Osmanlı padişahlarından Çelebi Mehmed'in eşi Emine Hatun ve Fatih Sultan Mehmed'in eşi Sitti Mükrime Hatun'un çeyizleri arasında da bulunan Maraş İşi'nin, modern ve geleneksel çizgilerle işlendiği kadın ve erkek kıyafetleri, ünlü modacı Dilek Hanif'in katılımı ve Asil Çağıl koreografisiyle tanıtıldı.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlamaları kapsamında, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası fuayesinde "Maraş İşi Defilesi ve Sergisi" gerçekleştirildi.
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, burada yaptığı konuşmada, kültürel değerlerin muhafazası açısından Maraş İşi'nin önemine dikkati çekti.
Kalkınmanın manevi unsuru olan kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılmasının çok büyük bir hizmet olduğunu vurgulayan Özkan, "Bu kültürü muhafaza ederek bugüne kadar getiren fedakar hanımefendilere teşekkür ediyorum." dedi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör de kentin son derece kadim bir tarihe sahip olduğunu belirterek "Bu süreç içerisinde farklı medeniyetlerin oluşturduğu kültür, sanat, turizm, müzik hepsinde farklı değerlerimiz var. Bizim bu değerleri geliştirip tanıtmamız gerekiyor." diye konuştu.
"Dünyanın beğenisine sunuyoruz"
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun da medeniyet şehri Kahramanmaraş'tan Osmanlı saraylarına uzanan, şöhreti ile şehrin adıyla anılan sim sırmanın, kent kültürünün en güzel örneklerinden birisi olduğunu vurguladı.
Maraş İşi'nin her geçen gün öneminin arttığına dikkati çeken Zabun, "Artık el emeği göz nuru, gizli kalmış bu hazineyi, yeni bir trendle, modern kültürle harmanlayarak dünyanın beğenisine sunuyoruz." dedi.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir de Maraş İşi yapanları emeklerinden dolayı kutladı.
Konuşmaların ardından, Maraş İşi'ni konu alan film izletildi.
Daha sonra koreograf Asil Çağıl yönetiminde, Kahramanmaraş Nil Çeyiz, Sema Tekerek, Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, Nakkaş Kahramanmaraş ve Sevim Şirikçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin katkılarıyla hazırlanan tasarımlar, erkek ve kadın mankenler eşliğinde sunuldu.
Mankenlerin giydiği birbirinden farklı ayakkabıların Kahramanmaraş'ta üretilmesinde katkıları olan Kunduracılar Odası Başkanı Ali Köfte'ye teşekkür edildi.
Defilenin hazırlanmasına katkı sunanlar ile modacı Dilek Hanif ve koreograf Çağıl'a Vali Özkan, KMTSO Başkanı Zabun, KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz ve Milletvekili Ahmet Özdemir tarafından plaket verildi.
Program kapsamında, Maraş İşi'nden yapılan ev ve yaşam malzemesi ile kıyafetlerden oluşan serginin açılışı yapıldı.
Son Dakika › Güncel › Osmanlı saraylarına gönderilen 'Maraş İşi' tanıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?