TOLGA ALBAY - Türk mutfak kültürü içinde önemli bir zenginliğe sahip Osmanlı şerbetleri, İzmir'de devam eden bilimsel çalışmayla koruma altına alınıyor.
Geleneksel Türk kültürünü korumak, gelecek kuşaklara ulaştırmak ve eğitimlerle kadın istihdamı yaratmak amacıyla faaliyet gösteren İzmir Olgunlaşma Enstitüsünde giyim ve aksesuarın yanında Türk mutfağına yönelik çalışmalar da yürütülüyor.
Enstitü müdürü Şule Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle yüksek teknolojik donanımla kurdukları mutfakta kaybolmaya yüz tutan lezzetler üzerine çalışma yaptıklarını söyledi.
Geleneksel yiyecek ve içecekler üzerine arşiv çalışması yaptıklarını, tarif sahiplerini ziyaret ettiklerini, kültürel mirası yaşatan köyleri dolaştıklarını anlatan Aydın, elde ettikleri tarifleri mutfakta denediklerini ve başarılı bulunanları ise kayıt altına aldıklarını kaydetti.
Kitap haline getirilen çalışmanın araştırma yapmak isteyenlerin hizmetine sunulduğunu Aydın, ayrıca her yaştan ve kesimden öğrenciler için kurslar düzenlediklerini dile getirdi.
Geleneksel Türk içeceklerinin de ayrı bir başlıkta ele alındığına işaret eden Aydın, şöyle konuştu:
"Geçmişte Osmanlı şerbetleri çok meşhurdu. Bu tariflerin bulunarak koruma altına alınması ve doğru şekilde yapılıp sunulması çok önemli. Sağlıklı yaşam bilincinin artmasıyla şerbetlere ilgi de arttı. Özellikle çocuklar ve gençlere sevdirebileceğimiz sağlıklı içecekleri meydana çıkarmak istedik. Yapılan çalışmada şerbetlerin sağlığa olan faydaları, geleneksel tüketim yöntemleri, bu içeceklere atfedilen hikayeler ve malzemelerinin nasıl bulunabileceği gibi bilgilere de yer veriyoruz."
Ferahlatan ve stresi azaltan içecekler
Şerbetin özellikle sıcak günlerde tüketilmesi gereken içecekler olduğuna işaret eden Aydın, iftarda, susuzluğu gideren ve enerji özelliği bulunan ramazan şerbetini, sahurda ise sindirimi kolaylaştıran, tok tutan elma şerbetini tavsiye ettiklerini dile getirdi.
Enstitüde kayıt altına alınan şeftali, limon, ahududu, böğürtlen, koruk ve kızılcık gibi 40'tan fazla şerbet bulunuyor.
Mevsim meyvelerinin yanı sıra alternatif tıpta depresyon tedavisinde kullanılan ve strese karşı önerilen safran şerbeti, ferahlatıcı olarak servis edilen 6 çeşit baharat ve bitkiden yapılan hibiskus şerbeti ve öksürüğe karşı göğsü yumuşatan gülhatmi şerbeti ile kavun çekirdeğinden yapılan sübye şerbeti de ilgi gören lezzetler arasında yer alıyor.
Son Dakika › Güncel › Osmanlı Şerbetine Enstitü Koruması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?