DURMUŞ GENÇ - Bodrum ilçesinde yuttuğu olta iğnesi ve misina yüzünden ölmek üzere olan caretta caretta, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) veterinerlerince ameliyat edildi.
Bodrum'da AKUT üyeleri tarafından misinaya dolanmış halde yaralı halde bulunan caretta caretta, DEKAMER'e getirildi. Merkezde röntgeni çekilen ve ilk müdahalesi yapılan kaplumbağanın, ucunda olta iğnesi bulunan misina yuttuğu tespit edildi. Endoskopi kamerası bulunan Denizli'deki bir hayvan hastanesine götürülen kaplumbağa, veteriner hekimlerce ameliyat edildi.
Operasyonda hayvanın midesinden yaklaşık 10 santimetrelik olta iğnesi ile misinanın bir kısmı çıkarıldı. Hayvanın sindirim sisteminde kalan yaklaşık 2 metre uzunluğundaki misinanın ise doğal yollarla çıkışının sağlanması için caretta caretta yeniden DEKAMER'e getirilerek bakıma alındı.
Bugüne kadar 195 yaralı kaplumbağa getirildi
DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkeze bugüne kadar çeşitli bölgelerden 195 deniz kaplumbağasının yaralı getirildiğini söyledi.
Yaralı hayvanlardan 105'inin tedavi edildiğini belirten Kaska, sağlığına kavuşan hayvanların doğal ortama salındığını aktardı.
Yaralanmaların daha çok insanlardan kaynaklandığına işaret eden Kaska, "Özellikle, sürat tekneleri tarafından ağır şekilde yaralanan hayvanları kurtaramadık. Caretta carettaların hepsinde maalesef pervane yarası ve misina dolanması gibi yaralanmalar mevcut. Vatandaşlarımızın biraz daha duyarlı olmalarını istiyoruz." dedi.
Tedavileri tamamlanan deniz kaplumbağalarını her yıl sezon sonunda denizle buluşturduklarına dikkati çeken Kaska, yaralanmalar sürekli olduğu için merkeze yılda 30 civarında yaralı kaplumbağa getirildiğini vurguladı.
Olta iğnesi ile misinayı kamerayla tespit ederek çıkardılar
Bodrum'dan yaralı halde getirilen kaplumbağa için de özel bir operasyon yaptıklarını anlatan Kaska, şöyle konuştu:
"Yuttuğu misina midesinin girişine kadar ilerlemiş, misinanın ucu ise arka tarafından çıkmış dışarıda iki metre boyundaydı. Yaklaşık bir metre kadar da hayvanın bağırsaklarının içinde vardı. Özel bir yöntemle içerisine kamera sallayarak, oltanın nerede olduğunu, nerede takıldığını, nasıl çıkaracağımızı belirledik. Veterinerlerimizin yardımıyla misinanın başlangıç noktasından oltayı kestik. İçerideki misinayı ağzından çıkardık. Geri kalan misinanın bağırsaklara zarar vermemesi, yedikleri ile doğal yollardan çıkması için çalışma başlattık. Bu süreç hayvanın metabolizması gereği yaklaşık 2 hafta sürüyor."
Vatandaşlardan yaralı gördükleri caretta carettalara sahip çıkmalarını ve yetkililere haber vermelerini isteyen Kaska, şunları söyledi:
"Vatandaşlarımız hayvanı ölüme terk etmek yerine bize haber versinler. Biz Türkiye'nin neresinde olursa olsun yaralı hayvanları alıp merkezimizde tedavi ediyoruz çünkü bin yavruyu denize gönderiyoruz, bunlardan ancak bir tanesi bu yaşlara kadar gelebiliyor. Onun için yetişkin bir kaplumbağanın iyileştirilmesi, tedavi edilmesi bin tane yavrunun yaklaşık 25 yıl boyunca denizlerde bakılmasıyla eş değer bir popülasyona katkı sağlıyor." dedi.
Kaska, merkezlerine bölgeye tatile gelen turistlerin de yoğun ilgi gösterdiğini, merkezi yılda yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Olta Iğnesi ve Misina Yutan Caretta Carettaya Özel Ameliyat - Muğla - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?