ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt'un Demirözü ilçesinde 57 yaşındaki Mustafa Polat, hem yarım kalan hayalini gerçekleştirmek hem de gençleri okumaya özendirmek için iki ayrı üniversitede öğrenim görüyor.
En büyük hayali olan üniversite eğitimine uzun yıllar sonra başlayabilen Polat, okuduğu bölümleri bitirdikten sonra başka bölümlere devam etmeyi hedefliyor.
Babasıyla birlikte Demirözü'de genç yaşta değirmencilik ve zirai aletler tamirciliği yapmaya başlayan Polat, liseyi tamamladıktan sonra üniversiteye devam edemedi.
Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevresinde gördüğü bazı gençlerin eğitime olan duyarsız olduğunu söyledi. Okumaya isteksiz gençleri özendirmek için yarım kalan eğitimini tamamlamak istediğini belirten Polat, "Bazı gençleri görürdüm 'Aman kim okuyacak' diyen. Bunlara örnek olmak ve bunları okumaya özendirmek için böyle bir şey aklıma geldi. Bir de öteden beri içimde bir uhde vardı. Onun için üniversite sınavlarına girdim ve başarılı oldum." dedi.
Polat, girdiği sınavdan 243 puan alarak Bayburt Üniversitesi Demirözü Meslek Yüksek Okulu Yerel Yönetimler Bölümüne yerleştiğini ifade ederek, "Hiçbir zaman kendime olan güvenimi kaybetmedim, devamlı kendime güvendim. Bu özgüvenim sayesinde barajı aştım ve kaydımı da yaptırdım. Şimdi Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İlahiyat ile Demirözü Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler bölümlerini okuyorum." diye konuştu.
"Biz onlara söylüyorduk, şimdi onlar bize söylüyor"
Üniversite okuma düşüncesini ailesi ve çevresindekilerle paylaştığında hepsinin şaşırdığını anlatan Polat, ailesinin destek olduğunu dile getirdi.
Sınıf arkadaşlarının ilk başta kendisini hoca zannettiklerini söyleyen Polat, ancak öğrenci olduğunu öğrenince şaşkınlıklarını gizleyemediklerini ve aralarında güzel diyaloglar yaşandığını ifade etti.
Polat, öğrenci olan iki çocuğuyla aralarında geçen diyalogları da "Bazen bana takılıyorlar. Kızım 'Baba velin ben olayım' diyor. İstanbul'dan oğlum telefon açıyor 'Baba derslerine güzel çalış' diyor. Aynen benim onlara yaptıklarım... Ettiğimizi buluyoruz. Biz sürekli söylerdik, 'Aman dersinize iyi çalışın' diye, şimdi onlar bize söylüyor." şeklinde anlattı.
Polat, gelecek yıl da üniversite sınavlarına girmeyi düşündüğünü, meteoroloji mühendisliği veya arkeoloji bölümünde okumak istediğini dile getirdi.
Demirözü Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Vecihi Aksakal, 57 yaşında üniversite eğitimine başlayan Mustafa Polat'ın eğitimde yaşın öneminin bulunmadığının en güzel örneği olduğunu belirtti.
Aksakal, 57 yaşında okuma azmiyle örnek olan Mustafa Polat'ı kutladığını vurgulayarak, "Mustafa ağabeyimize 'Bayburt Üniversitesine hoş geldin' diyorum. Azimli ve kararlı olunması halinde her şeyin başarılabileceğinin çok güzel bir göstergesidir. Gençlerin okuma konusunda Mustafa ağabeyin azmini örnek alması gerekiyor" dedi.
Mustafa Polat'la aynı sınıfta öğrenim gören Cariye Durmuş da Bayburt Üniversitesinde öğrenim görmek için Giresun'dan geldiğini anlatarak, "İlk sınıfa girdiğim an Mustafa amcayı gördüm, öğretmen zannettim. Onun böyle okuma azmi beni sevindirdi. Onun yaşında olanların okumasına bir vesile olmuş olur. O bu yaşta okuyorsa biz daha fazla çalışmalıyız. O yüksek puan aldığında biz daha çok azimli olmalıyız." şeklinde konuştu.
"Bize cesaret verdi"
Polat'ın bir diğer sınıf arkadaşı ve aynı zamanda Demirözü'de esnaf olan Arslan Gürer de Demirözü'ne yüksekokulun geçen yıl açıldığını anımsatarak, şunları söyledi:
"Bizlerin de içinde okuma hevesi vardı. Fakat imkanlarımız kısıtlı olduğu için başka illere gidip okuyamadık. Üniversite sınavına girmeyi düşündüm ve girdim. 'Acaba gidip okuyabilir miyiz' diye aklımızdan geçerken duydum ki Mustafa amca YGS'ye girmiş ve Demirözü'nde okuyacak. Bu bize mutluluk ve cesaret verdi. Dedim ki Mustafa amca 60'ına merdiven dayamış gönül rahatlığıyla gidip okuyacaksa biz de gider okuruz, hatta sınıf arkadaşı oluruz. Bunun mutluluğuyla, bunun verdiği cesaretle geldik Mustafa amcaya sınıf arkadaşı olduk. "
Son Dakika › Güncel › Okuma Azmiyle Gençlere Örnek Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?