Osmanlı Torunu Mourad Ankara'da Konferansa Katıldı - Son Dakika
Güncel

Osmanlı Torunu Mourad Ankara'da Konferansa Katıldı

Osmanlı Torunu Mourad Ankara\'da Konferansa Katıldı

Osmanlı Sultanı 5. Murad’ın torunu ünlü yazar Kenize Mourad konferans için Ankara Üniversitesi’ne geldi.

09.07.2015 19:29

Osmanlı Sultanı 5. Murad'ın torunu ünlü yazar Kenize Mourad konferans için Ankara Üniversitesi'ne geldi. Mourad, "Türkçeyi öğrenmek için olanak bulamadım. Hayalim doktor olmaktı" dedi.

Osmanlı hanedanının son temsilcilerinden Kenize Mourad, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Salonu'nda gerçekleşen konferansta tecrübeleri ve kitapları hakkında bilgi paylaşımı yaptı. Gazeteci yazar Mourad konferansında, hayalinin doktor olmak olduğunu ifade etti. Türkçe bilip bilmediği ile ilgili kendisine sorular geldiğini söyleyen Mourad, "Türkçeyi olanak bulamadığım için öğrenemedim" diye konuştu.

"VATANSEVER"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de Mourad'ın ziyareti nedeniyle bir hayalini açıkladı. İbiş, "Mourad hanımefendiyi önce takdirle ama biraz da imrenerek karşılıyorum. Bir gün onun gibi bir yazar olabilmeyi umuyorum. İnşallah ilerde ben de bir şeyler yazmaya başlarım" dedi.

İyi bir şeyler yazabilmek için mutlaka zaman, mekan, akıl ve ruh gibi parametrelerin bir araya gelmesinin gerektiğini belirten Prof. Dr. Erkan İbiş şunları söyledi:

"Kenize Mourad bunların tümünü bir araya getirebilmiş ve bugün dünya yazarı, dünya vatandaşı ünlü bir yazar olabilmiştir. Eserlerinde doğulu gözüyle batılıyı, batılı gözüyle de batılıyı irdelemiştir. Hepsinden öte barışı, uzlaşıyı, hoşgörüyü, toleransı, birlikte yaşamayı, çok kültürlülüğü önemsemiştir. Vatansever ve gerçekçilik duygularını da asla kaybetmemiştir."

Mourad, konferansın ardından da kitaplarını imzalamayı da ihmal etmedi.

KENİZE MOURAD KİMDİR?

Kenize Mourad, ikinci Dünya Savaşının başlarında (1940) Paris'te doğdu. Yazar, V. Murad'ın torunu Selma Rauf Hanımsultan ile Kotwara Mihracesi Seyyid Sacid Hüseyin Ali'nin kızı. Selma Sultan bebeğini dünyaya getirmek için savaşın arifesinde kocasının ülkesi Hindistan'dan ayrıldı. Sorbonne Üniversitesinde sosyoloji ve psikoloji eğitimi alan Mourad, 1967 yılında "Le Nouvel Observateur" de muhabir olarak çalışmaya başlayıp uzun bir dönem Ortadoğu, Hindistan ve Yakındoğu'da muhabirlik yaptı.

İlk romanı olan ve Selma Sultan'ın Türkiye'de başlayan ve sürgünün ardından Lübnan ve Hindistan'da devam eden, ardından Paris'te son bulan yaşamını konu alan Saraydan Sürgüne (De la part de la princesse morte, 1987) adlı yapıtını yazmak için 1983'te gazeteciliğe ara verdi.

KİTAPLARI EN ÇOK SATANLAR LİSTESİNE GİRDİ

En çok satan kitaplar listesine giren roman, 34 dile çevrilmiş ve tüm dünyada milyonlarca okura ulaştı. Bu ilk romanı 2003 yılında özyaşam öyküsel bir roman olan Badalpur Bahçesi (Le Jardinde Badalpour) izledi. Mourad, 1998 yılında, İsrail- Filistin ilişkilerine dair röportaj ve tanıklıklardan oluşan Toprağımızın Kokusu (Le Parfum de notre terre) başlıklı kitabı yazdı. Yazarın son romanı 2010'da yayımlanan ve Hindistan'ın bağımsızlık mücadelesinin başlangıcı kabul edilen Sipahi Ayaklanmasının liderlerinden Begüm Hazret Mahal'in az bilinen öyküsünü anlatan Begüm, Bir Devrimin Ruhu oldu (Dans la ville d'or et d'argent).

Mourad'ın romanlarında Doğu-Batı ilişkileri, iki uygarlık arasındaki siyasal ve kültürel çatışmalar ile kimlik sorunları önemli bir yere sahip. Söz konusu romanlar, barışın hakim olduğu, çok kültürlü bir dünyanın karşılıklı hoşgörü, saygı ve eşitliğe bağlı olduğunu ve farklılıkların evrensel değerler aracılığıyla kabul edilebileceğini ifade eder.

Eserleri: 1987 Saraydan Sürgüne, 1998 Badalpur Bahçesi, 2003 Toprağımızın Kokusu- Filistin ve Israil'in sesleri, 2010 Begüm, Bir Devrimin Ruhu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Osmanlı Torunu Mourad Ankara'da Konferansa Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement