Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki törende 10 ayrı kategoride ödüller verildi.
ÖNDER'in geçen yıl gerçekleştirilen Celaleddin Ökten Ödülleri'nden sonra bu yıl ikincisi gerçekleştirilen program Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi 1. Sınıf öğrencisi Yunus Emre Yanaz'ın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Program açılışında tasavvuf müziği sanatçısı Fatih Koca da bir konser verdi. Programa eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kültür Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Başbakan Başdanışmanı Ömer Faruk Korkmaz, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş, AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, imam hatiplerin kurucusu Celaleddin Ökten'in kızı Fatma Züheyra Ökten, Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Argon ve diğer davetliler katıldı.
MEDENİYETLERİ KURAN ÖNCÜ NESİLLERDİR
Ödül töreninden önce katılımcılara hitap eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu,
medeniyetlerin büyük askeri başarılar, çok güçlü ekonomik yapılar veya güçlü devletlerle sahneye çıkmadıklarını belirterek, "Medeniyetler her bir insanın yüreğine hitap ettikleri için tarih sahnesine çıkarlar ve var olurlar. Bizim medeniyetimiz de her bir insanın zihnine ve gönlüne hitap ettiği için tarih sahnesine çıkmış ve varolmuştur" dedi. Medeniyetlerin "Önder" isminin ifade ettiği gibi öncü nesiller tarafından kurulduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Eğer İslam medeniyeti tarihte varolmuşsa bunun en önemli mümessilleri bir ilim adamı, bir alim prototipinin tarih sahnesine çıkması ve bilgi birikiminin yeniden harmanlanmasıdır" ifadelerini kullandı.
CELALEDDİN ÖKTEN'İN DİRENCİNİ HESABA KATMADILAR
Medeniyetler yükselirken söz, inanç ve birikimini gelecek nesillere ilettikleri için varolduğunu belirten Davutoğlu,"Moğollor Bağdat'ı işgal ettiler ama yıkamadılar" dedi. Tek parti döneminde de milletin imanını, irfanını, güzel ahlakını yok ettiklerini zannettiklerini ifade eden Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama karşılarında hiç bıkmadan usanmadan Ankara kapılarında aylarca bekleyen Celaleddin Ökten hocanın iradesini hesaba katamadılar. İşte böyle bir irade ile başladı ÖNDER'in yolculuğu. O günün zor şartlarında kuruldu imam hatipler. Kurulurken buldukları formül şuydu milletin cenaze namazını kıldıracak din adamları olsun. İslam medeniyet tarihinde din adamları diye özel bir zümre yoktur. Müslüman şahsiyeti bölünmez bir bütündür."
KÜLTÜR MANEVİ HARÇ
Konuşmasına Çinlilere ait bir söze atıfla başlayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Çinliler bir yıl sonrasını düşünüyorsanız buğday ekin, on yıl sonrasını düşünüyorsanız ağaç ekin, yüz yıl sonrasını düşünüyorsanız insan yetiştirin derler. İşte ÖNDER yüz yıl sonrasını, bin yıl sonrasını düşünerek, Türkiye'yi mayalayan, Türkiye'nin ruh iklimini, mana iklimini inşa eden kuruluşlardan biri. İyi ki ÖNDER var, iyi ki imam hatipler var" dedi. Türkiye'nin Afrin'de emperyalist müdahalelere karşı büyük bir mücadele yürüttüğünü hatırlatan Yayman, "ÖNDER de emperyalistlerin kültür işgaline karşı, yerli milli olan, bizden olan kültürü yüceltmeye çalışıyor. Kültür bir milleti millet yapan manevi harçlardan biridir. ÖNDER öncülük yaparak insanların bireyselden toplumsala ruh dünyalarını inşa etmek için çok önemli faaliyetlere imza atmaktadır" diye konuştu.
KÜLTÜR SANATI ÖNEMSİYORUZ
Konuşmasına, "Kültürü sanatı seven, sevmeye çalışan bir kardeşiniz olarak sevgimi sizinle paylaşmak istiyorum" sözleriyle başlayan ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu da şunları söyledi: "Biz ÖNDER olarak kültürle ilgili sanatla ilgili çok büyük iddialarda bulunmuyoruz ama bu alanı önemsememiz gerektiğine inanıyoruz. Son iki asırda bütün yaşadığımız talihsizlikleri hesaba kattığımızda, kültür sanattaki eksikliklerimizle ilgili kendimizi küçümsemememiz ve ümitsizliğe kapılmamamız gerektiğini düşünüyorum. Ancak bugün biraz daha iyi imkanlarımız varken birşey yapmazsak vebal olur. Biz 500 civarında derneğin çatı kuruluşu olarak kültür sanat alanında son birkaç yıldır daha dikkatli, özenli bir şekilde odaklanarak hizmet etmeye çalışıyoruz. Ve şuna inanıyoruz bütün okullarımız, bütün gençlerimiz inşallah ya kültürü sanatı bizzat icra eden, yahut destekleyen ya da seven insanlar olsun."
ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK
ÖNDER Kültür Sanat Komisyonu üyesi Oktay Berber de konuşmasında şunları aktardı: "Bizim muhatap olduğumuz bir milyonun üzerinde gencimiz var. Onları çok önemsiyoruz ve tüm çabamız onlar için. Pek çok kişi kültür ve sanat alanında daha da ileri gitmemiz gerektiği söyledi, vurguladı. Sayın cumhurbaşkanımızın söylediği gibi kültür sanat alanında eksikliklerimiz var. Bunları gidermek için elimizi taşın altına koymaktan geri durmuyoruz, durmayacağız. İnsanın yaradılıştan bir estetik arayışı vardır, bu arayış her zaman devam edecektir. Biz de bu arayışa destek olmak için yola çıktık."
10 DALDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Gecenin sonunda ÖNDER Kültür Sanat Ödülleri sahiplerini buldu. 10 dalda belirlenen ödüller, 12 kişi ve kuruma iletildi. Mustafa Hakan Alvan Yılın Müzik Ödülü'nün sahibi olurken, Ali Emre Değirmenci Nureddin Zengi kitabıyla Yılın Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Yılın Sinema Filmi Ödülü'nü Ayla filmi alırken, Vapurda Çay Simit Sohbet programı, Yılın Kültür Sanat TV Programı ödülünün sahibi oldu. Yedi Hilal Derneği, Yedi Güzel Adam ve Öncüler Kütüphanesi ile Yılın Kültür Sanat STK'sı seçildi. Samsun Canik Fatih İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri Annem Ben ve Perde isimli projeleriyle, Tenzile Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri de Işık Doğudan Yükselir isimli projeleriyle Yılın Kültür Sanat Okul Projesi ödülünü kazandı. Yılın Okul Dergisi ödülü, İstanbul Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından çıkarılan Bedreka Dergisi'nin oldu. Hattat Hasan Çelebi'ye Yılın Geleneksel Sanat Ödülü layık görülürken, İlhami Atalay Önder Sanata Hizmet Ödülü'nü aldı. Prof. Dr. Zeki Kuşaoğlu, Önder Sanata Hizmet Ödülü'nün, Necmettin Asma da, Kudüs temalı Önder Özel Ödülü'nün sahibi oldu.
DANIŞMA KURULU'NUN ÖNERİLERİYLE ŞEKİLLENDİ
İsimler belirlenirken, kültür sanat alanında ürün veren ve bu alana destek olan isimler arasından belirlenen liste üzerinden çalışmalar yürütüldü. Çalışmada Danışma Kurulu üyeleri düzenli toplantılar yaparak ödül alacak isimleri belirledi. 8 kişilik Danışma Kurulu üyeleri arasında ise şu isimler yer aldı. Karikatürist Hasan Aycın, müzisyen Halil Necipoğlu, şair Recep Garip, şair-yazar İbrahim Tenekeci, sanat tarihçisi Doç. Dr. Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, karikatürist Yusuf Kot, TV programcısı Betül Soysal Bozdoğan ve senarist Oktay Berber.
Son Dakika › Güncel › Önder Kültür Sanat Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?