Bursa Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Birliği Derneği Ömer Çakal, Amerikan ırkı olan Ameraucana cinsi tavukları besleyerek mavi renkte yumurta elde ediyor. Görenlerin hayrete düştüğü yumurtaları Ameraucana, cinsi tavuklar elde eden Çakal, yumurtaların tane fiyatlarını 5 ile 10 lira arasında satıyor.
HASTALIKLARA İYİ GELİYOR
Bu mavi yumurtalarda kolesterol bulunmuyor ve astım hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Mavi yumurtlayan Ameraucana cinsi tavukları besleyen Bursa Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Birliği Derneği Ömer Çakal, "Süs tavukları yumurta kabuk renklerine göre de ayrılıyor. Bugün ki çekilen tavuklar da Ameraucana tavuklardı. Mavi ve yeşil olarak yumurtlayan tavuklar bildiğim kadarıyla iki çeşitler, şuan başka çeşitleri yok. Sadece Ameraucana ve Araucanas var. ikisi de Amerikan menşeili bir ırk. Benim tavuklarımın ırkı ise Ameraucana. Bunların arasındaki tek fark Ameraucana'ların kuyrukları var, ancak Araucanas'larda hiç kuyruk yoktur. Bunların fiziki özellikleri aslında yumurta tavukları olmalarıdır. Senede 180 ila 200 adet yumurta yaparlar. Ameraucana'lar ise 240 adet yumurtaya kadar ulaşır" dedi.
MAVİ YUMURTALAR ASTIM HASTALIĞI TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR
Doktorlar bu mavi renkteki yumurtaların kolesterol oranın düşük olduğunu ifade eden Çakal, "Bu yumurtalar astım gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldıklarını söylüyorlar. Sağlığa oldukça faydalıymış. Ben yumurta tavuklarını çok hoş oldukları için besliyorum. Ameraucana'lar genelde mavi tondur. Ancak rengi bazen yeşile de kaçabilir. Fiziksel olarak büyük bir ırk değildirler. Ağırlıkları yaklaşık 2 kilogram civarındadır, sakallıdır, bezelye ibikliler. Bunların menşeileri Amerikan ırkı. Türkiye'ye gelme hikayeleri ise turistler tarafından yumurtalar getiriliyor. Daha sonradan da üremeye başlıyorlar. Hayvanların rengine göre, güzelliğine göre çiftini 350 lira ve 450 lira arasında değişebiliyor. Yumurta fiyatları ise 5 lira, 7 buçuk lira ve 10 lira olarak değişiyor. Tavukların yaşam süreleri 8 ila 10 yıl arası ancak fazla yumurtladıkları için o sürelere dayanmıyorlar. En verimli dönemleri ise de ilk 18 ay" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Mavi Yumurta Yumurtlayan Tavukların Değerine Paha Biçilemiyor! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (8)