Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bakü Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan ve Bolvadin'de yapılan saha araştırmalarıyla birinci aşaması tamamlanan Dağlık Karabağ ve Afyonkarahisar Bolvadin ve Karabağ Köyleri Kültürel Etkileşim Projesi devam ediyor.
TİKA tarafından gerçekleştirilen projeyle Azerbaycan'daki Dağlık Karabağ bölgesi halkıyla aynı kökenden gelen ve yüzyıllardır Bolvadin merkezinde ve Karabağ köylerinde yaşayan bölge sakinlerinin ortak özelliklerinin her iki ülkede yürütülecek akademik çalışmalar ve kültürel etkinlikler yoluyla yerli ve yabancı kamuoyunun dikkatine sunulması hedefleniyor. Halen Ermeni işgali altında olan Dağlık Karabağ bölgesi, Ermeniler tarafından tarihi Ermeni yurdu olarak tanıtılmaya çalışılıyor. Ermeni işgalinden kaçarak Azerbaycan'ın değişik bölgelerinde geçici yerleşimci durumunda yaşayan ve kaçkın olarak anılan Karabağ halkı, bulundukları yerlerde de asıl kültürlerini yaşatmaya çalışıyorlar. Projenin ilk aşamasında Azerbaycan ve Türkiye'deki Karabağ yörelerinin adetleri, dil benzerlikleri, düğünleri ve folklorik eş yönleri ele alınarak, unutulmaya yüz tutmuş tarihi kültürel dokularına ilişkin genel bir resim çıkarılması amacıyla saha araştırması niteliğinde bir çalışma yapıldı. Araştırmacı-yazar Dr. Muharrem Bayar'dan alınan bilgiler, yöredeki Karabağ köylerinin 1473 yılında Manisa'ya, 1691 yılında da Bolvadin'e gelen Karabağ Eyaleti Gence Vilayeti'nin Bozuluş aşiretine uzanan bir kökeni temsil ettiği yönünde. Ayrıca alınan bilgiler Bolvadin'de Karabağ kökenli çok ailenin olduğunu gösteriyor.
Proje kaynağı olan ve Azerbaycan'da da, Bolvadin'de de halen kullanılan pek çok ortak kelime, ortak mikro-kültür öğesi olarak kayda değer bir gösterge kabul ediliyor. Kelem, yunmak, kubat/kobut, telesmek, mezelenmek, bağırdak gibi kelimeler her iki bölgede halen kullanılıyor.
TİKA tarafından gerçekleştirilen projenin ikinci aşaması olarak 9 Mart 2014 günü saat 14.00'de yapılacak "Bizim Karabağlarımız Sempozyumu" ve "Edebi-Musikili" programı çerçevesinde Azerbaycan ve Türkiye'den katılan akademisyen ve araştırmacılarla Azerbaycan Karabağlıları ve Afyonkarahisar-Bolvadin Karabağlıları arasındaki tarihi ve kültürel sürece ilişkin bildiriler sunulacak. Program aralarında Afyonkarahisar Bolvadin bölgesinden musikişinaslar tarafından yöresel Bolvadin-Karabağ musiki örnekleri icra edilecek. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Ortak Tarihin İzinde Karabağ Kültürel Etkileşim Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?