Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Serdar Fak, "Kadınlarda kilo artışı, kolesterol yüksekliği ve hipertansiyon sıklığındaki artış nedeniyle, kalp hastalığı da erkeklerdeki orana doğru yaklaşıyor" dedi.
Dünya emekçi kadınlar gününü kutlayarak konuşmasına başlayan Viva Beyin ve Kalp Sağlığı'ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Serdar Fak, bu vesileyle kadın kalp sağlığı konusunun konuşulmasının önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Fak, "Son araştırmalar hem ülkemizde hem dünyada kadınlarda kalp sağlığının alarm verdiğini göstermekte. Türkiye'de ve Avrupa'da kadınlarda hipertansiyon, kolestrol yüksekliği, metabolik sendrom başta olmak üzere kalp sağlığını tehdit eden durumların sıklığının arttığını ve hatta erkeklerden neredeyse daha hızlı bir artış gösterdiğini ortaya koymakta. Hipertansiyonun sıklığına bakılan bir çalışmada kadınlarda hipertansiyon sıklığının 30-70 yaş arası tüm yaş gruplarında erkeklerden daha fazla olduğunu göstermekte. Bunun yanı sıra aynı çalışmada obezitenin de kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla olduğu ortaya çıkmış. Bunları alt alta koyarsak kadınlarda kalp sağlığına olan tehditler daha fazla" diye konuştu.
"MENOPOZ AVANTAJI AZALIYOR"
Yıllarca kadınlarda kalp hastalıklarının daha geç ortaya çıktığını, bu durumun doğru olduğunu, menopoza kadar kadınların korunaklı olduğunu açıklayan Prof. Dr. Fak, "Ancak son çalışmalar gösteriyor ki, bu avantaj azalıyor. Kadınlarda kilo artışı, kolesterol yüksekliği ve hipertansiyon sıklığındaki artış nedeniyle, kalp hastalığı da erkeklerdeki orana doğru yaklaşmaktadır. Yine son zamanlarda yapılan çalışmalarda kadınlarda metabolik sendromun da erkeklere göre daha fazla olduğunu ortaya koymakta. Ülkemizde erkeklerde metabolik sendrom sıklığı yüzde 31 civarında iken, erişkin kadınlarda bu oran yüzde 43. Neredeyse her iki kadından birinde metabolik sendrom mümkün" diye konuştu. Prof. Dr. Fak sözlerine şöyle devam etti: "Metabolik sendromda aslında kolesterol fazlalığı, kilo fazlalığı, yüksek tansiyon başta olmak üzere kalp sağlığını tehdit eden tablonun genel adı. Dolayısıyla metabolik sendromun fazlalığı kadınlarda kalp hastalığı riskinin artmış olduğunun bir göstergesi."
"YILDA BİR KEZ MUAYENE ŞART"
Mutlaka kiloya dikkat edilmesi gerektiğini, hareket miktarının artırılarak, düzenli egzersiz yapılmasının önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Fak, "Kadınlar menopoza kadar kalp sağlığı açısından korunaklı olmakla beraber, menopoz öncesi durumdaki sağlık durumları ilerideki kalp risklerini belirlemekte. O yüzden kadınlarında menopoz öncesi de olsa kalp sağlığı açısından ileriye dönük olarak düzenli kontrol altında olmaları gerekmektedir. Örneğin; şeker, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği bu hastalıkların hiç birisi belirti vermez. Muayene olmadan, tetkik yapılmadan bunların saptanması çoğu zaman mümkün olmaz. Yıllar sonra saptanmış hipertansiyon ya da kolesterol çoğu zaman damarlara, kalbe zarar vermiş halde saptanmış oluyor. Bu nedenle erken tanı çok önemlidir. Yılda bir kez mutlaka her erişkinin muayene olması, belli kan tahlillerinin yaptırması gerekir. Tüm dünya tıp otoritelerinin, kardiyoloji derneklerinin önerisi de bu yöndedir" ifadelerini kullandı.
"AVRUPA'NIN EN KÖTÜSÜYÜZ"
Prof. Dr. Fak, "Ülkemizde özellikle kadınlardaki kalp sağlığı tablosu, Avrupa'daki ülkeler arasında ne yazık ki en kötüsü. Doğu Avrupa ya da eski Doğu Avrupa ülkeleriyle birlikte ülkemizdeki kalp sağlığı parametreleri maalesef çok olumsuz. Kadınlarda kalp sağlığı ve bunları tehdit eden sorunlar Avrupa ülkeleri ortalamasında çok kötü bir sıralamada. Bu yüzden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bu konuyu bir daha gündeme getirmekte yarar var" şeklinde konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › (Özel Haber) Kadın Kalp Sağlığı Alarm Veriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?