Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde turizm sektörü Suriye'deki iç savaştan olumsuz etkilenirken, çözüm süreci ise yaraları sardı.
Suriye'de 4 yılı aşkın süren iç savaş, Türkiye'nin sınır illerindeki ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki turizm sektörünü de vurdu. Ancak çözüm süreci ile bölgede oluşan bahar havası, savaşın sektördeki olumsuz izlerini de sildi. Güneydoğu'nun gelişen kentlerinden Şanlıurfa'da, sınır ilçesi Suruç'un komşusu Kobani (Aynel-Arap) kentinde yaşananlara rağmen, bölgedeki turistik konaklarda yer kalmadı, turistik ürünlerde de satış patlaması yaşandı.
Bölgede 2008'den 2014 yılı Aralık ayına kadar konaklama yapanların sayısının yüzde 120 oranında arttığını belirten Şanlıurfa Turizm ve Kültür Müdürü Aydın Aslan, sürecin devam etmesi halinde bölgede yıllık konaklama sayısının 1 milyon kişiye ulaşmasının beklendiğini ifade etti. Aydın, "Çözüm sürecinin gerek Şanlıurfa gerekse bölge açısından turizm sektöründe önemli etkileri oldu. Urfa'da turizm amaçlı konaklama yapanların sayısı yüzde 120'ye yakın bir artış göstermektedir. Sadece turizm konaklaması değil, turistik ürünlerin satışı noktasında da çok olumlu yansımaları olduğunu görmekteyiz. Bugün baktığımız zaman 2008 yılında bizim konaklama istatistiğimiz yıl bazında 340 bin civarındayken, 2014 yılı Kasım ayı itibariyle bu rakam 744 bine ulaşmıştır. Hemen yanı başımızdaki Suriye'de gelişen ve hiç bizimle alakalı olmayan güvenlik zafiyetini de düşünmemiz gerekiyor. Bunun bize olumsuz etkileri olmasına rağmen artış oranımız, 2008 yılından şu ana kadar yüzde 120 oranında oldu" dedi.
Bölgede turizm sektöründeki gelişimde, turistik ve kültürel alanların yanı sıra yapılan yatımlar, hazırlanan sektörel alt yapı ve tanıtım projeleri de önemli yer tutuyor. - ŞANLIURFA
Son Dakika › Güncel › Çözüm Süreci Turizmdeki Yaraları Sarıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)