CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, ÖSYM tarafından belirlenen ve kamuoyundan gelen tepkiler sonucunda düşürülen sınav ücretlerini Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. "Ülkemizde genç işsizliği yüzde 24'e yükselmişken ve sokaklarımızda yüz binlerce gencimiz işsizken, iş arayan ya da üniversiteye girmek için sınava girecek gençlerden bu kadar yüksek ücretler talep edilip, sonra tepki olunca ücretlerin indirilmesinin mantıki ve vicdani bir izahı olamaz" diyen Engin, hükümeti ÖSYM aracılığı ile 'umut tacirliği' yapmakla suçladı.
2017 yılında yapılacak olan KPSS Alan Bilgisi testine yönelik olarak açıklanan KPSS ücretlerinde geçen yıl üç oturum için 165 TL ödeyen bir adaydan bu yıl aynı ders başlıkları için 420 TL ödenmesinin istendiğini belirten Didem Engin, gençlerden ve kamuoyundan gelen yoğun tepki sonucunda geri adım atmak zorunda kalan ÖSYM'nin KPSS Alan Bilgisi sınav ücretlerini Genel Yetenek ve Genel Kültür testi de dahil olmak üzere 180 TL olarak güncellediğini belirtti.
"ÖSYM'Yİ DELİ DUMRUL MU YÖNETİYOR?"
ÖSYM'nin yüksek sınav ücreti uygulamasının yalnızca KPSS ile ya da sınav ücretleri ile sınırlı kalmadığını hatırlatan Didem Engin, 2016 yılında gerçekleştirilen TUS için adaylardan 220 TL alınırken bu sene 300 TL talep edildiğini belirterek, "Ayrıca adaylar KPSS'ye ödedikleri ücretin ardından sorulara itiraz etmek istediklerinde de soru başına ÖSYM tarafından belirlenen ücretleri ödemek zorunda kalırken, açıklanan bir avuç kadroya atanmak için tercih yapmak istediklerinde de yine ücret ödemek zorunda bırakılmaktadır. ÖSYM ek yerleştirme, başvuru hizmeti, yeniden şifre edinme gibi basit işlemler için dahi adaylardan ücret talep etmektedir. ÖSYM adeta 'Deli Dumrul' anlayışıyla yönetiliyor" dedi.
"ÖSYM BU SINAV İÇİN ADAYLARDAN NE KADAR KAR KOYARAK ÜCRET TALEP ETMİŞTİR?"
Didem Engin, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı bir soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi: "ÖSYM'nin talep ettiği ücretler hangi kriterlere göre ve kim ya da kimler tarafından belirlenmektedir? Ülkemizde genç işsizliği yüzde 24'e yükselmişken ve sokaklarımızda yüz binlerce gencimiz işsizken, iş arayan ya da üniversiteye girmek için sınava girecek gençlerden bu kadar yüksek ücretler talep edilip, sonra tepki olunca ücretlerin indirilmesinin mantıki ve vicdani açıklaması var mıdır? Ülkemizde enflasyon 2016 yılında yüzd 8.53 olarak gerçekleşmişken, ÖSYM'nin sınav ücretlerine enflasyon oranını kat ve kat aşan zam yapmasının mantığı nedir? KPSS'nin maliyeti aday başına tahminen ne kadardır? ÖSYM bu sınav için adaylardan ne kadar kar koyarak ücret talep etmiştir? ÖSYM tarafından 2016 yılında kaç sınav yapılmıştır? Bu sınavlara giren aday sayısı kaçtır? ÖSYM 2016 yılı boyunca sadece sınav hizmeti için ne kadar harcama yapmıştır? Bu sınavlar için adaylardan alınan toplam ücret ne kadardır? Bundan sonra ÖSYM sınav ücretlerinin belirlenmesinde izlenecek yöntem ne olacaktır? "
Son Dakika › Güncel › ÖSYM Sınav Ücretleri Meclis'e Taşındı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?