Çankırı'ın Eldivan ilçesine bağlı Akçalı köyü halkı sahip oldukları tarihi ve kültürel değerleri ilköğretim okulunda muhafaza ediyor.
Köy muhtarı Hulusi Taş ve köylüler tarafından ilköğretim okulunda muhafaza edilen bin 500 eser arasında 180 yıllık tapular ile 1930 yılına ait vergi makbuzlarının yanı sıra geçmişteki posta havaleleri ve yüzyıllık tapular yer alıyor. Köy muhtarı Hulusi Taş, köyün kuruluş tarihinin 1035'li yıllara dayandığını, Hazar Gölü'nün kuzeyindeki Küçükyüz bölgesinden Alimoğlu ailesinin köye göç etmesiyle Akçalı'nın kurulduğunu belirtti.
2 yıl önce başlattıkları uygulama ile tarihi belge ve aletleri köy okulunda toplamaya başladıklarını anlatan muhtar Taş, eski Çankırı Valisi Şemsettin Uzun'un şirin tarih dükkanının açılışını yaptığını söyledi.
Kudüm müzik aletlerinden tarihi nargilelere, kandillerden cami aydınlatma sistemlerine, eski kunduralardan şamdanlara kadar birçok tarihi eşyanın köy okulunda toplandığını söyleyen Taş, köy derneği marifetiyle okula bir de maaşlı bekçi tuttuklarını ifade etti.
Tarih ve kültür çalışmalarının aralıksız şekilde devam ettiğini belirten Taş, "Biz küçük bir köyüz, herkes birbirini tanır ve birbirine güvenir. Bu anlamda böyle bir oluşumun içine girdik. Sağ olsun herkes bir şeyler bulup getirdi. Şu anda benim 'tarih dükkanı' diye ifade ettiğim köy okulunda yaklaşık 1500 çeşit malzememiz var. Çalışmalarımız halen devam ediyor. Yakın zamanda envanterlerini çıkartıp, hepsini kayıt altına alacağız" diye konuştu.
Her eserin ayrı
bir öyküsü olduğunu ifade eden Taş, "Buradaki tüm malzemelerin birer öyküsü vardır. Mesela buradaki bir matara sizin için tarihten başka bir şey ifade etmez, ama bizim için öyle değil. Burada bir arkadaşımız, savaşta şehit düşmüş dedesinden kalan tek hatıra olan o matarayı bize getirdi. Biz bunları görünce, köyümüze daha fazla bağlanıyor, köylülerimizi daha fazla seviyoruz. Onun bize güvenmesi, bizi sıkı sıkıya birbirimize bağlıyor. Bizim köyümüz savaş yıllarında tam 70 şehit vermiştir" dedi.
Çankırı'nın kültürü için köy olarak ellerine gelen geleni yapacaklarını ifade eden Taş, 180 yıllık tapular ile 1930 yılına ait vergi makbuzlarının yanı sıra posta havaleleri ve yüzyıllık tapuların köy tarihine ışık tuttuğunu söylüyor. - ÇORUM
Son Dakika › Güncel › (Özel Haber) Köylülerin Tarih Tutkusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?