Organ Bağış Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Organ Bağış Sempozyumu

Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Bahri Kemaloğlu, ülkemizde organ bağışlarının daha çok canlıdan yapıldığını, bunun ideal olmadığını belirterek, "Yapılması gereken kadavra bağış sayısını artırabilmek.

11.11.2016 17:26

Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Bahri Kemaloğlu, ülkemizde organ bağışlarının daha çok canlıdan yapıldığını, bunun ideal olmadığını belirterek, "Yapılması gereken kadavra bağış sayısını artırabilmek." dedi.

"Organ Bağış Sempozyumu", Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki organ nakil merkezi koordinatörleri ve hekimlerin katılımıyla düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özkan Polat, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, yaşama bağlanma hayallerini büyük bir ümitle bekleyen insanlar olduğunu belirterek, "Bir organ, bir hayat demek. Organ nakline destek veren erdemli aileler var. Ben onlara çok teşekkür ediyorum. Maalesef ülkemizde her yıl 2 bin kişi organ nakli olamadığı için hayatını kaybediyor. Son 5 yılda 8 bin 600 beyin ölümü vakasından 6 bininin nakli gerçekleşemedi." dedi.

Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik ise, geçen yıl Tekman'a bağlı Kayaboğazı köyünde böbrek nakli bekleyen bir kişiye Ordu'da bulunan böbreğin naklinin nasıl gerçekleştiğini anlattı. Vançelik, şöyle konuştu:

"Genç kızımız Esra'yı köyünden alacağımız zaman Sağlık Bakanlığı ambulansı hava muhalefeti nedeniyle uçamadı. Daha sonra askeri helikopter devreye girdi. Ancak yoğun tipi nedeniyle Tekman'a gidemeyince bu sefer Sağlık Bakanlığımıza ait snowtrack ve paletli ambulanslarla köyün yolunu açıp Esra'yı evinden alarak saniyelerle yarışarak, doktorlarımızın başarılı ameliyatıyla nakil gerçekleştirildi. Belki bu imkanlar sunulmamış olsaydı bu nakil işlemi gerçekleşemeyebilirdi."

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, 2004 yılından beri Erzurum'da hizmet veren organ nakli merkezinin böbrek nakli yaptığını, 2008 yılında da karaciğer nakli gerçekleştirildiğini bildirdi. Gürkan, 2009 yılında canlı vericili ilk karaciğer naklinin gerçekleştiğini belirterek, 2004-2016 yılları arasında 160'ı canlı, 137'si kadavradan olmak üzere 297 organ naklinin yapıldığını söyledi.

Ordu Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Selçuk Yücesan'ın başkanlığındaki oturumda konuşan Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Bahri Kemaloğlu, Türkiye'de 149 organ nakil merkezi olduğunu belirtti.

Kemaloğlu, bu merkezlerin tamamında yıllık 4 bin 700 nakil yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu nakillerin yüzde 20-25'i kadavradan bağışlanan organlardan, geri kalan da canlı nakillerden oluşmakta. Bizim için önemli olan kadavradan nakil sayısı. Tıbbın 'canlıya zarar vermemek' gibi temel bir prensibi vardır. Sağlıklı bir insanın organından bir parça ya da organın birini alıyorsunuz, sağlıksız olan bireye takıyorsunuz. Bu arada sağlıklı olan bireyin de hayatını bir anlamda riske ediyorsunuz veya sağlıklı bir hayat sürmesini riske ediyorsunuz. Yapılması gereken kadavra bağış sayısını artırabilmek. Beyin ölümü gerçekleşen kalbi henüz atan biri, organları hala kullanılabilir durumda. Organları kullanabiliyorsanız, toprak olacak organı bir hastada kullanıp onun tedavi olmasını sağlıyorsunuz."

Kadavradan nakil için beyin ölümü gerçekleşen hastanın ailesiyle görüşmeler yapıldığını dile getiren Kemaloğlu, organ bağışının gönüllülük esaslı olduğunu vurguladı.

Kemaloğlu, ailelerin genelde cenazede vücut bütünlüğünün bozulacağı düşüncesiyle bağışa sıcak bakmadığını belirterek, "Ameliyat olan bir kişinin batını ya da göğsü açıldıktan sonra nasıl kapatılıyorsa aynı özen kadavraya da gösterilir. Dinimiz ölüye saygı gösterir. Ülkemizde yüz, kol gibi uzuv nakilleri de yapıldı. Bunlarda bile alınan organların yerine protez konularak cenaze aileye teslim edildi. Dolayısıyla o özen mutlaka gösteriliyor." diye konuştu.

Kişinin sağlığında organ bağışçısı olması durumunda hukuken cenaze yakınlarına bağış konusunun sormaya gerek olmadığını ifade eden Kemaloğlu, etik ve sosyal nedenlerle aileye sorulduğunu ve onay verilmezse bağışın gerçekleşmediğini söyledi.

Kemaloğlu, Türkiye'de 120 bin üzerinde kayıtlı organ bağışçısı olduğunu sözlerine ekledi.

Ardahan Sağlık Müdür Yardımcısı İsak Askeroğlu, Ünye Devlet Hastanesi Organ Nakil Merkezi Koordinatörü Songül Cumur Baykal da organ bağışıyla ilgili tecrübelerini paylaştı.

Organ Bağış Sempozyumu
Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement