Trabzon'da, Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında "Organ Nakli" konusunda panel düzenlendi.
Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde Trabzon Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı İzzettin Kahraman, organ bağışı hakkında sunum yaparak, katılımcılara bilgiler verdi.
Kahraman, tedavisi sadece organ ve doku ile mümkün olan hastalıkların dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu ifade etti.
Organ naklinin tanımını yapan Kahraman, şunları kaydetti:
"Görevini yapamayacak kadar hasta olmuş organın yerine yenisini takmak gerekir. Diyalizin hasta açısından yan etkileri vardır. Diyaliz, hayat kalitesini düşürür. Bunun için organ nakli lazım. Organ nakli dünyada ilk kez 60 yıl önce Amerika'da kalp nakli ile başlamıştır. Dünyada böbrek, karaciğer, ince bağırsak, pankreas, akciğer ve kalbin nakli yapılabiliyor."
Kahraman, Türkiye'de 1968'de ilk kez Ankara'da Yüksek İhtisas Hastanesi'nde doktor Kemal Beyazıt tarafından organ naklinin yapıldığını belirterek, nakil sonucu hastanın vefat ettiğini söyledi.
İlk ameliyatın başarısız olduğunu, ancak 1975'te doktor Mehmet Haberal ve ekibi tarafından anneden alınan böbreğin oğluna naklinin yapılarak, güzel bir başarıya imza attıklarını ifade etti.
Organ bağışı ile ilgili Kur'an-ı Kerim'den ayetler ve dini fetvalardan da örnekler veren Kahraman, şöyle konuştu:
"Bu yıl hastanemizde 19 vakaya beyin ölümü tanısı koyduk ve ekibimizle birlikte ailelerle yaptığımız görüşmeler sonucunda sadece bir tanesi organ bağışı yaptı. Diğer 18 ailenin 10 tanesi 'Bizim dinimiz bunu kabul etmez' diyerek bağışı kabul etmediler. Halbuki vefat eden bir kişinin bedeni 6 ay içerisinde çürür. Bu konuda vatandaşlarımızın bilinçlenmesi gerekir."
Son Dakika › Güncel › Organ Bağışı Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?