Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü, Türkiye'de ilk kez böbrek naklinde yeni bir sisteme geçti. Merkezde böbrek naklinde vericilere yönelik laporaskopik yöntemle 3 boyutlu single port nefrektopi (tek delikten böbrek nakli) ameliyatı yapıldı. Böylelikle hastada yara izi küçülürken, daha güvenli ameliyat yapıldığı belirtildi.
Akdeniz Üniversitesi Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Merkezi Toplantı Salonu'nda organ naklinde gerçekleştirilmeye başlanılan yeni bir yöntemin tanıtımı için bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, AÜ'de son yıllarda dünya çapında ameliyatların gerçekleştirildiğini söyledi. AÜ'de 1982 yılından bu yana böbrek nakli yapıldığını hatırlatan Doç.Dr. Dinçkan, "Bugüne kadar böbrek nakli en çok yapılan ameliyatlar oldu. İki yıldır da genç bir ekiple nakillerimize devam ediyoruz. Bilindiği gibi böbrek naklinde bir alıcı ve bir verici var. Alıcı ameliyatları 1954 yılında tanımlandığı gibi açık şekilde yapılıyor. Bebeğe, yaşlılara, iki böbreğin aynı anda
takılması gibi alıcı ameliyatları her şekilde kliniğimizde yapılıyor" dedi.
"Verici ameliyatlarına biz hasta bile demiyoruz" diyen Doç.Dr.Dinçkan, şunları söyledi: "Günümüzde organ naklinde verici kişilere nasıl az zarar veririz, nasıl yarasını daha küçük açarız, gibi düşünceler vardı. Bu nedenle yeni gelişmeler hep böbrek naklinde verici ameliyatlarında oldu. Laparoskopik bir sistemle verici ameliyatları yapılmaya başlandı. Normalde böbreği çıkarmak için bel bölgesinden uzun bir ameliyat izi 15-20 santimetrelik bir kesi ile böbrek oradan çıkarılıyordu. Teknoloji gelişti. Laparoskopi yöntemi gelişti. Hastanın karnına 3- ya da 4 tane delik açıyorsunuz. Deliklerin bir tanesinden kamera gönderiyorsunuz. Kamera ile içeriyi görüyorsunuz. Normal ameliyatla gözünüzle içeri bakıp ameliyatı yapıyorsunuz. Laparoskopide ekrana bakarak ameliyat yapıyorsunuz"
Bu laparoskopik sisteminde yavaş yavaş gelişmeye başladığını kaydeden Doç.Dr. Dinçkan, şöyle konuştu: "Bu yöntemle ekranda 2 boyutlu görüntü görüyorsunuz. Boyutluda derinlik hissiniz yok. Dolayısıyla bu teknoloji yavaş yavaş gelişti. İki boyutta derinlik hissi yok. Bu teknoloji zamanla daha da gelişti. Bu hafta iki farklı iş yapıldı. Organ naklinde 3 boyut ameliyat yapıldı. Burada kamerayı hastanın karnına soktuğunuzda, elde ettiğiniz görüntü 3 boyutlu. Bu güvenlik ve derinlik sağlıyor. 3 boyutlu sistem vericinin güvenliğini sağlıyor. Vericinin konforunu daha çok artırıyor. Ameliyat süresini kısaltmanın yanında güvenli bir ameliyat yapıyoruz.Bundan sonra daha güvenli olduğu için böbrek naklinde 3 boyutlu sistemi kullanacağız."
Doç.Dr.Dinçkan, merkezde yapılan bir diğer ilki ise şöyle anlattı:
"3 boyutlu sistem böbrek naklinde ilk defa bu merkezde kullanıldı. Sıngle Port Donör Nefrektomi yöntemi (tek delikten böbrek nakli) ile böbrek ameliyatı yapıldı. Bu sistemle; hastanın karnına 4 boru yerleştiriyoruz. Hastanın karnına açılan 3-3.5 santimetrelik bir delik açılıyor, böbrekte buradan çıkarılıyor. Bu yöntemi iki hastamızda bu hafta uyguladık. Hastalar çok mutlu. Alıcıların ameliyat yaraları da yaralarını 5 santimetre civarında oluştu. Açık ameliyat hızlı oluyor. Tek delikten böbrek nakli ameliyat süresini bir 10 dakika kısalttı. İlerleyen dönemde bu süre daha da kısalacaktır. Güvenlik hissi bizim daha hızlı hareket etmemizi sağlıyor."
Doç.Dr.Dinçkan, 3 boyutlu sistemle 6 çifti ameliyat yaptıklarını kaydederek, Ramazan ayında 30 böbrek nakli gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Yrd.Doç. Dr. Ayhan Mesci de, laparoskipik yöntemin kullanılmasıyla birlikte donör sayısında ciddi bir artış olacağını kaydetti. Ülkemizde hala yaygın olarak açık cerrahi sistemin uygulandığını ifade eden Yrd.Doç.Dr.Mesci, şöyle konuştu: "130'un üzerindeki böbrek naklinde laparoskopi yöntemi kullandık. Hasta sabah erken ameliyat olduğunda bu sistemle akşam taburcu olabiliyor. Ayrıca nakilde maliyet düşerken, kozmetik olarak ta hastada daha güzel bir görünüş oldu. İlerleyen dönemde diğer ameliyatlarda da bu sistemi kullanmayı hedefliyoruz."
ÇOK MUTLUYUZ
Üç boyutlu sistemle dek delikten böbrek nakli yapılan Erman ve Bahar Sıvışan çifti, çok mutlu olduklarını dile getirdi.
6 aydır diyalize giren 7 aylık anne bahar Sıvışan(23), şunları söyledi. "Eşim bebek istediği için anne oldum. Bebek sevgimiz ağır bastı. Bebeğimiz olursa bana böbrek yetmezliğine gireceğimi söylemişlerdi. Her türlü riski, ölümü bile göze alarak bebek sahibi oldum."
Eşine böbreğini veren Erman Sıvışan (30) da, "Bu yöntemle ameliyat olan ilk kişi olduğumuz için çok mutluyuz. Bizim içinde sürpriz oldu. Bir gün oldu ameliyat olalı ama sağlığım çok yerinde" dedi. - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Organ Naklinde 3 Boyutlu Dönem - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?