Pamukta Kullanılan Zirai İlaçlarla İlgili Açıklama - Son Dakika
Güncel

Pamukta Kullanılan Zirai İlaçlarla İlgili Açıklama

Pamukta Kullanılan Zirai İlaçlarla İlgili Açıklama

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul Güldür, dün pamuk yığını arasında 3 çocuğun ölü bulunduğu Şanlıurfa’da pamukta yaprak dökücü ilaçlardan son 23 yıl içerisinde zehirlenme olayının hiç yaşanmadığını söyledi.

20.10.2017 15:53

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul Güldür, dün pamuk yığını arasında 3 çocuğun ölü bulunduğu Şanlıurfa'da pamukta yaprak dökücü ilaçlardan son 23 yıl içerisinde zehirlenme olayının hiç yaşanmadığını söyledi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul Güldür, tarımda kullanılan zirai ilaçlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Güldür, Şanlıurfa'da pamuk yığınları arasında hayatını kaybeden ikisi kardeş üç çocukla ilgili açıklamasında, çocukların pamuk yığını içerisinde uyumaları sonrası solumun borularının pamukla tıkanmasından dolayı nefessiz kalarak ölmüş olabileceğini söyledi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul Güldür, "Pamukta ilaçlama ekim ayı öncesinde başlar. İlk ilaçlama da yabancı otları öldürmek için kullanılır. Daha sonra pamuk çimlenir, çimlenmeye başladıktan sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesinde pamuğa karşı en zararlı olan tripstir türü böceklere karşı ise 15 günde bir iki kez ilaçlama yapılır. Ardından tekrar zararlılar çıkmaya başlar. Bunlardan biri ligust türü böceklerdir. Bunlara karşı bazen iki veya üç ilaçlama yapılır. Pamuklar diz boyunu geçtiğinde de kırmızı örümcek, yaprak biti ve yaprak kurtları ortaya çıkar. Tarladaki popülasyona göre pamuk bazen iki veya üç kez ilaçlanır. Haran Ovasında aşırı sulamadan dolayı yaprak bitleri çoğaldığı için en az 5 kez ilaçlama yapıyorlar. Pamuk hasatta geldiği zaman yaprak dökücü ilaçlar kullanılır. Bunlar kimyasal etkilidir. Yaprak dökümü ve çiçek açması için kullanılır. Yaprak dökücü ilaçların insanlara çok fazla etkisi yoktur. Örneğin, bir yaprak dökücü veya koza açtırıcı ilacı, kilogram başına dört gram içildiği zaman insanda zehirlenme meydana gelir. Bu da demek oluyor ki 50 kiloluk bir insan, ortalama 200 mililitre ilaç içerek zehirlenir. Erken dönemlerde yeşil kurt ve yaprak bitine karşı kullanılan ilaçların LD 50'leri de düşüktür. Solumun yolu ile zehirlenmelerde olur. Bu nedenle ilaç atılırken mutlaka maske kullanılması gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul Güldür açıklamasının devamında, Şanlıurfa'da yaprak dökücü ilaçlardan son 23 yıl içerisinde hiç zehirlenme olayının olmadığını belirterek şöyle konuştu:

"Bölgemizde bir zehirlenme olayı duyduk. Ama bu durum LD 50 olarak düşündüğümüzde son dönemlerde kullanılan ilaçlar yaprak döktürücülerdir. Bu ilaçlarında doğrudan solunum yolu ile insana etki olabilmesi için kilo gram başına ortalama bir gram ilacın yutulması gerekir. Bugüne kadar yaprak dökücülerden 23 yıl içerisinde zehirlenme olayı hiç olmadı. Bu ilaçlardan kilogram başına bir gram alırsanız zehirlenirsiniz. Diğer türlü deri ile temas halinde ise ortalama kilogram başına bir mililitre ilacın insan vücuduna girmesi lazım. Bu dozu bir insanın alması oldukça zordur. Şimdi dün vefat eden bu çocuklar pamuğun içerisinde uyumuşlarsa, eğer pamuk solumun borusunu tıkadıysa, tabi ki nefessiz kalarak ölmüş olabilirler. Pamuk lifleri ilaçlanmışsa böyle bir şey olmaz çünkü neye karşı ilaçlayacaklar ama lifler ilaçlanmışsa solunum sistemi ile zehirlenmiş de olabilirler. Fakat ortaya yığın halinde bırakılmış olarak yaprak dökücü ile ilaçlanmış ise zehirlenmeleri çok nadirdir." - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Pamukta Kullanılan Zirai İlaçlarla İlgili Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement