Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Eskiden baraj gibi, büyük altyapı projeleri gibi işleri yabancı firmalar, yabancı müteahhitler yapardı. Çünkü ülkemizin bu konudaki birikimi çok sınırlıydı. Biz tüm çalışmalarımızda olduğu gibi altyapı yatırımlarında da yerli ve milli bir anlayışı öne çıkardık, anladın mı Kemal? Artık en büyük, en iddialı projeleri dahi kendi müteahhitlerimizle, mühendislerimizle, işçilerimizle yapabiliyoruz. İstanbul'daki yeni havalimanı, bunun en çarpıcı örneklerinden biridir." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Orman ve Su İşleri Bakanlığı Toplu Açılış Töreni"ne katıldı.
Konuşmasının başında Mevlit Kandili'nin tüm millete ve İslam alemine hayırlar getirmesini temenni eden Erdoğan, "Rabb'ime bu mübarek gece vesilesiyle İslam dünyasının birliğini, beraberliğini, dayanışmasını güçlendirmesi, Müslümanların yürek acılarını, gözyaşlarını dindirmesi için niyaz ediyorum." diye konuştu.
Açılışı gerçekleştirilecek 7,7 milyar lira yatırım bedeli olan eserlerin hayırlı olmasını dileyen Recep Tayyip Erdoğan, eserlerin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.
Erdoğan, 15 yıllık süre içerisinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye'ye kazandırılan 7 bin 200 eseri milletin hizmetine sunduklarını belirterek, "Biz sorumluluk üstlendiğimiz her yerde suyla ilgili, eskiler 'ab-ı hayat' derler, yani 'su hayattır' anlayışıyla hareket ettik." ifadesini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği dönemde kentin adeta susuzluktan kırıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'a su getirmekle görevli olan İSKİ'nin ise tam manasıyla iflas etmiş, her tarafı dökülen ve adı sadece yolsuzluklarla anılan bir kurum haline gelmiş durumda olduğunu söyledi.
O dönemde belediyeyi Cumhuriyet Halk Partisinden devraldığını anımsatan Erdoğan, "İSKİ'nin başında da tabii ki Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanının atamış olduğu bir genel müdür vardı. Görevden aldık ve yerine de Veysel Hocamızı İSKİ'ye genel müdür yaptık ve İSKİ'yi Veysel Hocamızla birlikte ayağa kaldırdık." şeklinde konuştu.
Kendi imkanlarıyla yaptıkları 7 baraj ve kurdukları 600 su, kanalizasyon arıtma tesisiyle meseleyi kökten hallettiklerini söyleyen Recep Tayyip Erdoğan, o dönemde vatandaşların bidonlarla su istasyonlarında beklediklerini, aldıkları suları da evlerindeki küvetlere doldurduklarını hatırlattı.
Banyo yapmanın bile zor hale geldiğini anımsatan Erdoğan, "Bugünleri bize kim yaşattı? O CHP zihniyeti yaşattı." ifadesini kullandı.
"Batıda ne varsa doğuda o var, kuzeyde ne varsa güneyde o var"
İstanbul Büyükşehir Belediyesini yaklaşık 2,5 milyar dolar borçla devraldıklarını ve bir taraftan borç öderken bir taraftan da İSKİ'yi ayağa kaldırdıklarını, şehri çöp dağlarından temizlediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hatırlayın, Ümraniye'de patlayan o çöplüğü ve orada 40'a yakın bizim vatandaşımız öldü. Bunlar hep o CHP zihniyetinin bedelleriydi ülkemize ödettiği." dedi.
Erdoğan, iktidara geldiklerinde 76 şehirde içme suyu sıkıntısı yaşandığını gördüklerini ve bu defa da Türkiye'nin su sorununun çözümü için Bakan Veysel Eroğlu'nu ilk etapta bürokrat olarak DSİ'nin, daha sonra da siyasetçi olarak Bakanlığın başına getirdiklerini ifade etti.
Bugüne kadar yaptıkları çalışmalarla 81 ilin tamamında içme suyu meselesini büyük oranda çözdüklerini belirten Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin sadece içme suyu değil her alanda tarihi projeleri hayata geçiren bir ülke haline geldiğini kaydetti.
Yol, köprü, tünel, hızlı tren hatları, barajlar yapıldığını, havaalanı sayısının 25'ten 57'ye çıkarıldığını aktaran Erdoğan, "Batıda ne varsa doğuda o var, kuzeyde ne varsa güneyde o var, Türkiye'yi bu hale getirdik." diye konuştu.
"Çok ciddi yatırımlar yapıldı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eskiden baraj gibi, büyük altyapı projeleri gibi işleri yabancı firmalar, yabancı müteahhitler yapardı. Çünkü ülkemizin bu konudaki birikimi çok sınırlıydı. Biz tüm çalışmalarımızda olduğu gibi altyapı yatırımlarında da yerli ve milli bir anlayışı öne çıkardık, anladın mı Kemal? Artık en büyük, en iddialı projeleri dahi kendi müteahhitlerimizle, mühendislerimizle, işçilerimizle yapabiliyoruz. İstanbul'daki yeni havalimanı, bunun en çarpıcı örneklerinden biridir. Bu sayede dünyada müteahhitlik hizmetlerinde Çin'in ardından ikinci sıraya yerleştik. Yurt dışında gittiğimiz hemen her yerde müteahhitlerimizin başarılı projeleriyle karşılaşmaktan memnuniyet duyuyoruz."
AK Parti iktidarları dönemlerinde hizmete alınan baraj sayısının 508 olduğunu dile getiren Erdoğan, "Çok ciddi yatırımlar yapıldı, bu barajlarla hem içme suyu hem de tarımsal sulama konularında çok önemli mesafeler katettik. Türkiye'de daha önce 48 milyon, küsuratları söylemiyorum, dekar olan bu kadar alan sulanabilirken, bu rakam halihazırda 65,3 milyon dekardır. Hedefimiz 85 milyon dekar olan sulanabilir arazilerimizin tamamına bu imkanı sağlamaktır. Ülkemiz zirai gelir alanında dünyada 7'nci sıraya yükseldiyse, gerisinde işte bu yatırımlar vardır." şeklinde konuştu.
Yeni yatırımların yanında mevcut altyapının ıslahı konusunda da önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Recep Tayyip Erdoğan, içme suyunda kayıp kaçak oranını yüzde 25'e indirmeyi hedeflediklerini de kaydetti.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Orman ve Su İşleri Bakanlığı Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?