Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksekokulu, Türkiye Binicilik Federasyonu (TBF) işbirliği ile yönelik Binicilik Terapisi Sertifika Eğitimi'ni başlatarak eğitmenlere işin püf noktalarını anlatıldı.
Hipoterapi olarak da bilinen atla terapi yönteminin çok eski yıllardan itibaren Avrupa'da uygulandığı, birçok engel türünde büyük oranda fayda sağladığı biliniyor. Binicilik terapisinin nasıl olması gerektiğini, atların bu terapi için nasıl eğitileceğini ve terapi seanslarıyla engelli bireylere nasıl yardımcı olacağını anlatmak için TBF Eğitim Komitesi'nde görevli olan Tulya Kurtulan Eskişehir'e geldi.
Kurtulan, eğitimin içeriği hakkında bilgi vererek binicilik terapisinin son zamanlarda popüler bir konu olduğuna dikkat çekti. Hipoterapi uygulamaları, binicilik terapisi ve engelli bireylerin binicilik sporu yapmasın farklı olduğuna vurgu yapan Tulya Kurtulan, "Hipoterapide muhakkak bir fizyoterapist ile çalışmanız lazım ve tamamen bir bilimsel çalışma. Binicilik terapisi ise, daha çok rehabilitasyon içerikli, yani atların iyileştirici gücünden kullanarak, atları araç olarak kullanarak engelli bireyleri topluma kazandırma girişimi. Diğeri ise, engellilerle spor yapmak ise paralimpike kadar giden çok büyük hedefleri olan engelli bireylerimize binicilik sporunu bizzat yaptırıp yarışlara hazırlamak şeklinde. Öncelikle bu üçünün farkını görüyoruz" şeklinde konuştu.
"ÖNCE ATLARIMIZI BU KONUDA BİR EĞİTİMDEN, TESTTEN GEÇİRMEMİZ LAZIM"
Binicilik terapisi sırasında izlenmesi gereken yollar konusunda öncelik olarak atın iyi eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Kurtulan, ideal bir terapi atının yetiştirilmesi konusunda özellikle duyarsızlık eğitimine önem verdiklerini ifade ederek, "Çocuklar engelli bireyler atın üzerinde atın ürkeceği, korkacağı şeyler yapabilirler. Önce atlarımızı bu konuda bir eğitimden, testten geçirmemiz lazım. Daha sonra Türkiye'de en sık karşımıza çıkan engel gruplarını görüyoruz. Otizm, down sendromu, spastikler, hiperaktivite, dikkat eksikliği, körler, sağırlar gibi çok sık karşılaştığımız engel grupları var ata bindirdiğimiz. Bu engel gruplarının nedenini, niçinini, semptomlarını öğreniyoruz. Daha sonra da o engel gruplarında bir takım becerileri geliştirmek adına, dikkat eksiliği olabilir, el-göz koordinasyonu olabilir, ince ya da kaba motor becerileri olabilir, bunları at üzerinde hangi antrenmanlarla geliştirebileceğimizi öğreniyoruz" dedi.
"ENGELLİ ARKADAŞIMIZLA PARALİMPİK HEDEFİMİZ VAR"
Eğitim gören kursiyerler arasında engelli bir öğrencinin de olduğunu ifade eden Tulya Kurtulan, "Burada 8 öğrencimiz var. Tamamı üniversitede, bu okulda öğretim görevlisi arkadaşlar. Bir arkadaşımız bu okulda öğrenci, engelli bir arkadaşımız ve kendisi ile paraolimpik hedefimiz var. O yüzden kendisi öğrenci olarak bu kursa dahil oldu" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'DE BU TÜR ÇALIŞMALARI YÜRÜTEBİLMEK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR STANDART EKSİKLİĞİ VARDI"
ESOGÜ Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yar. Doç. Dr. Hakan Çalışkan ise, 5 gün sürecek eğitime kendi ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Yüksekokul personelinin tümünün bu eğitimi alacağını belirten Çalışkan, "Biliyorsunuz Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın Atlı Terapi ve Rehabilitasyon Merkezimiz bu yılın Haziran ayında açıldı. Faaliyete başlamak için de şu anda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye Binicilik Federasyonu ve Sayın Başkanımız Bülent Bora'nın da katkılarıyla 'Atlı terapi' ile alakalı eğitim çalışmaları konusunda kendisinin büyük desteğini gördük. Türkiye'de bu tür çalışmaları yürütebilmek için çok önemli bir standart eksikliği vardı. Özellikle kalifiye olabilmek, konuyu amacına uygun yürütebilmek için bu ve benzeri eğitimlere son derece ihtiyaç duyuyoruz" şeklinde konuştu.
"ATLI TERAPİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ HEDEFLERİNE ULAŞMAK İÇİN EĞİTİMLERİ DEVAM ETTİRECEK"
Binicilik Terapisi Sertifika Eğitimi'nin yanı sıra, farklı çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekleyen Hakan Çalışkan, "Çalışmalarımızın sonucunda elde ettiğimiz bu bilgilerle başarılı olabilirsek, sertifikasyonumuzu gerçekleştirebilirsek bir sonraki aşamaya devam etmek istiyoruz. ve bu tesis, Atlı Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi, adım adım hedeflerine ulaşmak için bu tür eğitimleri devam ettirecek. ve ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımıza son derece etkili, onların ihtiyacını görebilecek şekilde hizmet vermeyi başaracağımızı umuyorum" dedi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Engeller Atlarla Aşılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?