SSPE hastası çocuğu olan ailelerin yaşadığı dramların sonu gelmek bilmiyor. Önceki gün SSPE hastası 19 yaşındaki Cihan Kaya'nın tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmesinin ardından bu kez Suruçlu Nihat Şimşek isimli baba, tedavi için getirdiği çocuğunun hastaneye alınmadığını iddia ederek feryat etti. Sabah saatlerinde Suruç'tan getirdiği çocuğunun 'Yatak Yok, ilacınız gelmemiş' gerekçesiyle hastaneye kabul edilmediğini anlatan baba Şimşek, "Çocuğumun gözümün önünde ölümüne şahit oluyorum. Hastane yatış dahi vermiyor. Bizi azarlayıp dışarı atıyor" dedi.
HASTANE PERSONELİNDEN HAKARET İDDİASI
Suruç'ta İŞKUR aracılığıyla dönemsel olarak geçici işlerde çalışan ve geri kalan zamanlarda ise mevsimlik tarım işçisi olarak başka illere göç etmek zorunda bırakılan Nihat Şimşek, SSPE hastası çocuğunun hastanede tedavisi için yetkililerden yardım istedi. Yedi çocuk babası Nihat Şimşek tedavi için getirdiği çocuğunun hastaneye alınmadığını ve ailesine hakaret edildiğini iddia etti.
Şimşek, "Sabah saatlerinde çocuğumu hastaneye getirdim. Bize Çocuk Hastanesi'nden sevk almamızı söylediler. Gün içerisinde defalarca iki hastane arasında mekik dokudum. Ardından çocuğumun yatışı için yatak ve gerekli serumun olmadığını söyleyerek işlemi gerçekleştirmediler. Perişan bir haldeyiz. Küçük çocuğumun ölümüne an be an şahitlik yapıyoruz. Bu kadar yorulmamıza ve çocuğumun durumu bu kadar acil olmasına rağmen bir türlü hastaneye kabul etmiyorlar. Nasıl bir anlayıştır bu. Bizi çaresiz bıraktılar" diye konuştu.
'KENDİ GÖZLERİMLE GÖRDÜM YATAKLAR BOŞ'
SSPE hastalarının defalarca eylem yaptığı hastane ile ilgili şikayetlerini sürdüren acılı Baba Şimşek, "Ben bizzat kendim odalara giderek baktım. Yemin ederim ki yataklar boş. Ben ve diğer SSPE hastası aileler sağlık personellerinin mağduru oluyoruz. Bize hakaret ediyorlar. Büyük oğlum ve eşim işlemler sırasında sağlık personellerinden azar işitiyor. Biz kendi derdimize düşmüşken bir de personelin ağır hakaretlerine maruz kalıyoruz. Kimse sıkıntılarımızı bilmiyor. Kendi kaderlerine terk edilmiş aileleriz biz" dedi.
EMİNE HERGÜN BİR ADIM DAHA ÖLÜME YAKLAŞIYOR
Ailenin SSPE hastası olan çocuğu 14 yaşındaki Emine Şimşek, kurtuluşu olmayan bir hastalığın elinde her geçen gün ölüme bir adım daha yaklaşıyor. Bugüne kadar onlarca çocuğun ölümüne sebep olan hastalığın son kurbanlarından Emine Şimşek'in rahatsızlığı beş yıl önce ortaya çıkmış. Hastalıktan önce Emine'nin her dönem teşekkür belgesi aldığını ve çok başarılı bir öğrenci olduğunu söyleyen baba Nihat Şimşek, sürekli baygınlık nedeniyle getirdiği hastanede çocuğunun SSPE hastası olduğunu öğrenince ailece adeta yıkılmışlar. Okuldaki öğretmenleri tarafından da sürekli olarak takdir edilen Emine Şimşek'in rahatsızlığının okul idaresi tarafından aileye söylenmesinin ardından Emine'nin baygınlık süresi daha da sıkılaşmış ve küçük çocuk 2-3 haftalık bir sürenin ardından tamamen bilincini yitirmiş.
'BU ZULÜM KARŞISINDA ARTIK YETER DİYORUM'
Baba Şimşek, çocuğunun rahatsızlığının ilk baş gösterdiği dönemlerde Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne götürdüğünü belirtti. Urfa'daki sağlık personellerinin yeteri derecede bilgiye sahip olmadığını ve duyarlılık göstermediğini de sözlerine ekleyen baba Şimşek, "İyi ki çocuğumu ilk olarak Hacettepe'ye götürdüm. Onun sayesinde çocuğum şimdi kendi yaşıtlarına göre daha iyi. SSPE'li çocukların ölümünü gördükçe korkumuz daha da artıyor. Çocuğumuzun iyileşmeyeceğini biliyoruz, tedavisi yok ama bu hastane gerekli ilgiyi göstermeyecek anlamına da gelmiyor. Bu konuyu Suruç'a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bizzat iletme fırsatım olmuştu. Bakan Çelik'e, "Hastanelerde biraz ilgi beklediğimizi' kendisine iletmiştim. O da bana not aldığını ve takipçisi olacağını söylemişti. Ardından hiçbir gelişme yaşanmadı. Ben bize hakaret eden ve çocuğumu hastaneye almayan personeller hakkında şikayetçiyim. Şikayetimi her türlü kurumu bildireceğim. Yapılan bu zulüm karşısında artık yeter diyorum" diye konuştu.
SON BİR YILDA BEŞ ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ
Son bir yıl içinde Urfa'da SSPE hastası beş çocuk hayatını kaybederken, dört çocuk da yoğun bakımda tedavi görüyordu. Geçtiğimiz yıl içinde Ömer Avcı (18), Veysel Polat (14), Ferhan Giray (12), Mehmet Kaya (12) ve Tuba Yıldız (18) yaşamını yitirirken, beş yıldır SSPE hastası olan 19 yaşındaki Cihan Kaya da hastalıktan ölen altıncı çocuk oldu. Önceki gün yaşamını yitiren Kaya'nın cenazesi Urfa Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.
SSPE NEDİR?
Açılımı Subakut Sklorezan Panansefalit olan SSPE hastalığına kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşen virüs neden oluyor. Virüs hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor ve beyinde büyük tahribata yol açıyor. Kesin tedavisi olmayan virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor. SSPE, özellikle çocuklarda, nadirde olsa yetişkinlerde görülebilen bir hastalık. Genellikle kırsal bölgelerdeki erkeklerde kızamık enfeksiyonundan bir kaç yıl sonra veya 10 yıl sonra bile ortaya çıkabilen bir ölümcül rahatsızlık. Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde rastlanılıyor. Hastalığın ilk belirtileri unutkanlık ve sinirlilik ile başlıyor. Ardından ilerleyen dönemlerde sıçramalar başlıyor ve çocuk tek başına yemek yiyemeyecek hale geliyor. Daha sonra ise hasta yatağa bağımlı hale geliyor ve burnundan sıvıyla besleniyor. Son dönemlerde ise hasta komaya giriyor ve bu koma ölümle sonuçlanıyor. Yetkililer tarafından hastalığın aşı yapılmayan çocuklarda rastlandığı öne sürülse de, olayın perde arkasında MHP'li Osman Durmuş'un 2000'li yıllarda Sağlık Bakanlığı yaptığı dönemde soğuk zinciri bozulmuş dolayısıyla hiçbir etkisi olmayan aşıların kullanılması yüzünden çocukların bu çaresiz hastalığa yakalandığı biliniyor. Şanlıurfa başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'da yüzlerce çocuk bu sebeple öldü. HDP'li Ayhan'ın Eski Bakan Durmuş ve hastalık hakkında Meclis'te defalarca önerge vermesine rağmen bir türlü bu konu aydınlığa kavuşturulmadı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Ölümcül Virüsü Aşılayan Devlet Şimdi Bakmıyor! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?