MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun en büyük camisi olan Adana Sabancı Merkez Camisi, büyüklüğü kadar mimarisindeki sırlarla da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Osmanlı Araştırmaları Vakfı'ndan alınan bilgilere göre, Adana'nın en merkezi yerinde bulunan, kapalı ve açık alanlarıyla 28 bin kişinin aynı anda ibadet edebilmesine imkan sağlayan Sabancı Merkez Camisi'nin mimarisinde İslamiyet'te ve Kur'an-ı Kerim'de yer alan bazı rakamlara ilişkin şifreler gizli.
1988 yılında temeli atılan ve 1998'de hizmete giren cami, açık ve kapalı alanlarda 28 bin kişinin aynı anda ibadet edebilmesi özelliğiyle Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun en büyük camisi olarak anılıyor.
Mimar Necip Dinç tarafından projelendirilen ve hac yolundakilere hizmet vermesi amacıyla yapılan cami, 6 bin 600 metrekare kapalı alana sahip. 32 metre çaplı ana kubbesi bulunan cami, 9 "fil ayağı" üzerine oturuyor. Genel görünüm itibariyle Sultan Ahmet Camisi'ne benzeyen Sabancı Merkez Camisi, plan ve iç dizayn olarak Selimiye Camisi'ni andırıyor.
Camide bulunan mimari ögeler ise İslamiyet ve Kur'an-ı Kerim'de geçen rakamları temsil etmesi münasebetiyle ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor. Camide bulunan 4 yarım kubbe, 4 halife ve mezhebi, 5 tam kubbe İslam'in 5 şartını, 6 minare ise imanın 6 şartını simgeliyor.
32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avluda bulunan 28 kubbe ise Kur'an-ı Kerim'de adı geçen 28 peygambere karşılık geliyor. Ana kubbe üzerinde bulunan 40 pencere, Hz. Muhammed'e peygamberlik görevinin verildiği yaşı, minarelerin 99'ar metrelik yükseklikleri ise Allah'ın 99 ismini temsil ediyor.
Ana kubbenin 54 metrelik yüksekliği 54 farzı ifade ederken, camiye ve şadırvanlı avluya açılan toplam 8 kapı ise cennetin 8 kapısına işaret ediyor. - Adana
Son Dakika › Güncel › Ortadoğu'nun En Büyük Camisinin Mimarisindeki Şifreler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?