürdürüyor.
Refakatsiz çocuklar, çocuk sitelerine gönderiliyor
Düzensiz göçmenler arasında refakatsiz olan 18 yaş altı çocuklar ise Geri Gönderme Merkezleri yerine direkt olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri'ne teslim edilerek, çocuk sitelerine yerleştiriliyor. Öte yandan Türkiye tarafından Geçici Koruma Kapsamına alınan Suriye vatandaşları da zaman zaman yasa dışı yollarla yurt dışına çıkış yapmak ve Avrupa içlerine ilerlemek için çocukları ile beraber illegal yollara başvuruyor.
"Bütün dünyaya söylüyorum, savaşı durdursunlar"
Ailesi ile birlikte Irak ve Afganistan'daki savaştan kaçarak, Avrupa hayaliyle göç yolculuğuna çıktıklarını anlatan 14 yaşındaki Iraklı kız çocuğu Samia, "Her gün resim çiziyoruz. Resim yapmaktan çok hoşlanıyorum. Resimlerimde, su, dağlar ve evleri çizmeye çalışıyorum. Resim çizdiğim zaman kendimi daha rahat hissediyorum. Düşüncelerimi resmediyorum. Irak'taki evimi çok özlüyorum. Burada ailem ile birlikteyim sadece tek bir ağabeyim Irak'ta kaldı. Onu da çok özledim. Amcamı savaşta kaybettik. Yetkililerden istediğimiz, bu savaşı bitirsinler, burası bizim ülkemiz değil, biz de evimize dönelim ve daha rahat edelim. Bütün dünyaya söylüyorum, savaşı durdursunlar biz de evimize dönelim" dedi.
"Göçmen aileler için özel aile odaları tahsis ediyoruz"
Edirne Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi'nde görevli Sosyolog Abdullah Aydın, merkeze gelen göçmen gruplar arasında bulunan aileler için aile kavramlarını devam ettirmelerini sağlamak adına özel odalar tahsis edildiğini anlatarak, "Göç uzun bir yolculuk. Dolayısıyla sosyal ortamlarından çok uzaktalar ve aslında pek de alışkın oldukları bir durumu yaşamıyorlar. Sürekli sınırlar geçiyorlar. Bir şekilde yasa dışı durumları var, bununda farkındalar. Bunun tabi çeşitli zorluklarını yaşıyorlar. Çocuklar ise durumun çok da farkında değiller. Yaşadıkları sıkıntılar arasında en önemlilerinden birisi hayat düzeni kuramamak. Biz burada özellikle travma mağduru çocuklarımız var ise eğer Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na, Sağlık Bakanlığı'na ve ilgili birimlere hızlı bir şekilde aktarmaya çalışıyoruz. Burada da bir faaliyet alanımız var. Çocukların burada istedikleri gibi oynayabildiği, oyuncakların olduğu, resim yapabildikleri ve buranın dışında bahçemizde 2 parkımız var. Göçmenler, bir aile olarak da buraya gelebiliyor. Karı, koca ve çocuklar olarak gelen göçmen grupları için de ailelere özel hazırladığımız odalarımız var, onları mümkün mertebede oralarda ağırlamaya çalışıyoruz. Burada hızlı bir şekilde gerekli işlemlerini tamamlayarak, ona göre yollarına devam etmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Savaşın değil, mutluluğun resmini çiziyorlar"
Edirne Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi'nde bulunan oyun odasında görevli Tuba Nur Erdemgür, çocuklar için hazırlanan özel oyun odasında, günün büyük bir bölümünde göçmen çocuklar ile birlikte resim, oyun ve çeşitli aktiviteler hazırladıklarını dile getirerek, "Göç süreleri boyunca çocukların maalesef eğitim ve öğretimleri yarıda kalıyor. Bizler de burada elimizden geldiğince resim yaptırarak, onların daha verimli bir vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Genelde ev, dağ, ağaç, dere, kuşlar gibi doğa resimleri çiziyorlar. Yaş gruplarına göre tabi ki resimler değişim gösteriyor. Çocuklarımız burada çok mutlu oluyorlar. Bu odanın ve parkların içerisinde psikolojileri çok değişiyor. Hepsi daha uysal oluyorlar. Yaramazlıkları azalıyor. Çünkü enerjilerini burada atıyorlar. Anneler de bu sayede rahat ediyorlar. Hem anneler hem çocuklar hem de bizler burada güzel vakit geçiyoruz" şeklinde konuştu.
Göçün haritası
Afganistan, Pakistan, İran ve Suriye gibi ülkelerden yola çıkan göçmenler, yasa dışı yollarla Doğu Beyazıt'tan Türkiye'ye giriş yapıyor. İstanbul'a ulaşan göçmen grupları Aksaray ilçesinde kendilerine göçmen tacirleri ile bir araya gelerek, Edirne üzerinden Avrupa hayallerini gerçekleştirmek için defalarca kez bu güzergahı deniyor. - EDİRNE
Son Dakika › Güncel › Savaşın Travmasını, Resim Çizerek Aşıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?