MUHSİN ARSLAN - Şeyh Edebali Üniversitesi ile Bilecik Belediyesi, kaybolmaya yüz tutan geleneksel içecek kültürü olan Osmanlı şerbetlerini markalaştırıp gelecek kuşaklara aktarmak ve tanıtmak için çalışma başlattı.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı şerbetini yeniden ön plana çıkartmak için 2 yıl önce öğrencileriyle başlattıkları çalışmaya belediyenin destek verdiğini söyledi.
Özellikle şerbetin içecek kültürünün oluşmasında önemli etkisi olduğunu anlatan Kaplan, "Yörede yetişen meyveler, baharat karıştırarak özel günlerde çeşitli şerbetler yapılarak içecek olarak tüketilmiştir ve günümüze kadar gelmiş. Osmanlı Devleti'nden sonra bütün Avrupa'ya, batı ülkelerine yayılmış bir içecek alışkanlığıdır" dedi.
-"200'den fazla şerbet çeşidi var"
Bilecik'in Osmanlı Devleti'nin kurulduğu bölge olması nedeniyle çalışma yapmaya karar verdiklerini ifade eden Kaplan, şunları kaydetti:
"Osmanlı şerbetleri, Osmanlı Devleti'nden önceki ve sonraki Türk kültürünü içermesi açısından önemli bir yere sahip. Bu yüzden bölgedeki içecek türünü araştırmakla yola başladık. Özellikle yöremizdeki meyve çeşitlerini baharatlarla karıştırıp, özel bir şerbet haline getirdik. Osmanlı dönemindeki şerbete çok yakın bir lezzet haline geldi. Şerbet çeşidi olarak 200'den fazla olmasına rağmen biz yaklaşık 8 çeşitte yoğunlaştık. Bunlardan iki çeşidimiz hiç şeker kullanmadan tamamen yöremizin meyveleri ve baharatlarla karıştırılarak yaptığımız içecek durumuna geldi. Özellikle şeker katılmaması çok önemli. Daha sağlıklı ve hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden bir ürün oluşturmuş olduk. Bu ürüne insanlar daha kolay ulaşılabilmeli ve geleneksel içeceğimiz durumunda olan şerbetleri daha da yaygınlaştırmamız gerekiyor."
-"Gazlı içeceklerin sağlığa zararlı olduğu tartışılıyor"
Gazlı içeceklerin içinde çok sayıda katkı maddesinin bulunduğunu belirten Kaplan, sağlığa zararlı olduğu düşünülen içeceklere karşı alternatif oluşturmak amacıyla Türk kültürüne ait ürünlerden geliştirilen içeceklerin kullanılmasının daha uygun olacağını ifade etti.
İçeceklerin içerisinde herhangi bir şeker veya şekerli mamul kullanmadıklarını vurgulayan Kaplan, "Günümüzde kullanılan glikoz gibi türevleri olan hiçbir şekeri kullanmıyoruz. Sadece kendi doğal halinde kaynayan, meyve şekerinden gelen şeker ve tatlılıktan kaynaklanan bir tat var ve bu da çok güzel lezzet. Günümüzdeki lezzete çok yakın kabul edebileceğimiz bir lezzet olabileceğinden dolayı öncelikle tercih etmek istiyoruz. Özellikle ticari olarak biz bunu markalaşmasını çok fazla istemiyoruz. Eski geleneklerin yaşatılması ve ürünün kolay bir şekilde herkes tarafından ulaşılabilir bir ürün olmasına çalışıyoruz" ifadesinde bulundu.
-"Şerbetin marka tescili alınacak"
Bilecik Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Serkan Bircan ise Bilecik Belediyesi ve Şeyh Edebali Üniversitesi, Osmanlı kültürü olan Osmanlı şerbetini üniversite ile birlikte yaşatmaktan dolayı mutluluk duyduklarını vurguladı.
Geleneği sürdürmek anlamında belediye olarak ürünün markalaşması yolunda üniversiteye destek sağlayacaklarını belirten Bircan, şunları ifade etti:
"Belediye olarak Osmanlı şerbetinin marka tescilini de alarak Bilecik ile özdeşleşmiş bir ürün olmasını sağlayacağız. Bu ürünün tanıtımı anlamında gerek Bilecik'le özdeşleşmesi anlamında gerekse ulusal ve uluslararası bir niteliğin kazanması açısından ramazan ayı boyunca teravi sonrasında, ayrıca özel gün ve gecelerde, mahalle aralarında bulunan tarihi Osmanlı çeşmelerinde vatandaşlarımıza ikram ederek, geleneği sürdürüyoruz." - Bilecik
Son Dakika › Güncel › Osmanlı Şerbetleri Markalaştırılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?