Otomotiv sektöründeki eylemde, Coşkunöz işçileri işbaşı yaptı
TÜRKİYE'nin otomotiv devleri Oyak Renault ve Tofaş fabrikalarında çalışan işçilerin ücret artışı isteğiyle başlattıkları ve üretimin durmasına neden olan eyleme geçen pazar günü katılan otomotiv yan sanayinin önemli kuruluşlarından Coşkunöz'deki işçiler, eyleme son vererek işbaşı yaptı.
Otomotiv ve yan sanayinin kalbinin attığı Bursa'da, işçilerin üye olduğu Türk Metal Sendikası'nın, Bosch Fabrikası'nda çalışan işçilere uygulanan farklı sözleşmeden kendilerinin de yararlanmaları için başlattıkları 'iş bırakma' ve 'işyerinden ayrılmama' eylemleri sürüyor. Bir hafta önce geçen perşembe gecesi Oyak Renault'ta yaklaşık bin 500 işçinin geldiği gece vardiyasında başlayan, ardından Tofaş Otomobil Fabrikası ile devam eden bu eylemlere, yan sanayinin lokomotif isimlerinden Coşkunöz işçileri geçen pazar günü, Mako işçileri de geçen pazartesi günü katıldı. Dün sabah da yine yan sanayi fabrikalarından 600 çalışanı bulunan Ototrim Panel Ticaret Sanayi fabrikası işçileri de katıldı.
Otomotiv yan sanayinin önemli firmalarından Coşkunöz Holding'e bağlı iki fabrikadaki eylem dün gece yarısı sona erdi. Bin 100 işçinin çalıştığı fabrikada 4 günden beri eylemi sürdüren işçilerle fabrika yönetimi arasındaki görüşmeden olumlu sonuç alındı. Görüşmenin ardından bazı işçiler eyleme devam etmek istediklerini söylerken, bazıları da işbaşı yapmayı talep etti. Son olarak kendi aralarında konuşarak anlaşmaya varan işçiler saat 24.00 vardiyasında iş başı yaparak eylemlerine son verdi. Makinelerin başına geçen işçiler üretime kaldıkları yerden devam etti.
Coşkunöz'den eylemin sona ermesiyle ilgili bugün açıklama yapılması bekleniyor.
TOFAŞ VE RENAULT EYLEME DEVAM EDİYOR
Bugün bir haftasını dolduran Oyak Renault ile Tofaş, Mako ve Ototrim'de iş bırakma eylemleri devam ediyor. Çadırlarda sabahlayan işçiler yönetimlerin açıklama yapmasını beklerken polis ekipleri fabrika önlerinde güvenlik önlemi aldı.
AVUKATLAR ARABULUCU OLACAK
Bu arada, sorunun çözülmesi için Oyak Renault'taki işçiler adına görüşmelere katılan avukat Deniz Baykal, bugün 30 avukatla bir araya gelerek sorunun çözülmesi için bir heyet oluşturacak.
Heyetin işçiler adına işverenle görüşerek soruna çözüm bulmaya çalışacağı belirtildi.
TİSK, MESS, OİB, OSD, TAYSAD'DAN ORTAK ÇAĞRI: ÜRETİM BAŞLAMALI
Bursa'da otomotiv fabrikaları ile yan sanayilerinde devam eden iş bırakma ve işyerinden ayrılmama eylemleri devam ederken, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) otomotiv sanayinde devam eden eylemlere ilişkin ortak basın açıklaması yayınladı.
Açıklamada, son günlerde otomotiv sektöründe karşı karşıya kalınan sürecin tüm taraflara zarar veren bir boyuta ulaştığı bildirilerek, 'Otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam edebilmesi için kaybedecek bir tek günümüz bile olmamalıdır. İşçilerimizi sağduyu ile davranmaya, işverenin çağrısına kulak vermeye ve eylemleri sona erdirmeye çağırıyoruzö denildi.
Otomotiv sanayinin ihracatın, istihdamın, Ar-Ge ve inovasyon gücünün gurur kaynağı ve ülke ekonomisinin lokomotif işkolu olduğu vurgulanan ortak açıklamada, bu sektördeki üretimin sürekliliğinin doğrudan ve dolaylı olarak Türkiye ekonomisine katkıda bulunan pekçok sektörü de yakından ilgilendirdiği hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi: "Sendikal örgütlenmenin olduğu bir sektörde, hak aramanın yolunun karşılıklı diyalog ortamını korumaktan geçtiği aşikardır. Toplu iş sözleşmesi yürürlükte iken, yasal olmayan yollara başvurmak, sadece üretimin sürekliliğine zarar vermekle kalmayacak, bu diyalog ortamının zedelenmesine de sebep olacaktır. Sürecin, sosyal diyalog ve çalışma barışı ile olumlu bir noktaya gelmesi tüm tarafların ortak çıkarınadır. Nasıl ki, işçi kardeşlerimizin taleplerini dinlemek ve değerlendirmek işverenlerin sorumluluğu ise sadece sektörü değil, ülke ekonomisini de telafisi güç zararlara uğratacak üretim kaybının olmaması ve üretim sürekliliğinin sağlanması da işçilerimizin ve bağlı bulundukları sendikaların sorumluluğundadır. Hal böyleyken, otomotiv sektörüne hizmet veren kurum ve kuruluşlar olarak, işçilerimizi sağduyu ile davranmaya, işverenin çağrısına kulak vermeye ve eylemleri sona erdirmeye çağırıyoruz. Ülkemize, işimize, ailelerimize ve işletmelerimize olan sorumluluğumuz ile işlerimize dört elle sarılarak üretime başlamalıyız."
İŞÇİLER İFADE VERİYORLAR
Bu arada eylemlerin devam ettiği otomotiv ve yan sanayideki işverenlerin savcılığa yaptığı şikayet üzerine sözcü ve temsilci konumunda bulunan 30'u Oyak Renault, 17'si ise Tofaş'ta olmak üzere toplam 47 işçi hakkında soruşturma başlatıldı. İfadeleri alınmak üzere Bursa adliyesine çağrılan bu işçiler bugün teker teker gelerek ifade vermeye başladılar. İşcilerin verdikleri savunmalarda sadece haklarını aradıklarını kimseyi eylem yapmak için zorlamadıklarını söylediler.
Son Dakika › Güncel › Otomotiv Sektöründeki Eylemde, Coşkunöz İşçileri İşbaşı Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?