İstanbul'da Oy ve Ötesi ve Sandık Başındayız isimli iki sivil toplum platformu, 30 Mart seçimlerinde bağımsız sandık müşahitleri olarak görev almaya hazırlanıyor.
İlk olarak sosyal medya üzerinden kurulan gruplar gönüllülük esasına dayalı olarak çalışmalar yaparken, internet siteleri üzerinden de İstanbul'da seçimlere katılan siyasi partileri ve adaylarını tanıtıyor.
İki grup dün akşam Hilton Convention Center'da gönüllülerine seçimde ve sandık başında neler yapmaları gerektiği üzerine eğitim verdi. Oy ve Ötesi sözcüsü Sercan Çelebi, kendilerinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından tanımlı olduğunu belirtiyor.
Çelebi, çok benzer amaçlarla, benzer değişiklikleri yapmak için ortaya çıkmış iki sivil platform olduklarına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Siyasi arenada çok görülmeyen bir şeyi başardık. Gönüllüler bazından birbirini tamamlayacak şekilde hareket ediyor Sandık Başındayız ve Oy ve Ötesi. Daha çok desteğe ihtiyacımız olan ilçeler var. Bizim öncelikli ilçe statüsüne koyduğumuz, son seçimlerde oy farkının yüzde 5'in altında olduğu, her an sonuçların gidip gelebileceği, sandık başında yaşanabilecek ufak aksaklıkların bilinçli veya bilinçsiz hataların sonuca direk yansıyabileceği ilçeler var. Buralarda desteğe ihtiyacımız var. Bu ilçeler; Beykoz, Büyükçekmece, Sarıyer, Beylikdüzü gibi... 23 Mart'a kadar gönüllülerin başvurularını bekliyoruz."
"YSK TARAFINDAN TANIMLANMIŞ VE RESMİ BİR GÖREVİ İFA EDİYOR OLACAKLAR"
Çelebi, çalışmalarının üç bacağı olduğunu belirterek, "Birincisi daha fazla insanı sandığa gönderebilmek, özellikle gençler arasında oy vermenin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan çalışmalarımız var. İkincisi daha bilinçli sandığa gidilmesi için adayları tanıtıcı çalışmalar yaptık, www.oyveotesi.org'da şu anda birçok siyasi partinin 30'a yakın adayının standart sorulara verdiği cevaplarla seçmenler adayları biraz daha yakından tanıyabilir hale geldi. Daha çok duyulan tarafı ve bizden aslında zaman alan tarafı sandık sorumluluğu organizasyonu" dedi ve şöyle devam etti:
"İstanbul'da 39 ilçenin 39 ilçe sandık sorumlusu, bin 600 bina sorumlusu ve 33 bin de sandık sorumlusu olacak. Kişilerden iki şey istiyoruz. Bir; hem seçimi hem sayımı sandık gözetmenlerimizin başından sonuna kadar takip etmelerini, kendilerine verdiğimiz eğitimler çerçevesinde, resmi şikayet ve itiraz haklarını kullanarak, bilinçli veya bilinçsiz yapılabilecek hataların önüne geçmelerini istiyoruz. YSK'ya (Yüksek Seçim Kurulu) göre tanımlı bir pozisyondan bahsediyoruz; sandık müşahitliğinden bahsediyoruz. Oy ve Ötesi'nin ve Sandık Başındayız'ın oraya gönderdiği bütün gönüllüler YSK tarafından tanımlanmış ve resmi bir görevi ifa ediyor olacaklar. Uygunsuzluk gördüklerinde ve akıllarına yatmayan bir şey gördüklerinde mutlaka resmi şikayet haklarını, resmi itiraz haklarını kullanarak burada değişime yönelik efor sarf ediyor olacaklar. Birinci hedef buradaki takip hedefi. İkincisi ise işin sayım tarafı. Sandıklar kapandıktan sonra, sayım tabloları oluştuktan sonra sandık kurulunun ve sandık kurulu başkanının imzaladığı sandık sonuç tutanaklarını gönüllülerimiz toplayacaklar; bunlar merkezi bir sistemde girişi yapılacak ve merkezde toplanacak. Bizim elimizde sandık, sandık sonuçların kayıtları olacak. Bu da aslında insanların kafasında ikinci büyük soru işaretini cevaplamak için yaptığımız bir şey. Biz kayıtları tuttuğumuz için karşılaştırmayı yapacağız. Adayları etkileyen bir durum varsa, bundan hangi parti etkilenirse etkilensin, gidip 'biz bağımsız bir kayıt yaptık, sonuçlarımız, kayıtlarımız, tutanaklarımız... lütfen gerekli aksiyonları alın, lütfen itiraz hakkınızı kullanın' diyerek bağımsız bir platform olarak takipçisi olacağız."
"AMAÇ SEÇİMLERİN ADİL VE ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMESİ"
Sandık Başındayız sözcüsü Cenap Bıyıklı ise temelde hedeflerinin sandık başından olup oylara sahip çıkmak olduğunu belirterek, "Birkaç hedefimiz daha var. Seçmen bilincini artırmak, seçim günü süreci gözlemek ve seçim günü aldığımız bilgilerle bir rapor hazırlamak" dedi ve ekledi:
"Bu amaçla Eylül ayından beri çalışıyoruz. İstanbul'da çalışıyoruz sadece ve gönüllüleri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla sandık başında müşahit olarak görev almak için bağımsız bir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Selen Gül var. Onların müşahitleri olarak sandık başında yer alacağız. Başından beri Oy ve Ötesi grubundaki arkadaşlarımızla iletişim halindeyiz. Gelinen noktada 30 mart öncesinde kaynaklarımızı bir araya getirdik. Sandık başında ki müşahit organizasyonunu beraber yapıyoruz. Şu anda toplamda 20 bin kişiye ulaşan bir müşahit sayımız var, İstanbul'da 32 bin 165 sandık var. Bizim amacımız 32 bin 165 gönüllü müşahit bulabilmek. Amaç seçimlerin adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi, usulsüzlükleri engellemek."
Son Dakika › Güncel › Oylar Gönüllü Sandık Müşahitlerine Emanet - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?