İzmir'de, Karşıyaka Belediyesinin destekleriyle kurulan Üretici Kadın Kooperatifi, kısa zamanda 378 üyeye ulaşırken, ev hanımları yaptıkları ürünlerle İzmir dışından ve ünlü markalardan talep almaya başladı. Evdeki hünerlerini evde bırakmayan ev hanımları, kooperatifle el emeği göz nuru emeklerini satışını yapıp hem maddi hem de manevi kazanç sağlamaya başladı.
Karşıyaka Belediyesi tarafından geçen Mart ayında kurulan Üretici Kadın Kooperatifi, kısa sürede her yaş ve her eğitim düzeyinden 378 üyeye ulaştı. Demirköprü mahallesindeki belediyeye ait müstakil binada faaliyetlerini sürdüren kadınlar; gıda, takı tasarımı, file örgü, ahşap boyama ve çini gibi alanlarda üretim ve satış yapmaya başladı.
HEM MADDİ HEM DE MANEVİ KAZANIM OLDU
Kooperatif üyesi kadınlar, İŞKUR'la işbirliği kapsamında aşçılık, çocuk ve hasta bakımı gibi eğitimlere katılarak, istedikleri alanlarda uzmanlaşma şansını yakaladı. Anahtarlık, biblo, yastık gibi üretimlerin de yapılacağı kooperatifte, Karşıyaka'nın simge yapı ve heykelleri özel tasarımla markalaştırılacak. Çeşitli festival, kermes ve etkinliklerde ürünlerini satma imkanı bulan Karşıyakalı kadınlar, internet sitesi üzerinden sipariş almaya da başladı. Evlerinden çıkıp, birlik olan kadınlar, ürettikleri ürünleri Karşıyaka'da satmakla sınırlı kalmayıp İzmir'in her yeri ve birçok şehre satmaya başladı. Eve tıkanıp kalmayan ev hanımları, hem maddi hem de manevi olarak kazanç sağlamaya başladı. Bazı ünlü firmalar, kadınların yaptığı bere, eldiven ve kazaklardan istedi.
"BİZ ARACI OLUYORUZ"
Üretici Kadın Kooperatifi Başkanı Demet Güler, kooperatif olarak amaçlarının ev hanımlarının evde ürettikleri ürünleri, dışarıya pazarlamalarını sağlamak, bunlara olanak tanımak ve eve hapsolmuş bayanları sosyalleştirmek olduğunu dile getirdi.
Üretici Kadın Kooperatifi Başkanı Demet Güler, ev hanımlarının takı, el işi, seramik, hediyelik eşya gibi şeyleri yaptığını belirterek şöyle konuştu: "Şuan 378 bayan üyemiz var. Hedefimiz daha fazla kişiye ulaşmak. Onları hem yaptıkları ürün anlamında hem de sosyallik anlamında evden dışarı çıkarmak. Burada ev hanımları, evlerine maddi kazanç sağlıyor. Normalde evde yaptıkları ürünleri tek başlarına dışarıya pazarlayamayacakları için kooperatif olarak biz onlara aracılık yapıyoruz. Alıcı ile onları buluşturuyoruz. Özel günlerde olsun ya da yılın bazı günlerinde stant kurup dışarıda ürünlerini sergilemelerini sağlıyoruz."
ÜNLÜ MARKALAR TALEPTE BULUNUYOR
Ev hanımlarının yeteneklerinin farkında olduklarını ve bunları sergilediklerini dile getiren Güler; şunları söyledi: "Kooperatifimizden, Türkiye genelinde tanınmış birkaç markadan talep oldu. Arkadaşlarımız ürünlerini verdi gelecek sonucu bekliyoruz. Yine İstanbul firmaları; hediyelik eşya, kokulu mum, kokulu taş ve sabun teklifleri oldu. Kadın kooperatifi olarak birçok yerle iletişime geçiyoruz. Karşıyaka Belediye Başkanımız Hüseyin Mutlu Akpınar da bizi destekliyor. Gerek belediyeye yapılan pastalar börekler meclis toplantılarında konuklarını ağırlamak anlamında kadın kooperatifimizden talep ediyorlar. Bizi bu anlamda maddi ve manevi olarak destekliyorlar."
AİLE DE DESTEKLİYOR
Ev hanımı ve iki çocuk annesi Gülay Yanar (47) da, "Burada çeşitli kurs var, kurslara katılıyoruz. Aynı zamanda gelip arkadaşlarımızla sohbet edip sosyal bir ortam oluşturuyoruz. Satışlarda kermeslere gidiyoruz. Bizim için çok güzel bir şey. Beğenilmesi bile hoşumuza gidiyor. Ben örgü örüyorum, takı yapıyorum. Çok çeşitli işler yapan arkadaşlarımız var gördükçe şaşırıyoruz. Evden çıktık. Evde üretiyorduk ve evde kalıyordu. Burada birbirimizden fikir alıyoruz, satış yapıyoruz. Maddi ve manevi katkı var bize. Ailem de destekledi" dedi.
SATIŞ OLDUKÇA YENİ ÜRÜNLER İÇİN TEŞVİK OLUYORUZ
Emeklerini kooperatifte daha iyi pazarladıklarını söyleyen ev hanımı bir çocuk annesi Hale Yapa (36) da, "Ben kaneviçe ve nakış işliyorum. Ayna, kırlent, pano ve kolye yapıyorum. Daha önce evde kendim işliyordum. İnternet üzerinden tanıtmaya çalışıyordum. Sonra bir dergide Karşıyaka'da Kadınlar Kooperatifini gördüm ve katılmaya karar verdim. Sağolsun arkadaşlar yardımcı oldu. Burada çok arkadaş edindim. Ürünlerimizi tanıtıyoruz. Hepsi el emeği, kendi yaptığımız ürün. Ürünlerimiz değer gördükçe, satışı oldukça mutlu oluyoruz ve daha değişik ürün yapmaya çalışıyoruz" dedi. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › Evdeki Hünerleri Kooperatifle Gün Yüzüne Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?