Adana'ya Güneydoğu Anadolu'dan gelen ve hiç okula gitmeyen bir anne, çocuklarının eğitim alabilmesi için mangal kömürü yapımında çalışıyor.
Adana'ya Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç ederek gelen ve hiç okula gitmeyen Hatice Çiftçi isimli bir annenin çocukları için verdiği ekmek mücadelesi dikkat çekti. Erkeklerin bile tercih etmediği mangal kömürü yapımında çalışan Çiftçi, 6 ay boyunca önce kömürün ham maddesi olan meşe ağacından elde edilmiş eşit parçalarda odunları çadır şeklinde üst üste koyup yerleştiriyor, daha sonra ise meşe ağacından oluşan çadırın üstünü toprak ve kömür tozuyla kapatıp, odunların bu çadır içinde 20 gün yavaş yavaş yanmasını bekliyor. Bu sayede hava alamayan odunlar çok yavaş ve yüksek derecede yanıyor ve sonra mangal kömürü haline geliyor. Çiftçi, bu çadırları açarak mangal kömürlerini torbalayıp satışa sunuyor. Bu işlem sırasında ise sürekli kömürle uğraşan Çiftçi, an be an zehir soluyor. 6 ay boyunca bu işte çalışan ve 5-6 bin lira para kazanan Çiftçi, bu paraları çocuklarının eğitiminde harcıyor.
Çiftçi, mecbur oldukları için mangal kömürü yapımında çalıştıklarını, başka iş bulamadıklarını belirterek, "Biz burada zehir soluyoruz ancak zehirlenmezsek çalışacak iş yok. Ben hiç okula gitmedim, ailem beni göndermedi. Ancak ben çocuklarım için çalışıyorum. 4 çocuğum var onların okuması ve ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışıyorum. Eşim de benimle birlikte çalışıyor" dedi. - ADANA
Son Dakika › Güncel › Mangal Kömürünün Ağır İşçisi Anne - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?