Konya'nın Beyşehir ilçesinde, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla kurbanlık hayvanlar da görücüye çıktı.
Beyşehir'de Soğla mevkisindeki hayvan pazarında satışa çıkarılan kurbanlıklar yeni sahiplerini beklerken, satıcılar da ilgiyi artırabilmek için çeşitli yollar deniyor. Son yıllarda ilçede büyükbaş kurbanlıklara olan yoğun talep nedeniyle küçükbaş yetiştiricileri de müşterilerine taksit imkanı sunarak satışlarını artırmanın yolunu arıyor.
İlçeye bağlı Karaali Mahallesi'nde yetiştirdiği keçi ve koyunları satış için havyan pazarına getiren Rıza Saraç, peşin alışverişin yanı sıra bazı banka kartlarına kredi kartına dört taksit imkanı sunarak satış yaptığını söyledi. Vatandaşın henüz kurbanlıklara ilgisinin olmadığını ancak önümüzdeki günlerde satışların canlanacağını umut ettiğini dile getiren Saraç, vatandaşın alım gücünün düşmesi sonucu kredi kartına taksitle satış yaptıklarını, vatandaşların ise peşin para verip kendilerini sıkmamak için taksitli alışverişi tercih ettiğini söyledi. Saraç, pazara 40 kurbanlık getirdiğini, en ucuzunun 500 en yüksek fiyatlısının ise 800 lira olduğunu kaydetti.
VATANDAŞ AREFE GÜNÜNÜ BEKLİYOR
Büyükbaş kurbanlık satıcısı Ali Berber ise, Başgöze Mahallesi'nden satış için getirdiği kurbanlıkların 3 bin ila 8 bin lira arasında değişen fiyatlarla müşteri aradığını söyledi. Berber, ilçe merkezine dana ve düve gibi kurbanlıklar getirdiğini, ancak istediği satışları yapamadığını belirterek, yüksek fiyat istememelerine rağmen vatandaşın sadece fiyatını sorup geçtiğini söyledi. Büyükbaş kurbanlık satıcısı Hasan Tombak da, satışlarının iyi olduğunu, elinde sadece bir büyükbaş hayvan kaldığını dile getirerek, "Satışlar fena değil. Büyükbaşlar kilo ağırlığına göre 2 bin 500 liradan başlıyor, 4-5 bin lira arasına kadar yükseliyor" dedi.
Beyşehir Hayvan Pazarı'na Konya'dan getirilen mandalar da ilgi çekiyor. Pazarda 4-5 bin lira arasında satışa sunulan mandalar, yeni sahiplerini bekliyor.
DENETİMLER DE ARTTI
Öte yandan, Kurban Bayramı öncesinde hayvan pazarında yaşanan hareketlilik üzerine denetim ve kontroller de sıklaştırıldı. Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, pazar yerinde kurbanlıklara yönelik kontrollerini artırdı. Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili ve Veteriner Hekim Ergun Ersen, pazarda kurbanlıkların öncelikle kulak küpeleri ve pasaportlarına baktıklarını söyledi. Özellikle ilçe dışından gelen kurbanlıkları mercek altına aldıklarını dile getiren Ersen, kurbanlıkların genel durumunu incelemenin yanı sıra, şüphelendiklerine ise detaylı olarak baktıklarını anlattı.
DİŞLERİNE BAKARAK YAŞ KONTROLÜ
Vatandaşlara kurbanlık alırken bazı tavsiyelerde bulunan Ersen, "Kurbanlık hayvanlarda vatandaşların dikkat edeceği hususlar genelde, hayvanın genel yapısına bir bakması lazım. Hayvanın tüylerinin parlak ve canlı olması lazım. Mat şekilde, kabarık, uzamış görüntüsü olmaması gerekiyor. Hayvanın genel duruş itibariyle canlı bir duruş sergilemesinin yanı sıra, burun ve makat gibi doğal deliklerinden herhangi bir kan ya da kirli irin gibi akıntılar gelmemesi de önemli. Kurbanlık kesiminde 2 yaşını geçmiş hayvan olması gerektiğinden, vatandaşlarımız buna da dikkat etmelidir. Pasaportlarında yaşı ile ilgili bilgiler vardır ama vatandaşlarımız dişlerine bakarak da bunu anlayabilir. Vatandaşın kapak diye tabir ettiği süt dişlerinin çıkıp, kalıcı dişlerinin gelmesi lazım. Halk arasında buna 'kapağı atmış' denir. Bu şekilde olursa 2 yaşını geçmiş demektir, kurban olabilir" diye konuştu. - KONYA
Son Dakika › Güncel › Kurbanlıklar Görücüye Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?