Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği (ODER) işbirliğiyle, 'Otizm ve Kene Kaynaklı Lyme Hastalığı İlişkisi' konulu konferans Sabancı Kültür Sarayı Hasan Tahsin Salonu'nda gerçekleştirildi.
DEÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Barbaros Çetin'in gerçekleştireceği konferansta, otistik olarak bilinen birçok kişinin aslında Lyme hastası olduğuna dikkat çekildi. Konferansa DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, ODER Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör, akademisyenler ile çok sayıda otistik çocuklara sahip aileler katıldı.
Konferansta konuşan DEÜ Biyoloji Bölümü Başkanı Profesör Doktor Barbaros Çetin,
yurt dışında değişik bölgelerde yapılan araştırmalar, bu bölgelerde yaşayan otizm tanısı almış çocukların yüzde 20 ile yüzde 50'sinin aslında Lyme hastası olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Çetin, ülkemizin Lyme hastalığında endemik bir ülke olduğu ve Lyme hastalığının hep gözardı edildiği gerçeği düşünüldüğünde, otizm teşhisi konmuş çocukların azımsanmayacak bir oranda Lyme hastası olma olasılığının ortada olduğunu anlattı.
ODER Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör ile yaptığı toplantının ardından özellikle anne veya babasında kene öyküsü olan otistik çocuklara Lyme testi taraması kararı aldıklarını anlatan Çetin, şöyle konuştu: "Seçilen bazı çocukların bir kısmının tahlil sonuçları aslında Lyme hastası olduklarını ortaya koydu. Bu sonuçlar da, benim ısrarla Türk kamuoyuna konferanslar ve medya aracılığıyla duyurmaya çabaladığım Lyme gerçeğinin yeni bir boyutunu ortaya koymuştur."
Otizm hakkındaki son yıllarda yapılan bilimsel araştırma ve yayınlarda otizm hastalarının ciddi bir oranının anneden aldıkları Lyme bakterisini taşıdıkları ve bazılarının antibiyotiklere olumlu cevap verdiğinin görüldüğünü anlatan Prof.Dr. Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyada Lyme
hastalığının yoğun olduğu coğrafi bölgelerin aynı zamanda otizmin de en yoğun olduğu bölgeler olması son araştırmalar ışığında hiç de şaşırtıcı değildir. Şaşırtıcı olan otizmin oldukça yaygın olduğu ülkemizde bu ihtimalin hep göz ardı edilmesi ve LYME hastalığı konusunda yıllardır yaptığım uyarılara rağmen ancak çok yeni girişimlerin başladığını görmemizdir"
Konferansın ardından ODER Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Halil Köse ve Prof.Dr. Barbaros Çetin'e teşekkür plaketi takdim etti. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › Otistik Çocuklarda Lyme Alarmı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?